Al eerder kon je mijn praktische tips voor Gent lezen, maar vandaag deel ik mijn tips voor wat te doen in Gent. Je kunt namelijk genoeg doen in deze prachtige bruisende stad. Lees mee en ontdek hoe mooi Gent is en wat het allemaal te bieden heeft!

 in Gent

Bezoek het Gravensteen

Als je aan Gent denkt, denk je meteen aan het Gravensteen ofwel de burcht van Gent. Want het Gravensteen staat in het hartje van Gent en is de enige overgebleven middeleeuwse burcht van heel Vlaanderen. Het Gravensteen is tegenwoordig een museum, je kunt de burcht dus bezoeken en dat moet je ook zeker doen. Je hebt verschillende routes door het gebouw en je krijgt overal informatie. Maar het is niet alleen een museum, het is ook een goed uitzichtpunt. Vanaf boven heb je een prachtig uitzicht over heel Gent!

Eet een Belgische wafel

Natuurlijk kun je Gent niet verlaten zonder een Belgische wafel te hebben gegeten. Want dat hoort nou eenmaal bij België. Wij genoten van een Belgische wafel op het hoekje van de Graslei & de Korenlei bij Jack’s House. De openingstijden vind je hier.  Het is even een rib uit je lijf maar het was een heerlijke wafel. En je kunt hier ook nog genieten van een mooi uitzicht vanuit een strandstoel. Na veel lopen door Gent kon ik dat zeker even waarderen. Heb jij wel eens een Belgische wafel in Gent op?

Geniet van de mooie Korenlei

De Korenlei is een bekende straat in Gent, misschien wel de bekendste. Deze mooie straat ligt aan rivier de Leie, je vindt hier echt het authentieke Gent. De Korenlei is ook ’s avonds mooi en vooral mooi om veel foto’s te maken. De meeste foto’s die je op internet tegenkomt van Gent zijn van de Korenlei en dit is niet geheel onlogisch want kijk eens hoe prachtig deze straat is! Je kunt hier ook een boottocht maken over de Leie. De meeste boten vertrekken namelijk van de Korenlei of van de Graslei (tegenover de Korenlei).

Belfort

Dit prachtige gebouw stamt uit 1313 en het heeft door de jaren heen veel verschillende functies gehad. Er werd gezegd dat de draak die boven op de toren staat de stad in de gaten hield. Later is het belfort gebruikt als uitkijktoren, vooral om de stad te waarschuwen voor branden. Ook werden tot 1869 de klokken van Belfort gebruikt door de klokkenluiders. Vandaag de dag kun je het Belfort nog steeds beklimmen en genieten van het uitzicht over Gent. Je staat hier wel een stuk hoger dan op het Gravensteen dus je kunt zelf kiezen voor het mooiste uitzichtpunt.

Kom tot rust in het Citadel park

Naast alle mooie gebouwen en kerken is het natuurlijk ook fijn om even tot rust te komen in Gent. Dus wat te doen in Gent als je de rust wilt opzoeken? Ga naar het Citadel park. Dit park ligt op de heuvelkam tussen de Schelde en Leie en vind je aan de rand van de stad. Je kunt hier heenlopen maar ook de tram & bus zijn goede opties. Je kunt hier heerlijk wandelen en helemaal tot rust komen. Ook vind je hier een openluchttheater en als je geluk hebt dan is er een optreden.

De indrukwekkende Sint Niklaaskerk

De St Niklaaskerk kun je niet over het hoofd zien in Gent, deze staat namelijk midden op de Korenmarkt. De kerk is helemaal gebouwd in de Scheldegotiek, een unieke bouwstijl die alleen rond de Schelde wordt gehanteerd. Je kunt de kerk bezoeken, dat zou ik zeker aanraden want de binnenkant is net zo indrukwekkend als de buitenkant. Binnen mag je helaas geen foto’s nemen dus als je dat wilt zien, moet je toch echt zelf de kerk in. Ook vind er iedere maand een rommelmarkt in de kerk plaats, daar mag je wel in en uit lopen en foto’s maken.

Het Rabot van Gent

Wat te doen in Gent? Op het kanaal de Lieve bevond zich vroeger een rabot, de voorloper van een sluis. Deze constructie wordt vandaag de dag niet meer gebruikt, maar ze hebben het prachtige gebouw wel laten staan en opgeknapt. Hoe mooi is het Rabot? De torens dienden ervoor om het rabot te verdedigen in tijden van oorlog. Je kunt hier heen wandelen maar het leukste is natuurlijk om het Rabot te bekijken vanaf een boot en daarvoor heb je genoeg mogelijkheden, daar vertel ik later meer over.

Wat te doen in Gent

Proef de gezelligheid op de Vrijdagmarkt

Sinds jaar en dag worden hier alle feestjes gevierd en plechtigheden gehouden. Dit plein speelt al eeuwen een belangrijke rol in de geschiedenis van Gent. Verder speelt het sociale leven zich hier voor een groot gedeelte af. Met alle gezellige terrasjes en barretjes kun je hier goed vertoeven met jouw vrienden of partner. En natuurlijk vind je hier op vrijdagochtend (& zaterdagmiddag) een echte markt zoals de naam doet vermoeden. Kortom, één en al gezelligheid op de Vrijdagmarkt!

Geniet van de imposante Sint Baafskathedraal

Wat te doen in Gent? Ik zou eigenlijk een heel rijtje kunnen maken met alleen maar kerken en kathedralen want de stad staat er vol mee. De één nog mooier dan de ander, de Sint Baafskathedraal is voor mij één van de mooiste. De kerk is vooral van binnen prachtig, met de metershoge glas in lood ramen waar je stil van wordt. Je kunt de kerk even binnenlopen en genieten van het interieur. De kerk is nog steeds iedere week in gebruik voor de zondagsdienst, dus denk daaraan bij het bezoeken van de kathedraal.

Maak een rondvaart door Gent

In Gent vind je een samenvloeiing van de Leie en de Schelde, vanaf deze wateren kun je de stad op een andere manier bekijken. Onze rondvaart begon bij de Korenlei en na zo’n 1,5 uur kwamen we daar weer terug. Je vaart langs alle bezienswaardigheden en de gids vertelt mooie verhalen en anekdotes. Zeker erg leerzaam om meer over de stad en de geschiedenis te leren. Er zijn verschillende rederijen, de prijzen zijn ongeveer gelijk dus kies er één en bekijk Gent op een andere manier.

Heb jij nu een goed idee van wat te doen in Gent door deze tips? Ben jij in Gent geweest en heb jij andere leuke tips? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Gent?

~ Dagje Gent: mijn tips & tricks

Meer België?

~ Gratis uitzicht over Antwerpen

~ Accommodatie tip Antwerpen

Bewaren op Pinterest?

35 gedachten over “Wat te doen in Gent? 10 tips en bezienswaardigheden!”

  1. Ik ben nog nooit in Gent geweest, maar mijn ouders vonden het geweldig! Het lijkt me een heerlijke stad. Je kunt ook altijd zo ontzettend lekker eten bij de zuiderburen 🙂

  2. Ohhh, die wafel ziet er echt TE lekker uit! Ik vond Gent echt een leuke stad, heel sfeervol ook. Gek genoeg hebben we alleen Gravensteen gemist!! Waren er ook nogal onvoorbereid terecht gekonen. ?

  3. Lang lang geleden ben ik in Gend geweest dus omdat het zo lang geleden is en na jouw tips wel weer leuk om deze stad te gaan bezoeken.

    Die wafel zag er trouwens wel héél lekker uit. Goed dat je die als eerste liet zien 😉

  4. Ik hou wel van de Belgische steden. Ik was vorige week nog in Brugge, ook een heerlijke stad. Toen besloot ik dat ik weer eens naar Gent wil gaan. Het is te lang geleden dat ik er geweest ben. Na het lezen van jouw blog weet ik zeker dat ik er een keer terug wil.

  5. Belgische steden, ik ben er gek op! Onlangs waren wij in Mechelen, ook zo’n toffe stad. Gent lijkt me ook een heerlijke stad. Lekker in een bootje de stad in je opnemen en dan daarna genieten van zo’n overheerlijke wafel!

  6. Wat een boel tips geef je! Ik heb er nog eentje. Ga er heen tijdens de Gentse Feesten. Erg gezellig. Hoewel alweer paar jaar geleden, ben ik al meerdere keren in Gent geweest. Leuke stad!

  7. Een leuke stad! Het begijnhof is ook altijd een aanrader als je een Belgische stad bezoekt. Zeker in Gent. Die heeft een mooie staan. We hebben er met plezier rondgekeken en het meeste gezien wat je in je blog hebt opgeschreven. Leuk om weer eens terug te kijken en herinneringen op te halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge