Het hoogtepunt van de reis door Zweeds Lapland was zonder enige twijfel het bezoek aan de Sami cultuur. Een dagje op pad met de Sami’s die in dit gebied nog leven. We werden opgehaald bij een parkeerplaats in de buurt omdat de plek niet makkelijk te vinden was. Vanaf daar reden we achter Ann aan die ons naar de boot bracht. Hier stond Mikael al op ons te wachten met de boot en de twee honden. Vanaf dit moment begon het avontuur…

Sami cultuur
Sami cultuur

De Sami cultuur

Het is geen bekend gegeven dat je in Lapland nog een inheemse bevolking hebt. De Sami is een volk dat nog in Noorwegen, Finland en Zweden leeft. Ze leven van en met de natuur. De rendieren vormen de basis van de cultuur, het is dus ook een nomadenvolk van origine, ze volgen de rendieren tijdens de trek. Het is lastig omdat er geen grenzen zijn die het volk binden maar alleen de tradities en het geloof zorgen daarvoor. Er leven naar schatting nog zo’n 20.000 Sami in Zweeds Lapland. Jaren geleden werd het verboden om nog Samisch te spreken en werd het volk erg onderdrukt. Inmiddels is de Zweedse overheid milder en hebben de Sami een makkelijker bestaan.

Sami cultuur

De boottocht naar het huis

Wij gingen een dag op pad met Mikael en Ann, meteen kregen we superveel informatie over de cultuur van Mikael. Hij weet enorm veel van de bevolking en de cultuur die daarbij hoort. Mikael en Ann hebben een Ecolodge die laat zien hoe de Sami cultuur in elkaar zit. Je kunt deze alleen per boot bereiken en dus begonnen we met een mooie boottocht over het meer achter Ammarnäs. Onderweg vertelt Mikael dat een aantal jaren geleden duizenden rendieren van de klif af zijn gevallen door de aanval van een veelvraat (wolverine). De Sami leven niet met geld zoals wij dat doen maar de hoeveelheid rendieren staat voor de rijkdom die jouw familie heeft. Het verliezen van zo’n grote hoeveelheid rendieren is dus erg vervelend.

Sami cultuur
Sami cultuur
Sami cultuur

Het eten in de Sami cultuur

Iedere familie heeft een Goattie, een ronde hut waar het eten in bereid wordt. De vrouwen zorgen hiervoor en terwijl Mikael ons het terrein laat zien begint Ann met het bereiden van het eten. Binnen een mum van tijd komen er pluimen rook uit de hut en even later mogen we aanschuiven. De Sami kopen geen eten in de supermarkt zoals wij dat doen, ze leven van en met de natuur. Het rendier of eland wordt zelf gevangen en geslacht en vervolgens helemaal zelf bereid. De kruiden en specerijen groeien gewoon op het erf en worden door Ann in het gerecht gebruikt. Het ruikt heerlijk en ondertussen begint mijn maag rustig te rommelen. We krijgen speciaal brood wat de nomaden makkelijk mee konden nemen tijdens de jacht want het brak niet. Met daarop een laagje boter, Västernbotten kaas, aardappeltjes, rendier en uien met kantarellen.

Sami cultuur
Sami cultuur

Ondertussen luisteren we naar de verhalen van Mikael over zijn grootvader en de cultuur. Ik besef mij dat wij een totaal ander leven leiden maar dat ik mij hier ondanks dat enorm thuisvoel. Het lijkt of ik Ann en Mikael al jaren ken en ik weer thuiskom, een heerlijk gevoel.

Leven in en van de natuur

Het is mij opgevallen dat de mensen in Sami enorm veel verstand hebben van de natuur en daar gebruik van maken. We lopen met Mikael een rondje door het natuurgebied in de delta van de rivier en hij laat ons allerlei planten en bloemen zien. Hoewel ik uit een dorp kom, voelde ik mij op dat moment een stadse. Ik had geen idee waar hij die kennis vandaan had en dat soort dingen leren wij in Nederland vrijwel nooit. Aan de manier waarop een plant is aangevreten kan Mikael zien welk dier het heeft gedaan; een beer, een eland of een veelvraat. Ik ben verbaasd en sta met mijn mond vol tanden, had ik maar zoveel kennis van de natuur. Het lijkt mij echt geweldig!

Disclaimer: Ik bezocht Zweeds Lapland op uitnodiging van Voigt Travel. Ik deel echter niks anders dan mijn persoonlijke mening.

Had jij wel eens van de Sami cultuur gehoord? Zou jij hier ook een bezoek aan willen brengen? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Zweeds Lapland?

~ De ultieme route door Zweeds Lapland
– Een auto huren in Zweeds Lapland
~ De leukste accommodaties in deze regio

Bewaren op Pinterest?

4 gedachten over “Bezoek de Sami cultuur in Zweeds Lapland”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge