Vandaag een leuk artikel vol inspiratie voor leuke roadtrips in Europa, wanneer we allemaal weer op reis mogen. Een roadtrip is een goede manier om jezelf te verplaatsen want een auto hebben op bestemming is ontzettend handig. Zo kun je de mooiste plekjes bezoeken en overal stoppen waar je wilt. Zelf ben ik ontzettend fan van roadtrips in Europa dus deel ik mijn top vier bestemmingen.

auto huren in Zweeds Lapland

Belangrijke informatie voor roadtrips in Europa

Voordat ik begin met de leuke bestemmingen te delen een aantal praktische zaken. Een goede autoverzekering afsluiten is nodig voordat je op roadtrip gaat. Je wilt niet onderweg stil komen te staan en geen hulp krijgen. Een rechtsbijstanddekking is ook een goede toevoeging op een autoverzekering tijdens een roadtrip. Verder is het belangrijk om uit te zoeken welke vignetten nodig zijn. Zoals bij het doorkruisen van Duitsland kan het nodig zijn een milieusticker te hebben. Maar in andere landen zoals Noorwegen komt het voor dat er tolwegen onderweg zijn. Zorg er dus altijd voor dat je voldoende geld in de auto hebt om dit soort kosten te kunnen maken. Een belangrijke tip is voldoende eten en drinken in de auto hebben. Kom je in de file? Dan wil je niet zonder eten of drinken zitten.

Een leuke bestemming is ook een camping in Noord Italië, een prachtige omgeving waar je optimaal van de mooie natuur en het fijne weer kunt genieten.

noordkaap -  Roadtrips in Europa
Noordkaap
Wat te doen in Bergen
Uitzicht over de stad Bergen

Noorwegen – hoogtepunt van roadtrips in Europa

Vanuit Nederland kun je naar Kiel (Duitsland) rijden om vervolgens de boot naar Noorwegen of Zweden te nemen. De boot naar Göteborg in Zweden is een stuk goedkoper en brengt je sneller naar de overkant. Vanaf daar kun je in twee uurtjes naar Noorwegen rijden. Afhankelijk van de duur van jouw roadtrip kun je ervoor kiezen om richting het noorden te rijden. Wij hebben de hele tocht van ruim 3.000 km gereden naar de Noordkaap, het noordelijkste puntje van Noorwegen. Een prachtige reis langs de mooiste plekjes van het land. De Lofoten, een eilandengroep voor de kust van het land, was een echt hoogtepunt. Ook mooie steden zoals Bergen en Tromso zijn echte aanraders. Maar het mooiste is gewoon rijden langs de prachtige fjorden, bergen en uitgestrekte natuur. Onderweg kun je ervoor kiezen om wild te kamperen maar trekkershutten zijn een goede middenweg.

wat te doen in Pula
Stad Rovinj
rondreis kroatië - Roadtrips in Europa
Dubrovnik

Kroatië

Onderweg naar Kroatië kun je verschillende landen aandoen zoals Oostenrijk, Zwitserland en Italië. Maar het echte roadtrippen begint pas in het Kroatië. De wegen zijn over het algemeen goed maar in de steden laat het nog wel eens te wensen over. Zorg daarom dat je voorzichtig rijdt en een goede autoverzekering hebt. Mooie plekken in Kroatië zijn Rovinj, een eeuwenoude stad op een heuvel in het water maar ook Pula en Poreç zijn aanraders. Ook kun je naar de beroemde Plitvice meren, wat in het oosten van het land tegen de grens met Bosnië ligt. Heb je voldoende tijd? Dan mag je de stad Dubrovnik, helemaal in het zuiden, niet missen! Qua overnachtingen is Kroatië geen duur land en kun je dus makkelijk gaan voor een hotel of een B&B. Ook zijn er veel campings te vinden en kan ook een tent goed dienen als overnachtingsplek. Door het klimaat is het in de zomer vaak waar en kun je dus het beste in de lente of herfst naar Kroatië af reizen.

Rondreis Noord-Engeland & Schotland
Schottish Highlands
Wat te doen in Edinburgh - Roadtrips in Europa
Edinburgh

Schotland

De boot vanuit IJmuiden naar New Castle, brengt je in één nacht naar de overkant. Vanuit New Castle kun je eenvoudig binnen 1,5 uur naar de grens met Schotland rijden. Vanuit daar kun je zelf bepalen wat je wilt doen maar hierbij mijn tips. Allereerst is de stad Edinburgh echt een aanrader, de historische gebouwen in combinatie met de Schotse cultuur. Je kunt hier een paar dagen verblijven en vervolgens doortrekken naar de Schotse hooglanden, het echte ruige gedeelte van Schotland. Ook is Loch Nes natuurlijk een plek die door veel reizigers bezocht wordt. Of je echt een monster gaat zien, kan ik niet vertellen. Een echte tip is de treinrit van Fort William naar Mallaig. De rit brengt je door de mooie hooglanden en onderweg kom je over de ‘Harry Potter’ brug bij Glenfinnan. Een brug die iedereen herkent uit de films. Verder is Schotland uitstekend geschikt om veel te wandelen. Overnachten kan hier het beste in de sfeervolle B&B’s in de kleine dorpjes.

Route door Andalusië - Roadtrips in Europa
Amfitheater van Cartagena
route door Andalusië
Uitzicht vanaf Ronda

Spanje – Andalusië, Murcia en Valencia

Het zuidelijke deel van Spanje, Andalusië is een goede bestemming voor een roadtrip. Onderweg kun je mooie plekken bezoeken zoals Frankrijk en in het noorden van Spanje. In Andalusië heb je prachtige uitzichten, mooie bergweggetjes en haarspeldbochten waar je even van moet slikken. Maar de uitzichten onderweg zijn daarom adembenemend. De lekkere Spaanse temperaturen en tot ’s avonds laat aan de tapas, het kan allemaal in deze regio. Mooie steden in de regio zijn Ronda, Antequera, Córdoba, Granada, Cartagena en natuurlijk Valencia. Het is handig om dit gebied in appartementen te overnachten. Zo kun je zelf koken en dat zorgt ervoor dat je veel geld kunt besparen. De appartementen beschikken eigenlijk allemaal over airco, dus dat is fijn. De hoogtepunten? Qua natuur de mooie omgeving van Ronda. Qua cultuur de Mezquita in Córdoba. Wij deden deze roadtrip in de zomer, de temperaturen lopen dan op tot 50 graden. Kun je daar niet tegen? Ga dan voor de lente.

Disclaimer: Dit blogbericht bevat gesponsorde onderdelen. Ik deel echter niks anders dan mijn persoonlijke mening.

Welke roadtrips in Europa heb jij allemaal gemaakt? Heb jij nog aanvullingen? Laat het ons weten in de reacties!

Meer over de bestemmingen?

~ Andalusië 10 dagen

~ Schotland rondreis

Bewaren op Pinterest?

11 gedachten over “Roadtrips in Europa: de leukste bestemmingen!”

  1. ik ben geen fan van autorijden…3000 km dat vind ik echt heeel erg veel. Ik reis wat korter en blijf wat langer…

  2. Schotland, Ierland en spanje -portugal, ik ben sowieso dol om rondjes te rijden 🙂 Mooi rijtje heb je hier, ik verlang zo naar een vakantie, krijg er helemaal zin in zo!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge