Als je aan Leiden denkt, dan denk je niet meteen aan varen. Toch is het een ideale manier om te stad te verkennen. Ga lekker varen door Leiden en kies tijdens het varen waar je tijdens jouw dagje Leiden naartoe wilt.

Je kunt ook een boot huren in Haarlem, door deze Noord-Hollandse stad varen is ook een aanrader.

Een rondvaart door het centrum van Leiden

Deze prachtige sloep vertrekt vanaf het brugwachtershuisje en neemt jou in 50 minuten mee langs de mooiste plekken van Leiden. De schipper is ook gids en vertelt de leukste verhalen en anekdotes tijdens de rondvaart. Wat ik vooral vond opvallen was het groen! Er zijn weinig steden in Nederland die zo’n groen centrum hebben. Tijdens het varen door Leiden zagen we dan ook aan alle kanten mooie groene taferelen. Natuurlijk is het ook leuk dat de rondvaart langs twee van de molens van Leiden komt, een pluspuntje voor mij als “molenaarsvrouw”.

Varen door Leiden is een avontuur op zichzelf, door smalle grachten en onder lage tunnels door. Het nadeel? Als je een foto wilt maken en opstaat in de boot, pas op! Het kan zijn dat er een lage brug aankomt, dus let altijd even goed op voor je zomaar opstaat.

Tijdens het varen kom je langs de mooiste gebouwen en uitzichten. De prachtige oude grachtenpanden bleven mij verbazen. En weinig geeft mij een meer Hollands gevoel dan onder een oude ophaalbrug doorvaren. De gids weet echt van alles over de stad en ook over het verleden. Vooral Rembrandt van Rijn, die vroeger in Leiden heeft gewoond, zorgt voor mooie verhalen op en rond het water. Het mooiste gebouw wat ik gezien heb tijdens de rondvaart? De Oude Sterrenwacht! Deze oude sterrenwacht is goed bewaard gebleven en nog een aantal keer per jaar te bezoeken. Maar het gebouw is alleen vanaf de buitenkant al geweldig!

Jullie begrijpen nu vast waarom het bootjes heet, maar waar komt het deel broodjes vandaan? Bootjes & broodjes organiseert deze rondvaarten, met of zonder eten. Maar je kunt dus ook aangeven dat je een lunch wilt hebben, een high tea of zelfs een ontbijt. Zo heb je twee vliegen in één klap, een heerlijke maaltijd en varen door Leiden. Leuk om eens met een groepje vriendinnen een high tea te gaan doen, maar dan op een nóg originelere manier. Verder is het op de boot sowieso erg gezellig, je kunt een privé boot huren maar ook een kaartje kopen en gewoon aansluiten bij de groep. Kortom, wil je Leiden van een uniek en prachtige kant zien? Ga varen door Leiden!

varen door Leiden

Praktische informatie:

  • Bij bootjes & broodjes kun je een rondvaart boeken of zelf een sloep huren. Bij een rondvaart is de schipper ook de gids.
  • De rondvaart vertrekt tussen 11:30 en 16:30 ieder uur vanaf Blauwpoortbrug 1, bij het brugwachtershuisje.
  • Een rondvaart kost €10 per persoon voor 50 minuten varen door Leiden.
  • De broodjes of andere catering kun je bijboeken via de website.

Disclaimer: Ik bezocht Leiden op uitnodiging van Leiden Marketing. Ik deel echter niks anders dan mijn persoonlijk mening.

Ben jij wel eens gaan varen door Leiden? Wat vind jij leuk aan Leiden? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Leiden?

~ Hotspot: Lot & de Walvis

~ Wat te doen in Leiden 5x

Meer varen in Nederland?

~ Ontdek Schiedam vanuit de fluisterboot

Bewaren op Pinterest?

7 gedachten over “Varen door Leiden met Bootjes & Broodjes”

  1. Ik ken Leiden helemaal niet dus een boottochtje zal zeker één van de eerste dingen zijn die ik zal ondernemen als ik in de stad ben. Vanaf het water krijg je altijd een goed beeld van een stad. Leuke aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge