Fez vind ik zelf de leukste stad in Marokko, zelfs leuker dan Marrakesh of Chefcaouen naar mijn mening. Daarom deel ik vandaag de acht leukste tips en bezienswaardigheden in Fez. Want wat te doen in Fez? Is niet makkelijk kunt hier dagen rond lopen en nog steeds mooie plekken ontdekken. Wij verbleven hier ruim twee dagen en dit was eigenlijk een beetje te kort. Tijdens een mooie reis door Marokko mag je Fez absoluut niet overslaan.

wat te doen in Fez

Medersa El-Attrarine

In de stad zijn er verschillende islamitische leerscholen te vinden waar de islam bijgebracht wordt aan de jongens van de stad. Wij bezochten Medersa El-Attrarine, het is een school die verstopt zit tussen de kraampjes in het medina. Het binnenplein is erg mooi door alle mooie versieringen die de tegels kennen. Je kunt hier echt lang rondkijken want iedere hoek is weer anders. Verder kun je ook naar boven waar de jongens in de koranschool normaliter verblijven. Het zijn een soort studentenkamers die dus boven in de school te vinden zijn. Erg interessant om dit te zien en over deze school te leren.

wat te doen in Fez

Struinen door de medina – souks

Wat te doen in Fez? Struinen door de medina langs de souks is het leukst vind ik zelf. Je kunt hier namelijk echt de mooie souvenirs vinden zoals Marokkaanse theekoppen, het hoedje de Fez natuurlijk en producten uit de leerlooierijen. Maar daarnaast is het ook de plek waar de lokale mensen naartoe gaan voor hun producten zoals vlees, kaas of groenten. Je kunt hier dus van alles tegenkomen, zo zagen we een kamelenhoofd naast een winkeltje waar je mooie sandalen kon komen. Kortom je kijkt jouw ogen uit en kunt hier echt uren rondstruinen en genieten van de souks.

Fondouk el-Nejjarine

Het museum of Wood Arts and Crafts is gevestigd in dit prachtige gebouw midden in de medina en is zeker een aanrader. Je vindt hier maar liefst vier verdiepingen aan geschiedenis. De Marokkaanse cultuur kun je hier mooi terug zien. Van poppenhuizen uit de 19e eeuw tot materialen die gebruikt werden op het land. Een aanrader is om helemaal tot boven te lopen want hier heb je een enorm dakterras. Vanaf daar heb je een tof uitzicht over de hele stad Fez.

wat te doen in Fez

Chouara’s – leerlooierijen

Eigenlijk het hoogtepunt van Fez natuurlijk, de leerlooierijen ofterwijl Chouara’s genoemd. Op de daken van deze wijk wordt het leer nog op traditionele wijze gemaakt. In de meeste steden zijn deze werkzaamheden verplaatst naar de rand van de stad vanwege de intense geur maar hier is het nog midden in de stad te vinden. Je krijgt gelukkig wel een beetje munt om te gebruiken als geurbestrijder. Het ziet er echt geweldig uit vanaf boven en je kunt in de omliggende winkeltjes mooie spullen kopen van het leer. De kleuren zijn fel en iedere week wordt er een andere kleur gemaakt.

wat te doen in Fez

Place R’Cif – grote plein van Fez

Midden op dit grote plein vind je één van de nog bewaard gebleven stadspoorten in Fez. Verder vind hier vaak een markt plaats en kun je hier dus heerlijk rondlopen. Het is na de kleine steegjes in de medina wel een verademing om weer even op een open plek te zijn. Wat te doen in Fez? Lekker struinen over de markten. Tevens heb je vanaf hier een goed uitzicht over de Karauoine moskee die het centrum van de stad vormt.

fez bezienswaardigheden

Wat te doen in Fez? Bab Boujeloud bezoeken

Ofterwijl de blauwe poort, deze stadspoort was vlakbij onze Riad en is een echte trekpleisters. De mooie blauwe kleur zorgt ervoor dat het de meest indrukwekkende stadspoort is die nog overgebleven is. Je kunt hier niet naar binnen of iets dergelijks. Het is gewoon leuk om hier langs te wandelen en op deze manier de stad binnen te komen. Helaas is het wel erg druk omdat het ook door de lokale bewoners als ingang naar de medina gebruikt wordt.

wat te doen in Fez

Place el-Saffrine & Place Henna

Place el-Saffrine, dit plein staat voornamelijk bekend om de potten en pannen die hier gemaakt worden. Het klinkt als een gezellig gezang hoe alle werklieden hier de potten en pannen vormen door middel van erop te slaan. Je kunt hier rondlopen en natuurlijk een mooie pop en pap kopen. Daarnaast mag je soms ook helpen en kun je dus zelf ervaren hoe het is om een pot te beslaan. Hier vlakbij is het grote plein te vinden van de stad. Place Henna is een klein gezellig pleintje gebouwd rond een gigantische boom. Je kunt al raden dat je hier henna kunt laten zetten. Ik vind het zelf altijd enorm leuk om dit te doen om zo de cultuur een beetje te kunnen proeven. Verder vind je op dit plein ook leuke souvenirwinkeltjes en kun je via het plein naar het grote Place R’Cif lopen.

wat te doen in Fez

Karaouine moskee

Helaas is de moskee niet toegankelijk voor niet-moslims maar het is een enorm complex in het midden van de stad dus je zult er niet omheen kunnen. Het is leuk om een kleine glimp op te vangen van de moskee door naar binnen te gluren door één van de openstaande deuren. Er zijn meer dan twintig ingangen dus je zult tijdens een bezoek aan Fez wel één van die deuren open zien staan. Het gebouw staat niet voor niets op de UNESCO werelderfgoedlijst want het is een plaatje. Rond 2012 waren er zelfs nog 8.000 studenten die aan de universiteit studeerden die in de moskee gevestigd is.

wat te doen in Fez

Uitzicht vanaf Borj Nord

Wij namen een taxi vanuit de stad (20 Dirham) om hier naartoe te gaan. Je hebt hier namelijk een geweldig uitzicht over Fez. Doordat Borj Nord op een heuvel in de stad ligt, kun je de medina onwijs goed zien liggen vanaf hier. Je kunt ook zien dat de stad aan de voet van het atlas gebergte ligt en dat maakt het uitzicht helemaal compleet. Helaas was het bewolkt dus was een goede zonsondergang niet te zien. Misschien is het in andere seizoenen beter te zien.

Cafe Clock – Wat te doen in Fez? Kamelenburger eten

Cafe Clock is een leuke hotspot om te gaan eten tijdens jou bezoek aan de Marokkaanse stad. Het is een leuke mix van het Marokkaanse traditionele eten in een Europees jasje. Je kunt Cafe Clock bezoeken in het centrum van Fez. Wij kwamen hier per toeval terecht door middel van Google Maps en het bleek gelijk een schot in de roos. Wij waren hier op de donderdag en dan is er ook nog eens een muzikant op het dakterras te vinden. Je hebt tijdens het eten een mooi uitzicht over de stad.

Heb jij nog tips voor wat te doen in Fez? Welke bezienswaardigheden lijken jou het leukst? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Marokko?

~ Kamelentocht door de woestijn

~ Ouzoud watervallen

Bewaren op Pinterest?

18 gedachten over “Wat te doen in Fez? 10 tips – leerlooierijen en stadspoorten”

  1. Schitterende foto’s heb je weer, mijn complimenten! Marokko staat nog niet heel hoog op mijn to do list, maar komt doordat ik niet zo’n warme landen liefhebber ben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge