In de Noorse stad Bergen is er voldoende te doen, je kunt hier genieten van de rust en ruimte maar ook van een aantal leuke bezienswaardigheden in de stad. Wat te doen in Bergen? Daar deel ik vandaag mijn acht tips voor!

Wat te doen in Bergen

Wat te doen in Bergen? Fløyen beklimmen

Rond de stad liggen ongeveer zeven hoge bergen, één daarvan is Fløyen. Je kunt met een treintje naar boven gaan en vanaf daar heb je een prachtig uitzicht. De berg is maar 320 meter hoog maar desondanks geeft hij je een geweldig uitzicht. Je kunt natuurlijk weer teruggaan met het treintje naar beneden maar ik zou aanraden om te wandelen. Het duurt ongeveer 45 minuten en de route naar beneden is mooi. Onderweg kom je veel lokale mensen tegen en het is geen probleem om de weg terug naar het centrum te vinden.

Wat te doen in Bergen

Bryggen

Dit kleine wijkje is misschien wel het hoogtepunt van wat te doen in Bergen. De Hanze handelshuizen werden al eeuwen geleden gebouwd en zijn nog steeds in goede staat. Het is heerlijk om door de wijk heen te slenteren en te genieten van de mooie authentieke huizen. Een aanrader is om hier een bakje koffie en wat lekkers te halen. De mooie kleurrijke huizen staan sinds 1979 ook op de UNESCO werelderfgoedlijst en zijn het boegbeeld van de stad Bergen.

Ulriken

Ulriken

De hoogste berg rond de stad is Ulriken met zijn 643 meter. Vanaf hier heb je normaliter een geweldig uitzicht. Helaas zat bij ons het weer tegen en hebben we alleen van mist kunnen genieten. Toch zou ik aanraden hier naartoe te gaan, zelfs met mist was het een leuke ervaring. Je kunt ook hier namelijk naar beneden wandelen. Dit duurt wel een stukje langer, namelijk ongeveer 1,5 tot 2 uur. Maar de route is tevens prachtig. En als er geen mist is, dan heb je boven ook nog eens een mooi uitzicht. De wandeling naar beneden is erg leuk maar wel uitdagend.

Wil je meer zien van de prachtige natuur van Noorwegen? Yvonne zette de mooiste fjorden in Noorwegen op een rijtje.

Fisketorget

Door de ligging aan het fjord is vis een belangrijke bron van inkomsten in Bergen. Deze Fisketorget is een vismarkt in de haven van de stad en mag je niet overslaan. Heel vroeg in de morgen wordt alles al opgebouwd en kunnen de lokale bewoners en toeristen de mooiste en meest bijzondere vissen aanschaffen. Wat te doen in Bergen? Een leuke vis proeven is zeker een must. Maar alleen al de sfeer en drukte op de markt is het bezoeken waard.

Wat te doen in Bergen

Statsraad lehmkuhl

Dit bijzondere schip uit 1914 ligt al jaren in de haven van Bergen. Het kan wel zijn dat het schip niet aanwezig is wanneer jij in Bergen bent, want het wordt nog steeds gebruikt als schip voor de marine om leerlingen op te leiden. Met zijn 98 meter lang is het een indrukwekkend schip in de relatief kleine historische haven van Bergen. Wat te doen in Bergen? Even een bezoekje brengen aan het Statsraad lehmkuhl schip in de haven.

St Mary kirche

Hoewel het onduidelijk is wanneer de kerk exact werd gebouwd wordt er vanuit gegaan dat er tussen 1130 en 1140 al begonnen is met de bouw. De twee torens zorgen voor een mooi en statig beeld. Helaas zijn er tijdens de late middeleeuwen meerdere branden in de kerk geweest en hebben er dus jarenlang veel renovaties moeten plaats vinden. Het is erg leuk om de kerk van binnen te bekijken want met de mooie gouden details heeft het zeker een mooi interieur.

Wat te doen in Bergen

Wat te doen in Bergen? Geniet van een fika

Een fika is een Scandinavisch gebruik wat eigenlijk gewoon staat voor het drinken van koffie of thee met een lekker gebakje of een wafel. In de stad vind je overal plekken waar je dit kan doen, zeker een aanrader. Plof rond een uurtje of 10/11 ergens neer en geniet van een fika. Een aanrader is Kaf Kafe in de wijk Bryggen. Hier kun je voor een normale prijs een thee, koffie of cappuccino scoren met een lekkere wafel.

Håkonshallen

In de 13de eeuw was Bergen de hoofdstad van Noorwegen en was dit het belangrijkste gebouw in het hele stadje. Daarmee is het het grootste, niet religieuze bouwwerk in het hele land. Vandaag de dag is het een museum waar de mooiste pronkstukken van de geschiedenis van Bergen en Noorwegen tentoon worden gesteld. Maar alleen de buitenkant is al het bezoeken waard naar mijn mening.

Wat te doen in Bergen? Heb jij nog tips? Welke bezienswaardigheden wil jij niet missen? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Noorwegen?

~ Kabelbaan Tromso

~ Praktische informatie Oslo

Bewaren op Pinterest?

5 gedachten over “Wat te doen in Bergen? 8 tips! [Noorwegen]”

  1. Ik ben nog nooit in Noorwegen geweest, maar het lijkt me een prachtig land. Enne een Fika, ik ben nu al voor, heerlijk koffie met gebak 🙂 . Floyen lijkt me prachtig, we wandelen graag, dus zouden hier ons hart op kunnen halen. Er is nog zo veel wat we willen zien, ik zet Bergen er zeker bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge