Brobacka is een prachtig natuurgebied vlakbij de stad Alingås, ongeveer 30 kilometer ten noorden van Göteborg. Het natuurgebied heeft misschien geen grote oppervlakte, maar is wel een fijne plek om te wandelen. Vandaag laat ik jullie kennis maken met Brobacka.

brobacka

Wandelen in Brobacka

Het leukst om in deze omgeving te doen is wandelen. Door de hoogteverschillen is fietsen niet mogelijk. De wandeling die je kunt maken duurt ongeveer één uur, afhankelijk van de weersomstandigheden. Het pad is twee kilometer, maar neemt veel tijd in beslag door het stijgen en dalen. De verschillende natuurverschijnselen die wij hier niet kennen zorgen er ook voor dat je wat vaker stil blijft staan. De bordjes tussen de bomen wijzen je de weg voor de wandeling. In de winter zijn deze soms lastig te herkennen dus zorg dat je goed blijft opletten.

brobacka

De natuur

Het gebied staat bekend om de prachtige natuur en dat is helemaal terecht. Je vindt hier de mooiste paddenstoelen, die je ooit tegen zult komen. Daarnaast zijn er bijzondere natuurverschijnselen te zien door de ijstijd die hier duizenden jaren geleden heeft plaatsgevonden. Je ziet dit terug in de zogenaamde “panne”, uitgesleten rotsen door de gigantische druk van de gletsjers in die tijd. Verder is het ook een gebied waar veel wild voorkomt. Een hert, wild zwijn of een eekhoorn kom je hier vast tegen.

brobacka

Uitzichtpunten

Snel na het beginnen van de wandeling, daal je met de trap af naar een uitzichtpunt. Het uitzichtpunt biedt uitzicht over het Älandasjön, het nabijgelegen meer. Een gletsjer heeft dit duizenden jaren geleden uitgesleten en daardoor ontstond er een meer tussen twee hoge rotswanden. Erg mooi om te zien, op het uitzichtpunt vind je ook een informatiebord, helaas wel alleen in het Zweeds. Daarnaast vind je halverwege een tweede uitzicht over de andere kant van het gebied. Het bankje is een goede plek voor een picknick. Dus neem vooral iets te eten en drinken mee voor onderweg.

In de winter

Erg bijzonder is om hier in de winter naartoe te gaan, er ligt dan vaak sneeuw en dit maakt het helemaal bijzonder. Wel is het wandelpad vrij steil en kom je veel trappen tegen. Het is daarom aan te raden om ijzers onder jouw schoenen te dragen. Zo zorg je voor meer grip! In ieder geval is het prachtig om in winterse sferen hier te zijn. Let alleen wel goed op de gladheid, zeker op de trappen.

Fika

In Zweden is iedereen dol op fika, letterlijk betekent dit koffie maar het gaat er ook om dat je er iets lekkers bij eet. Vanaf de wandelroutes moet je even de auto pakken (5 minuten) voor een lekkere fika. Brobacka Kaffestuga is een leuk cafeetje waar je een fika kunt doen. Een lekker stukje brownie, een frambozentaart of een echte Zweedse chocoladebal. Je kunt het hier allemaal krijgen en met mooi weer, is het heerlijk om buiten te zitten.

Zou jij naar Brobacka gaan tijdens een vakantie in dit gebied? Ben jij wel eens in Zweden geweest? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Göteborg?

~ Uitzichtpunt Skanse Kronan

– Stadspark Slottskogen

~ Wat te doen in Göteborg 15 tips

Bewaren op Pinterest?

5 gedachten over “Brobacka: een mooi natuurgebied vlakbij Alingsås”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge