Tijdens een rondreis door Marokko is het maken van een kamelentocht Erg Chebbi vanuit Merzouga echt een aanrader. Je gaat dan de Erg Chebbi woestijn in, wat een onderdeel is van de wereldberoemde Sahara woestijn. Wij hadden besloten om de kamelentrekking te doen waarbij we één nacht in de woestijn zouden verblijven. Vandaag vertel ik alles over deze ontzettend toffe ervaring! Wij hebben deze tocht geboekt via Camel Trekking en dat is ons zeker bevallen.

De hitte in de woestijn

Zoals je natuurlijk zult begrijpen, is het ontzettend warm in de woestijn. Hoewel het “maar” 42 graden was, was de luchtvochtigheid zo hoog dat je echt bijna benauwd werd van de lucht. Doordat wij al om 14.00 uur ’s middags aankwamen moesten we ons een lange tijd vermaken voordat we op pad gingen met de kamelen. Daarom is het verstandiger om pas rond 17.00/18.00 uur aan te komen. Aangezien de tocht om ongeveer 19.00 uur vertrekt. Om de hitte in de woestijn de baas te zijn is het verstandig om luchtige maar wel lange kleding aan te doen.

Het opstuivende zand

Je kent de plaatje wel, de nomaden in de woestijn gaan op pad met de kamelen. Ze dragen allemaal bescherming voor het zand. Ook wij kregen een speciale doek om ons gezicht goed te beschermen tegen het zand. Je krijgt meteen een 1001 nacht gevoel en dat draagt natuurlijk ook bij aan de hele ervaring. De jongens van het Hotel Nomad Palace, hebben de doek op de traditionele manier bij ons omgewikkeld, erg gaaf. De kamelentrekking vertrok vanuit Hotel Nomad Palace, wat al in de woestijn ligt.

kamelentocht Erg Chebbi
kamelentocht Erg Chebbi

Daadwerkelijke rijden

 Het opstijgen op een kameel is best lastig omdat de dieren zo hoog zijn. Je moet daarom wel wat armkracht gebruiken om goed op te kunnen stijgen. Vanaf dat moment is de work-out nog niet klaar, het is tijdens het rijden ook best zwaar. Je moet jezelf constant goed op de kameel houden en daarbij gebruik je veel spieren, die je normaal gesproken niet of nauwelijks gebruikt. Het rijden was geweldig, de kamelen lopen met de nomaden mee en zijn erg braaf. Op een aantal punten onderweg wordt er gestopt om foto’s te maken of van de zonsondergang te kunnen genieten.

kamelentocht Erg Chebbi
kamelentocht Erg Chebbi

Fotostops tijdens de kamelentocht Erg Chebbi

De nomaden die de kamelen begeleiden zijn erg vriendelijk en willen altijd foto’s maken. Je kunt namelijk niet 1 2 3 van de kameel afstappen om even een foto te nemen. We stopten op drie mooie plekken en daarbij werden er verschillende foto’s gemaakt. Tijdens de laatste stop zouden we eigenlijk de zonsondergang zien maar helaas was het daar te bewolkt voor. De kamelentocht Erg Chebbi duurde ongeveer twee uur voordat we bij het kamp aankwamen.

kamelentocht Erg Chebbi
kamelentocht Erg Chebbi

Het kamp in de woestijn

Hoewel ik veel voorstellingen had bij een kamp, overtrof dit al mijn verwachtingen. Het kamp was namelijk zo mooi, gezellig en luxe dat je hier het liefst weken zou verblijven. De nomaden die ons opwachten waren enthousiast en lieten de tent zien. Het was meer een hotelkamer in een tent dan een echte tent zoals wij dit ons voorstellen. Een volledige badkamer, ruime kamer met een twee persoonsbed en een extra bed. Maar vooral de sfeer buiten was gaaf, overal brandden kaarsen en olielampen.

Avondmaal

Kort na aankomst werden we geroepen voor het avondeten, we keken hier erg naar uit omdat we veel verhalen hadden gehoord over het lekkere eten. En dat was ook zeker waar! Een voorgerecht, hoofdgerecht en zelfs een dessert zorgden ervoor dat we meer dan verzadigd waren. Dit alles is overigens inclusief als je de kamelentrekking bij Camel Trekking boekt.

Nachtelijk optreden

Na het avondmaal zat iedereen helemaal vol en was ik al op bed gaan liggen toen bleek dat er nog een optreden kwam. De nomaden in het kamp hebben ons getrakteerd op een gaaf drumoptreden met een beetje zang en dans. We hebben met zijn allen om het kampvuur gedanst en gekeken naar de sterrenhemel. Want ja, je kunt enorm veel sterren zien in de woestijn. Misschien was dit voor mij wel het hoogtepunt van de hele beleving. De jonge mannen uit het kamp deden enorm hun best en maakten vooral veel plezier met elkaar en met de gasten. Tegen middernacht was het tijd om te gaan slapen.

kamelentocht Erg Chebbi

Het ontbijt

’s Morgens werden we vroeg wakker om te kijken naar de zonsopgang maar helaas was het daar ook te bewolkt voor. We zijn snel weer ons bed ingedoken en om 08.00 uur werden we gewekt voor het ontbijt. Dit was weer erg lekker en ook te veel, wat naar onze ervaring in heel Marokko zo is. Het was een typisch Marokkaans ontbijt, wat ook in het kamp gemaakt werd in de “kooktent”.

kamelentocht Erg Chebbi

Terug met de kamelen

Na het ontbijt was het tijd om weer terug te gaan met de kamelen. Omdat er op de terugweg niet gestopt wordt voor foto’s duurt dit ongeveer 45/50 minuten. Doordat ik op de heenweg een pijnlijke schram had opgelopen (ik ben erg onhandig) besloot ik met de auto terug te gaan. Maar dat zou ik natuurlijk niet aanraden, het is onwijs tof om ook terug met de kamelen door de woestijn te trekken.

Praktische informatie kamelentocht Erg Chebbi:

 • De kamelentocht Erg Chebbi voor één nacht kost €40 euro per persoon.
 • Dit is allemaal inclusief: kamelentocht heen & terug naar het kamp, avond eten in het kamp, overnachting in het kamp en het ontbijt.
 • Het is aan te raden een lange broek aan te doen en ook je armen goed te beschermen tegen de hitte van de woestijn.
 • De tocht vertrekt vanaf Hotel Nomad Palace om 19.00 uur en komt rond 09.00 uur de volgende ochtend weer aan.
 • Wij verbleven ook daarna nog een nacht in het Hotel Nomad Palace om lekker tot rust te komen.
 • Reserveren kan door Omar te mailen!
 • Denk er wel aan dat je zelf voldoende water meeneemt.

Zou jij een kamelentocht Erg Chebbi ook graag eens doen? Wat lijkt jou het tofst aan deze ervaring? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Marokko?

~ 1001 nachten

Bewaren op Pinterest?

22 gedachten over “Kamelentocht Erg Chebbi – must do in Marokko!”

 1. Wat een avontuur zeg! En wat een prachtige foto’s, alsof je alleen op de wereld bent, zo ruim, en oh het lijkt me best eng hoor, om op de rug van een kameel te zitten.

 2. Oh geweldig, ik heb een kamelen safari ooit in India gedaan. Ook zo gaaf. Kameel rijden kun je het beste net doen als bij paard rijden en dan vooral goed doorzitten, dat werkt het beste. Super leuk. Mooie foto’s ook.

 3. Wauw wat gaaf! De foto’s zien er echt prachtig uit. Het lijkt me echt iets dat je minstens een keer in je leven gedaan moet hebben. Fijn om in de comments te lezen dat de kamelen ook goed verzorgd worden. Ik zou dit dan zeker ook een keertje daar willen doen 🙂

 4. Prachtige fotos! Ik heb 1 keer op een kameel gezeten en doe het nooit weer. Heb het hele ritje zitten en toen moest ik er ook nog van af, dood eng!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge