Tijdens de voorbereiding van onze rondreis door Oost-Canada werd ik door meerdere mensen gewezen op de Thousand Islands. Eerlijk gezegd had ik er nog nooit van gehoord maar toen ik informatie ging opzoeken was ik meteen enthousiast. Deze archipel ligt op de grens van Amerika en Canada in de Saint Lawrence rivier. Hoewel de naam suggereert dat er duizend eilanden zijn, zijn het er in de praktijk ongeveer 1.800. De omgeving is prachtig en dat wil ik zeker met jullie delen.

thousand islands

Thousand Islands vanuit Canada

Er zijn verschillende manieren om de eilanden te ontdekken. Vanuit Canada kun je dat het beste doen vanuit Gananoque. In deze omgeving vind je enorm veel wandelpaden die langs en over de eilanden lopen. Helaas waren wij hier in de herfst en zijn dan niet alle paden bereikbaar. Meestal wordt er namelijk een kano of kajak gehuurd en kun je zo naar de verschillende wandelpaden komen. Ook vanaf de haven van Gananoque kun je heel veel van de eilanden zien. Kingston is een grotere stad die iets verder van de kleine eilanden ligt. Wij overnachtten hier en vanaf Fort Henry kun je ook al een deel van de archipel zien liggen. Vaak wordt Kingston ook als leuk ervaren maar als je echt voor the Thousand Islands komt, dan is Gananoque the place to be.

thousand islands

Eilanden vanuit Amerika

De omgeving is zo mooi dat wij hem ook van de “andere kant” wilden zien. Dit betekent dat wij bij de brug de grens over zijn gestoken en naar Clayton zijn gegaan. Clayton is een kleine Amerikaanse stad die in de archipel ligt. Je kunt vanaf hier de eilanden goed zien en een mooie wandeling maken over de boardwalk die langs het water loopt. Ook in het stadje kun je heerlijk rondstruinen en genieten van de typische Amerikaanse restaurants en cafés. In Clayton ben je een stuk verder de archipel in, in vergelijking met Gananoque en zie je daarom veel meer kleine eilanden. Aan de Canadese kant zul je de grotere eilanden zien. Als je geen probleem hebt met een strenge grenscontrole, dan is het zeker de moeite waard om naar Amerika te gaan om de archipel ook vanuit hier te bekijken.

camperroute door Oost-Canada
camperroute door Oost-Canada

Boottocht door de archipel

Hoewel het erg tof is om de archipel vanuit de twee verschillende landen te bekijken was voor mij de boottocht door de archipel wel echt het hoogtepunt. Wij gingen met Gananoque Boat Line op een 2,5 uur durende boottocht. Eigenlijk hadden we de tocht van 1 uur geboekt maar toen we aankwamen zagen we dat deze niet langs Boldt Castle kwam. Een prachtige plek die wij juist graag wilden zien. Daarom hebben we er toen voor gekozen om toch de langere versie te doen. Deze heet ‘Lost Ships of the 1000 Islands’ cruise. Onderweg krijg je informatie over alles wat je ziet en natuurlijk over Boldt Castle. Verder vaar je tweemaal onder the Thousand Islands bridge door. Wat helemaal leuk is als je er later overheen gaat rijden, zoals wij hebben gedaan.

Thousand Islands Bridge

Een aanrader is om over the Thousand Islands bridge te rijden, ook al ga je de grens niet over. De brug bestaat uit meerdere delen en op het middelste stuk, vind je de grens tussen Canada en Amerika. Erg bijzonder want de brug bestaat al sinds 1937 en is een vrij rustige grensovergang. Doordat hij vrij hoog hangt, heb je vanaf hier een prachtig uitzicht over de hele omgeving. Echt een aanrader, helaas kan de bestuurder niet veel zien dus kun je het beste op de terugweg omwisselen. Je moet wel tol betalen om de brug over te mogen, dit is ongeveer $10 dollar afhankelijk van het soort voertuig dat je hebt. Zeker als je met meerdere personen bent is de tol het zeker waard. De brug geeft een mooi uitzicht en het is ook erg speciaal om over een brug die tussen twee landen ligt te rijden. Mocht je de grens niet willen oversteken dan kun je op het eerste eiland omkeren en gewoon weer terugrijden.

Zou jij de Thousand Islands ook willen bezoeken? Vanaf welke kant lijkt het jou leuker? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Canada?

~ De ultieme route door Oost-Canada

– Niagara Falls

~ Algonquin park

Bewaren op Pinterest?

6 gedachten over “Thousand Islands: archipel op de grens van Canada & Amerika”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge