Doordat ik studeer voor Docente Aardrijkskunde ben ik altijd erg geïnteresseerd in landschappen en de ontstaanswijze daarvan. Toen ik op het programma zag dat we naar de Breek gingen, was ik dan ook meteen enthousiast. Je kunt in dit gebied verschillende dingen doen en dat hebben wij dan ook gedaan. De gids die ons meenam was vroeger Docente Aardrijkskunde geweest, dat was erg leuk. Ze vertelde veel over de omgeving en over de ontstaanswijze daarvan.

Ontdek de Breek

Wandel door de polder

De Breek in Laag Holland is een veengebied, dat van oorsprong zo’n twee meter boven de zeespiegel lag. Toen de mensen in het gebied gingen wonen werd er veel veen ontgonnen, van het land gehaald. Door het weg halen van het veen begon het in te klinken, doordat het water uit het veen verdween, zakt het land weg. Hierdoor is uiteindelijk het land steeds verder gezakt en ligt het nu zo’n 2 tot 6 meter onder NAP. Tijdens de wandeling hebben we veel geleerd over de verschillende fases die hier te zien zijn. Verschillende ontginningen hebben gezorgd voor verschillende hoogtes (of eigenlijk dieptes) in het landschap. We liepen op een weg en zo’n honderd meter verder was de weg al zo’n 2 meter “gestegen”. Zo zie je dat je van het ene gebied naar het andere gaat.

Het gebied ligt aan het Markermeer en vanaf de buitendijk, aan het Markermeer, heb je het beste uitzicht. Je ziet alle verschillende hoogtes, fases en ontginningen. Wij hebben hier gewandeld met een gids, maar je kunt natuurlijk ook zelf een wandeling maken door dit mooie gebied. Ook is het een populair gebied om met de fiets te ontdekken, genoeg mogelijkheden dus!

Geniet van een heerlijk stuk appeltaart

Toen de molen werd gerestaureerd werd besloten om in het bijzondere gebied ook een bezoekerscentrum te maken. Dit omdat het gebied zo interessant is gezien de waterstaatkundige opbouw en dat veel bezoekers trekt. Bij het bezoekerscentrum werd een kleine horecagelegenheid gebouwd die inmiddels een veel bezochte plek is voor het drinken van een kopje koffie en het nuttigen van een heerlijk stuk appeltaart. Veel fietsers en wielrenners strijken hier even neer en genieten van de omgeving. De appeltaart is overigens echt een aanrader, deze zelfgemaakte appeltaart smaakt heerlijk na het wandelen door de polder! Je kunt hier meer informatie vinden het bezoekerscentrum & het terras.

de Breek

Ontdek de flora & fauna van het gebied

Door de mooie natuur en rust in dit gebied vind je hier ook mooie flora & fauna. De konijntjes lopen nog net niet naast je en de schapen zijn ook niet bang voor je. Sommige wandelpaden gaan namelijk dwars door weilanden heen en de schapen zullen niet voor je wegrennen. Verder vind je in de Breek heel veel verschillende vogelsoorten, die je als je goed oplet veel voorbij ziet vliegen. Je kunt hier met wat geluk een grutto tegenkomen en daar de mooiste foto’s van schieten. Helaas hebben wij geen grutto gezien, maar ik heb wel genoten van al het moois om ons heen. De natuur is ook prachtig, het Markermeer en de polder hebben verschillende soorten begroeiing. Het is een plek waar je met je camera uren kunt rondwandelen en de mooiste bloemen en planten tegen kunt komen.

de Breek

Bezoek de Etersheimerbraakmolen

Nadat de molen in 1886 volledig was afgebrand is deze weer heropgebouwd en sinds die tijd wordt er weer fanatiek mee gedraaid. Ook vind je in de molen een klein “museum”, want ze hebben het authentieke interieur van de molen hierin gelaten. Je ziet dus hoe de mensen, die vroeger in een molen woonden, leefden. Je kunt de molen gratis bezoeken dus als je er toch bent is het superleuk om even binnen te kijken. Als je langs loopt zie je overigens ook de gigantische vijzel die het water van de polder naar hoger gelegen gebied maalde. Tegenwoordig wordt deze vijzel nog geregeld gebruikt en het is mooi om die constructie van dichtbij te bekijken.

Praktische informatie:

 • Je kunt parkeren bij het bezoekerscentrum de Breek, Etersheimer braakweg 5 in Oosthuizen.
 • He terras is het gehele jaar geopend op zaterdag & zondag van 10.00-18.00. ’s Zomers is het terras ook open op woensdag & vrijdag van 10.00-16.00.
 • Het molenmuseum is iedere zaterdag & zondag te bezichtigen van 10.00-18.00 of op afspraak. ’s Zomers is de molen ook open op woensdag & vrijdag van 10.00-18.00
 • Neem een verrekijker mee om mooie dieren te spotten.
 • Zorg voor stevige wandelschoenen, het kan af en toe drassig zijn.

Disclaimer: Ik was in de Breek op uitnodiging van Bureau Toerisme Laag Holland. Ik deel echter niks anders dan mijn persoonlijk mening.

Dus ontdek de Breek! Ben jij wel eens bij de Breek geweest? Of in de Etersheimerbraakpolder? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Laag-Holland?

~ B&B de Pauw

~ Edam is de moeite waard!

Meer Nederland?

~ Ontdek het eeuwenoude Schiedam

Bewaren op Pinterest?

32 gedachten over “Ontdek de Breek & de Etersheimerbraakpolder [Laag Holland]”

 1. Grappig, ik kende dit gebied helemaal niet. Terwijl ik toch uit de buurt kom. Bij ons in de Zaanstreek heb je ook een de Breek, maar dit is een meer. Leuk om te zien dat het ook een polder is!

 2. Van die foto van de appeltaart krijg ik echt zin om er eent e eten ;p Weet alleen niet of ze die hier veel in Israël hebben haha. Zo te zien is er in ons eigen landje ook nog genoeg te ontdekken 🙂

 3. Wat een prachtige Hollandse landschappen! Daar kan ik (bijna) net zo blij van worden als een jungle of savanne, haha. En ik denk dat Etersheimerbraakpolder een heel goed woord is voor Scrabble 😉

 4. Het Nederlandse landschap blijft bijzonder en natuurlijk ook wat we er allemaal mee hebben gedaan. Hoe we het bewoonbaar hebben gekregen en wat we daar voor hebben gebruikt zijn dingen waar ik ook graag naar opzoek ga. Leuk dat de molen nog authentiek is. Dan krijg je nog het gevoel hoe het er vroeger aan toe moest zijn gegaan. Mooie uitvinding trouwens die molens.

 5. Docenten kunnen echt leuke rondleidingen geven! Ik heb in de Katakomben in Valkenburg een rondleiding gehad van een geschiedenisdocent, zo leuk.

  Wie weet, later, als ik de pubers zat ben…

  Mooie regio.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge