Een goede keuze, in januari naar Ibiza. Het eiland trok ons al enige tijd maar het imago van feestende mensen met geld is niet aan ons besteedt. Daarom besloten we half januari een aantal dagen naar het Spaanse eiland te reizen. En dat daar werden we positief verrast door het eiland. Wij deden alleen maar gratis activiteiten die je kunt terug vinden in dit artikel voor gratis doen op Ibiza. Dit zijn de 12 leukste tips en bezienswaardigheden op het eiland.

gratis doen op Ibiza

Ibiza stad

Ibiza stad is de hoofdstad en wordt ook wel Evissa genoemd door de inwoners van het eiland. De stad ligt op een heuvel langs de zuidkust van het eiland en heeft daarmee een prachtige ligging. Er is ontzettend veel leuks te zien en doen in de stad, het meeste ook gratis. Alles wat wij deden was gratis en dus geef ik mijn persoonlijke tips. De toegangspoort tot de oude stad is een echte aanrader. Daarnaast kun je ook het Bastion van Santa Lucía niet overslaan, vanaf hier heb je een uitzicht over het lagergelegen gedeelte van de stad. Ook de kathedraal van Santa Maria is het bezoeken waard. De kathedraal zie je overal in de stad liggen omdat deze op het hoogste punt gevestigd is.

gratis doen op Ibiza

Cala d’Hort baai

In de zomermaanden komen veel mensen hier voor zon, zee en strand. Dan ben je in Cala d’Hort aan het goede adres. Het is een kleinschalig strand aan de zuidkant van het eiland. Hoewel het geen bikiniweer is in januari zou ik het toch aanraden, mede door het uitzicht. Je hebt hier namelijk een fantastisch uitzicht over de Es Vedra, het rotseiland. Over Es Vedra vertel ik later meer. Het strand is echt geweldig gaaf om te bezoeken. In januari zijn de lokale mensen hier bezig met hun bootjes en is het strand leeg. Je kunt hier dus lekker picknicken over een wandeling maken over het strand, ook dit kun je allemaal gratis doen op Ibiza.

gratis doen op Ibiza

Zonsondergang Cala Pluma

Heb je een late vlucht? Rijd dan richitng Cala Pluma en geniet daar van de zonsondergang voordat je het eiland verlaat. Ondanks dat het bekend staat als een homostrand, is het ook gewoon toegankelijk voor andere groepen mensen. Wij genoten hier van de mooiste zonsondergang op het eiland, geheel gratis. Vaak worden luxe plekken aangeraden waar je voor €25 euro de zonsondergang mag bekijken maar Cala Pluma is geheel gratis te bezoeken en heb je zeker in het laagseizoen ook nog eens voor jezelf. Het is één van de mooiste zonsondergangen die ik ooit in mijn leven heb gezien.

gratis doen op Ibiza

S’illot des Rencli baai

Een kleine schattige baai in het noorden van Ibiza? Dan moet je S’illot des Rencli bezoeken. De baai is kleinschalig en heeft maar plek voor een handdoek of tien. Wij kwamen hier naartoe om onze lunch te nuttigen met een mooi uitzicht. In het laagseizoen is het enige restaurant aan deze baai dicht en kun je hier dus zelf genieten van een picknick. In het hoogseizoen kun je in het restaurant neerstrijken en een drankje drinken. Het uitzicht is prachtig doordat de baai erg smal is. Overal rotsen in combinatie met het mooie heldere water.

gratis doen op Ibiza

Wandelen bij Torre de Ses Portes

Deze tip hadden we nergens gelezen maar we kwamen er per toeval achter. Vlakbij het vliegveld ligt een schiereiland en we waren erg benieuwd hoe het landschap daar was. We zagen als enige herkenningspunt op de kaart, Torre de Ses Portes en we besloten er heen te rijden. De laatste twee kilometer moet je lopen maar dat is geen probleem want het landschap is prachtig. Tijdens onze wandeling door de mooie bossen naar de Torre de Ses Portes kwamen we geen anderen toeristen tegen, alleen maar locals. De toren staat op het puntje van het eiland en kijkt uit over Formentera. De omgeving is echt prachtig en zeker het bezoeken waard.

gratis doen op Ibiza

Cala Xarraca baai – gratis doen op Ibiza

Ibiza staat natuurlijk bekend om de mooie baaien, naar mijn mening is Cala Xarraca de mooiste. Hier kun je het beste zien dat de mooie rotsen afsteken tegen het helder blauwe water. Een heerlijke plek om te genieten van de zon en af en toe een verfrissende duik te nemen. Je kunt de baai al zien liggen vanaf de hoofdweg maar het is zeker de moeite waard om even te stoppen. Het meenemen van een snorkel is een must want de onderwaterwereld is hier indrukwekkend.

gratis doen op Ibiza

Es Vedra rotseiland

Vanaf het kleine zandweggetje om bij Es Vedra te komen, is het nog zo’n 30 tot 40 minuten wandelen naar het mooiste uitzichtpunt. De rotsformatie Es Vedra ligt namelijk in de oceaan, zo’n 2 kilometer voor de kust van Ibiza. Het magnetische eiland zorgt al eeuwenlang voor bijzondere ontdekkingen en vraagtekens bij veel wetenschappers. De wandeling naar het uitzichtpunt is goed aangegeven en zeker een aanrader. Het is wel nodig om goede stevige schoenen te dragen want er zijn veel losliggende rotsen.

Hippiemarkt Las Dalias bezoeken -gratis doen op Ibiza

Zelfs in het laagseizoen is de hippiemarkt Las Dalias iedere zaterdag geopend. Er staan minder kraampjes dan tijdens het hoogseizoen, logisch, maar de sfeer van de hippiemarkt is duidelijk voelbaar. Je kunt hier natuurlijk zoveel geld uitgeven als je zelf wilt maar wij wilden voornamelijk de sfeer proeven en dat is natuurlijk geheel gratis. Ik vond het ontzettend leuk om de markt te bezoeken en kan me helemaal voorstellen dat als er nog meer kraampjes staan, je hier uren kunt rondstruinen.

gratis doen op Ibiza

Vliegtuigen spotten op Es Codolar beach

Sam is ontzettend gek op vliegtuigen en ook vind het leuk om mooie vliegtuigen te spotten en dergelijke. Toen we lazen over het Es Codolar strand vlakbij het vliegveld waren we meteen enthousiast. ’s Morgens bekeken we wanneer de meeste vliegtuigen over zouden komen en besloten we aan het einde van de middag richting het strand te gaan. In januari komen er namelijk soms maar twee vluchten per uur aan. Net voor het avond werd zouden en binnen een half uur vier vluchten aankomen en konden we dus even genieten. Je kunt parkeren langs de weg en moet via de struiken en weg zien te vinden naar de kust. Vanaf hier zie je de vliegtuigen prachtig aankomen! Ontzettend gaaf om te zien, ze komen recht over en landen ongeveer 200 meter achter je.

gratis doen op Ibiza

Dorpje Santa Gertrudis – gratis doen op Ibiza

Het dorpje Santa Gertrudis ligt letterlijk midden op het eiland. Veel mensen blijven langs de kust en komen daardoor niet in dit mooie pittoreske dorpje. Het is nog een dorp waar de echte inwoners van het eiland samenkomen. Tegen een uur of 5/6 komt iedereen naar het dorpsplein en kletsen, drinken en de kinderen spelen met elkaar. Het is een heerlijk tafereel om te aanschouwen en de authentieke gebouwen in het dorp spreken tot de verbeelding. Rond het plein kun je op verschillende plekken heerlijk tapas eten maar om het goedkoop te houden kun je ook eigen tapas kopen in de supermarkt en op één van de bankjes nuttigen.

Molen Puig d’en Valls

De molen ligt net buiten Ibiza stad en is vanaf de snelweg richting het noorden goed te zien. Helaas is de molen tijdens het laagseizoen niet te bezoeken maar vanaf de molen heb je een goed uitzicht over de stad. In het hoogseizoen kun je de molen op zaterdag ook van binnen bezoeken. Het is een totaal andere molen dan wij in Nederland gewend zijn, met zijn zes wieken en witte kleur. Wij kozen ervoor om hier onze lunch te nuttigen met een mooi uitzicht over Ibiza stad.

Wandelen naar de vuurtoren

Al eerder schreef ik een uitgebreid artikel over het wandelen naar de Punta Moscarter vuurtoren aan de noordkant van het eiland. De mooie wandeling duurt ongeveer twee uur in totaal en is geheel gratis. Je kunt gratis parkeren in Portinatx en vanuit daar over de kliffen naar de vuurtoren wandelen aan de noordkant van het eiland. De wandeling is echt adembenemend en in januari kwamen wij maar vier anderen mensen tegen. In het hoogseizoen zal dit natuurlijk een stuk drukker zijn, helaas.

Welke tips voor gratis doen op Ibiza lijken jou het leukst? Ben jij wel eens op Ibiza geweest? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Ibiza?

~ Wandelen naar de vuurtoren

Gratis doen op Ibiza bewaren op Pinterest?

8 gedachten over “Gratis doen op Ibiza – 12x de leukste tips!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge