De meeste mensen gaan wel eens een dagje naar Volendam of natuurlijk naar Amsterdam. Maar Edam is ook echt het bezoeken waard! De stad is authentiek, rustig en is een goede uitvalsbasis om heel Laag Holland te kunnen ontdekken.

Tijdens ons bezoek aan Edam hebben we een step-tour gedaan, lekker op de step door het stadje. Ik had zelf nog niet veel over de stad gehoord en was daarom erg benieuwd naar wat wij te zien kregen. Al meteen toen ik het centrum in kwam, was ik verliefd. Wat een mooie oude panden, wat een prachtige bruggen en wat een sfeer.

Edam
Edam

De 22 bruggen zorgen voor sfeer

Doordat de stad oorspronkelijk aan het IJ lag en nu nog steeds veel water kent in het centrum, zijn er ook veel bruggen. Tijdens het steppen hebben we dan ook meer dan 22 bruggen gezien en overgestoken. Sommige bruggen zijn erg steil en dat vereist nog veel inspanning met zo’n step. Maar de bruggen zorgen wel voor veel sfeer in het stadje.

De prachtige oude panden & huizen

Langs het water, wat je overal in Edam vindt, staan de mooiste panden en huizen. De ene mooie trapgevel na de andere, het liefst stap ik elke tien meter van mijn step om een foto te maken. Dat gaat natuurlijk niet, maar ik heb waar het kon wel mooie foto’s gemaakt van de huizen. De huizen zijn mooi onderhouden en allemaal kleurrijk en karaktervol.

De Grote Kerk of Sint Nicolaaskerk

De Grote Kerk staat aan de rand van het stadscentrum en is vanuit alle delen van de stad te zien. Een herkenningspunt en voor de inwoners van Edam ook een erg belangrijke plek. We mogen naar binnen en krijgen een korte rondleiding, de kerk is prachtig van binnen. Vooral de tientallen met glas-in-lood versierde ramen zijn erg indrukwekkend. Tussen 22 april en 29 oktober is de kerk geopend voor iedereen en naar mijn mening zeker het bezoeken waard.

Edam

De mooie doorkijkjes

Door de 22 bruggen in Edam ontstaan er veel mooie doorkijkjes en mooie uitzichten. Het uitzicht van de ene brug is weer totaal anders dan van de andere brug. Ieder hoekje en ieder straatje is weer anders en daarom ontstaan er prachtige doorkijkjes. Het leuke is dat er veel kleur aanwezig is; in de huisjes, de bruggen en in de tuinen. Hierdoor zijn de doorkijkjes altijd uniek en altijd kleurrijk. Edam is een kleurrijk stadje!

De authentieke winkeltjes

Zo’n snoepwinkel kom je niet vaak meer tegen, zeker niet bij ons in Zuid-Holland. Je krijgt er meteen een vrolijk gevoel van, je voelt je even weer kind. Wanneer we allemaal een snoepje krijgen is de dag helemaal goed, wat een vriendelijkheid hier in Edam. En dan dit mooie kaaswinkeltje, zo authentiek en zo mooi. Het neemt mij weer even mee terug te tijd in.

De kaasmarkt van Edam

Iedereen kent natuurlijk de kaasmarkt van Alkmaar, maar ook Edam heeft een kaasmarkt. In de zomerperiode (juli & augustus) is er op de kaasmarkt iedere woensdag markt. Maar buiten deze periode is de kaasmarkt ook leuk om te bezoeken, toen wij er waren was er geen markt maar je krijgt wel meteen een markt-gevoel.

Zoals je kunt lezen heeft Edam superveel moois te bieden. Je kunt voor €9 euro per dag al een step huren en heel de stad door rijden. Onderweg zijn er genoeg mooie plekje waar je kunt stoppen en zo kun je de sfeer van Edam helemaal in je opnemen. Dus kies eens voor Edam als je een dagje weg wilt! De stad zal je niet teleurstellen.

Disclaimer: Ik was in de Breek op uitnodiging van Bureau Toerisme Laag Holland. Ik deel echter niks anders dan mijn persoonlijk mening.

Ben jij wel eens in Edam geweest? Ben jij nieuwsgierig naar Edam na al deze schoonheid? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Laag Holland?

~ Ontdek de Breek & de Etersheimerbraakpolder

~ Overnachten in B&B de Pauw

20 gedachten over “Dit is waarom Edam zeker een bezoek waard is in 2018!”

  1. Toen ik vroeger nog op kamp ging met de zeeverkenners, kwamen we wel eens in Edam. Ik kan mij er zeker van herinneren dat het een mooi stadje was. Misschien wel een goed idee om daar nog eens heen te gaan

  2. Wat leuk! Ik ben nog nooit in Edam geweest en moet eerlijk zeggen dat ik er ook nog nooit aan gedacht heb om daar naar toe te gaan. Die mooie doorkijkjes zorgen wel voor prachtige plaatjes zeg. Super gaaf! Ik ga Edam zeker even onthouden. We willen in het voorjaar nog een stedentripje in eigen land doen, dus handig!

  3. Ik moest zelfs even googlen waar Edam nu eigenlijk ligt haha. Maar ik ben ook nog nooit in Volendam geweest, dus vergeef het me. Lijkt me trouwens ook echt leuk om Edam en Volendam een keer samen in één weekend te bezoeken. Een beetje stedentripjes in eigen land is altijd leuk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge