De Waddeneilanden zijn natuurlijk al jarenlang een populaire bestemming voor zowel Nederlanders als buitenlanders. Afgelopen januari besloten wij dit eiland eens te gaan ontdekken. Het is erg leuk om dit eiland voor het eerst te bezoeken. Gelukkig bleek begin januari een goed moment te zijn om naar Ameland toe te gaan, het was erg rustig en tegen de kou kun je je kleden.

ameland

Fietsen op Ameland

Een belangrijke reden om naar Ameland te gaan is voor veel mensen de mooie fietsroutes. En dat is zeker waar! Op het eiland kun je geweldig fietsen en dat hebben wij dan ook gedaan. Je kunt zelf fietsen meenemen maar er zijn ook verschillende vestigingen van Metz fietsenverhuur waar
je verschillende soorten fietsen of scooters kunt huren. Wij kozen voor een e-tandem, een aanrader! De fietsknooppunten zoals we die op het vaste
land kennen, vind je hier ook gewoon. Vooral het gebied bij “dork” is erg interessant en mooi om naartoe te fietsen.

Leuke dorpjes bezoeken: Nes, Ballum en Buren

Naast mooie natuur vind je ook een aantal gezellige authentieke dorpjes op het eiland. Afhankelijk van jouw verblijfplaats kun je deze dorpjes ontdekken. Mijn favoriet is verreweg Nes, een gezellig centrum waar het altijd wel bruist. Wij verbleven in Ballum en voor ons was hier ook de dichtstbijzijnde supermarkt. In Nes vind je een hoofdstraat waar je op een terrasje kunt zitten of in kleine mate kunt shoppen. Ook vind je in Nes de VVV waar je veel nuttige informatie kunt verzamelen.

Beklim de vuurtoren

Natuurlijk zoals ieder Waddeneiland vind je ook op Ameland een mooie vuurtoren. Je kunt hem vinden bij ‘Hollum’ en je kunt hem alleen bekijken,
maar het leukst is natuurlijk om hem ook te beklimmen. Vanaf boven heb je namelijk een geweldig uitzicht over het hele eiland. Hoewel je wel een aantal trappen moet beklimmen is dat het zeker waard. Tijdens het lopen naar boven vind je ook verschillende exposities over de vuurtoren en andere projecten op en rond het eiland.

Natuurcentrum in Nes

Aan de buitenrand van het dorpje Nes vind je het natuurcentrum waar je alles kunt leren over de flora en fauna op Ameland. Erg leuk voor kinderen is dat ze ook een aquarium hebben en daar iedere dag rond een bepaalde tijd de dieren gaan voeren. In het aquarium vind je alle dieren die rond Ameland in de zee leven. Een erg leuk activiteit voor de kinderen maar daarnaast valt er veel te leren voor iedereen in het museum met verschillende exposities. Naast het beklimmen van de vuurtoren kun je ook bij het Natuurcentrum genieten van een mooi uitzicht. Je kunt met de lift naar boven gaan en vanaf boven heb je ook hier een mooi uitzicht.

paddenpad op Ameland

Wandelen op Ameland

Al eerder schreef ik een artikel over het paddenpad op Ameland. Een leuke wandeling die je kunt maken om kennis te maken met de natuur op het eiland. Maar naast dit korte pad voor wat minder ervaren wandelaars zijn er ook voldoende wandelingen die een stuk langer zijn en dus is er voor ieder wat wils. In het natuurcentrum in Nes vind je alle wandelingen maar ook bij de VVV kun je een kaart vragen met alle wandelingen die beschikbaar zijn. Hoewel begin januari geen ideale periode lijkt is het toch erg leuk, mede doordat het erg rustig is. In de lente en zomer kan het erg druk zijn op het eiland.

Naast wandelen op Ameland is het ook ontzettend leuk om te wandelen op Schiermonnikoog, Maaike vertelt jou daar alles over.

Wat zijn activiteiten die jij op Ameland zou willen doen? Wat is een standaard activiteit wat jij altijd op vakantie doet? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Ameland?

~ Het paddenpad

~ Camperen op Texel

Bewaren op Pinterest?

10 gedachten over “Vijf activiteiten op Ameland die je niet mag missen!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge