Je komt een dagje naar Schiedam en je hebt geen idee waar je moet beginnen. De binnenstad is prachtig en er is genoeg te zien. Mijn tip? Ga voor de fluisterboot en ontdek de stad vanaf het water. De fluisterboot Schiedam is een leuke manier om de stad te ontdekken.

Fluisterboot Schiedam

De rondvaart begint bij Museummolen de Walvisch, als je wilt kun je natuurlijk ook de molen nog bezichtigen. Zorg dan wel dat je op tijd bij het museum bent en de rondvaart niet mist. De fluisterboot gaat 3 keer per dag weg en duurt ongeveer één uur. Het voordeel van een fluisterboot is natuurlijk dat deze niet veel geluid maakt, de naam zegt het al. Maar een bijkomend voordeel is dat de boot milieuvriendelijk is, top toch?

Fluisterboot Schiedam

Natuurlijk gaat er een enthousiaste gids mee aan boord, die alles van de stad weet. Wij hadden een mevrouw die erg leuk kon vertellen en overal iets van wist. Je vaart langs pakhuizen, branderijen en de hoogste molens ter wereld.

Fluisterboot Schiedam by Night

Een leuke tip is ‘Fluisteren by night’ tijdens de Brandersfeesten. De Fluisterboot Schiedam vaart dan twee keer ’s avonds. Op vrijdag 22 september en zaterdag 23 september, je geniet van een mooie rondvaart langs de kades waar gefeest wordt en alle mooie schepen die in de haven liggen. Meer informatie over ‘Fluisteren by night’ vindt je hier.

In deze blog wil ik een aantal mooie plekken delen waar je langs vaart maar als je de rondvaart echt wilt beleven moet je gewoon naar Schiedam gaan en in de boot stappen.

Zakkendragershuisje

Zakkendragershuisje

De goederen werden hier gelost, vanuit de graan- en moutschepen. De zakkendragers moesten zo snel mogelijk naar het huisje komen wanneer er een nieuw schip binnenkwam. Dan werd de klok bovenin het huisje geluid. Ze moesten vervolgens met een dobbelsteen dobbelen om te bepalen wie de lading mocht lossen en dus geld zou verdienen.

Appelbrug

Appelmarktbrug in Schiedam

Deze prachtige ophaalbrug wordt nog steeds gebruikt zoals vroeger. Er zijn twee brugwachters die aan beide kanten aan de brug gaan hangen en hem zo openen. Deze gietijzeren brug is één van de drie oudste dubbele ophaalbruggen in Nederland.

Nolet Schiedam

Notel destilleerderij

Als je aan Schiedam denkt, denk je aan jenever. Eén van de bekendste is Ketel 1, afkomstig uit de Nolet distilleerderij. Het complex is enorm en de gids kan dan ook genoeg vertellen over dit familiebedrijf dat al 325 jaar toonaangevend is in deze Schiedamse industrie.

Havenkerk

De Havenkerk neemt een prominente plek in in het Schiedamse stadsbeeld door de bijzondere zuilen en de imposante gevel. In 1967 werd de kerk gesloten en sindsdien zijn er veel plannen maar wordt er nog steeds een passende bestemming gezocht voor deze prachtige kerk.

Fluisterboot Schiedam

Molen de Walvisch

Molen de Walvisch herinnert je aan de walvisvaart, waar in Schiedam aan gedaan werd tot in de 18de eeuw. In de 20ste eeuw is de molen helaas tot twee keer toe getroffen door brand. Gelukkig is de molen weer helemaal gerestaureerd. Tegenwoordig kun je hier de molenwinkel en het museum vinden en kun je daar echte ambachtsproducten kopen.

Kortom, wil je Schiedam eens vanaf het water ontdekken? Neem de fluisterboot Schiedam en geniet van deze eeuwenoude stad.

Praktische informatie fluisterboot Schiedam:

  • De fluisterboot vaart van 15 april t/m 29 oktober om 12:00, 13:30 en 15:00 op alle dagen behalve op maandag.
  • Het vertrekpunt is naast Molen de Walvisch, Westvest 229 in Schiedam
  • Prijs voor een volwasse is €6,50 en voor een kind €3,50. Als je een Rotterdampas hebt is het gratis.
  • Je kunt tickets van te voren bestellen via S’dam.

Ben jij wel eens met de fluisterboot Schiedam geweest? Lijkt het jou leuk? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Schiedam?

~  Beklim de kerktoren van Schiedam

~  Schiedam, de jeneverstad

Bewaren op Pinterest?

14 gedachten over “Fluisterboot Schiedam: Ontdek de stad vanaf het water”

  1. Zo grappig Als je aan Schiedam dan denk je aan jenever…als ik aan Schiedam denk dan….zie ik niks, want ik weet echt niks van deze stad ?. Leuk dat je zo even een inkijkje geeft. Volgens mij is er best wat te zien. Had ik niet bij Schiedam verwacht eerlijk gezegd

  2. Heee wat leuk zeg! De familie van mijn moeders kant komt daar vandaan (nouja uit Vlaardingen) en vind het jammer dat ik nooit de moeite heb genomen om Schiedam verder te bekijken. Helaas kom ik er nu nooit meer want zowel mijn oma als moeder wonen aan deze kant van het land, maar ik hou het in gedachten mocht ik er ooit zijn!

  3. ben al op verschillende mooie plaatsen geweest in Nederland maar Schiedam komt zeker een volgende keer, die fluisterboot lijkt me fantastisch

  4. Leuk! Ik ontdek een stad graag per fiets, maar een vaartocht maken vind ik ook erg leuk om te doen. Hebben jullie de boot ook aangelegd om de jenever te proeven? 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge