COVID-19 heerst nu al een aantal weken in ons land en dat niet alleen, over de hele wereld. We weten natuurlijk dat sommige landen hun grenzen hebben gesloten, maar inmiddels gaan er weer enkele vluchten per dag naar verschillende bestemmingen. Klinkt aantrekkelijk natuurlijk maar is het verstandig? COVID-19 en reizen brengt meer met zich mee dan alleen het vertrekken van het vliegtuig. Corona zorgt namelijk voor andere gevolgen.

Niet verzekerd

De Rijksoverheid werkt al jaren met verschillende kleuren voor het reizen naar het buitenland. Ik check altijd de kleuren van de landen voor vertrek en zorg dat ik daar rekening mee houd. Door COVID-19 heeft de overheid bijna alle landen op de wereld oranje gekleurd. Dit betekent dat je er alleen heen mag reizen wanneer het noodzakelijk is. Een leuke stedentrip of strandvakantie is natuurlijk niet noodzakelijk. Iedereen mag dat voor zichzelf bepalen want in principe wordt het niet gecontroleerd of het noodzakelijk is. Maar let op! Alle reisverzekeringen (ook zakelijke) hebben een uitzondering voor oranje en rode landen. Als je naar een oranje of rood gekleurd land reist, dan ben je helemaal niet verzekerd! Dit betekent dat als je iets overkomt de reisverzekering helemaal niets zal vergoeden. Een groot risico, want kun je dan nog wel genieten van een reis? Geel of groen betekent dat je wel verzekerd bent.

Alle reisverzekeringen: kortlopende, doorlopende en zakelijke verzekeringen verzekeren niet wanneer je naar een land met negatief reisadvies (oranje of rood) reist.

Landen met gesloten grenzen

Bijvoorbeeld Duitsland, Denemarken en de Verenigde Staten. Deze landen hebben hun grenzen gesloten en kunnen wij als Nederlanders dus letterlijk niet in komen. Bij de grens met Duitsland staat douane die je meteen terug stuurt naar Nederland. Voor de Verenigde Staten is het niet mogelijk om een visum aan te schaffen. Er zijn dus een aantal landen waar je daadwerkelijk niet naartoe mag en kan. Toch gaan er af en toen vluchten naar deze bestemmingen maar meegaan is dus geen optie! Mochten de grenzen weer open gaan, is het natuurlijk de vraag of het slim is om dezelfde week nog naar het land te reizen. Aangezien daar misschien gekozen is voor een andere aanpak en jij misschien onbewust voor een “bedreiging” zorgt.

auto huren in Zweeds Lapland

Landen met open grenzen

Sommige landen hebben niet echt de grenzen dicht gegooid en hebben ook nog dagelijks vluchten die kant op, zoals Zweden. Zweden heeft veel minder strenge maatregelen en is in principe gewoon bereikbaar met het vliegtuig. Geen probleem om even naar Zweden te gaan zal je denken? Maar nee! Ook in Zweden ben je niet verzekerd omdat, ook Zweden, de oranje status heeft van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het is natuurlijk je eigen risico maar ik wil je hier zeker bewust van maken. Overigens is het zo dat mensen met een dubbele nationaliteit wel tussen de verschillende landen mogen reizen.

covid-19 en reizen

Nog even geduld dus met COVID-19 en reizen

Het is dus nog even afwachten tot alle landen veranderen van kleur. Nu verwacht ik niet dat alle landen weer groen gaan worden. Langzamerhand zullen landen geel worden en pas over een aantal maanden (of zelfs jaren)zal alles weer terug gaan naar het oude. We zijn dus even verplicht om nog thuis blijven, gelukkig is Nederland ook ontzettend mooi is. Een aantal dagen in een huisje in de andere kant van Nederland kan zeker, als je maar afstand houdt. Ga alleen met mensen uit je huishouden, ga met twee of alleen en doe boodschappen thuis en neem dat mee. Zo hoef je helemaal geen contact te hebben met andere mensen. Maar bovenal, heb geduld! COVID-19 en reizen is dus geen goede combinatie, ook al gaan er wel (goedkope) vluchten.

Wist jij dat COVID-19 en reizen deze gevolgen had? Heb jij een doorlopende reisverzekering? Laat het ons weten in de reacties!

Inspiratie in Nederland?

~ Wandelen bij de Reeuwijkse plassen

~ Wandelen op de Loonse en Drunense duinen

Bewaren op Pinterest?

18 gedachten over “COVID-19 en reizen: waarom je niet verzekerd bent!”

 1. Wij hebben een doorlopende reisverzekering, maar daar hebben we nu niks aan, hier kan je je niet tegen verzekeren. Ik kan alleen maar hopen dat we dingen om kunne boeken om zo nog een beetje de schade te bepreken aan kosten wat we kwijt zijn.

  1. Nee precies wij ook niet maar veel mensen weten het niet dus vandaar dit artikel, om te informeren. Ja precies, omboeken is altijd beter niet alleen voor ons maar ook voor de reisbranche.

 2. Wij hebben een uitgebreide doorlopende reisverzekering en met alle gecancelde reizen daar al veel aan gehad. In een aantal gevallen koos ik voor vouchers om de reisbranche te steunen. Want zodra het kan ga ik die reizen toch alsnog maken. Nu boeken is inderdaad niet verzekerd, los van de vraag of je het moet willen. Ik boek wel annuleerbare hotels voor het najaar, in de hoop dat de wereld er dan al een beetje anders uit ziet.
  Lizette onlangs geplaatst…Rondwandeling door ‘mijn stad’: DordrechtMy Profile

  1. Echt? Ik heb inmiddels ook al 5 reizen geannuleerd maar daar is mijn reisverzekering niet aan te pas gekomen, alles kon in keurig regelen met de reisorganisaties. Ja wij hebben ook voor het najaar een aantal dingen geboekt, met gratis annuleren, hopen moet blijven kunnen toch?

 3. ik kan mij niet voorstellen dat je in deze tijd het risico neemt om te gaan reizen. je wil toch zeker een ander niet besmetten? Ik ben benieuwd hoe we na Covid tegen reizen aan gaan kijken. Nu beschouwen mensen het maken van verre reizen als een recht. Blijft dat zo, vraag ik me af

 4. Handig om te weten. Ons weekendje weg van april hebben we verplaatst naar november. En met onze vakantie naar Cornwall weten we nog niet wat een reële mogelijkheid gaat worden. We hoopten dat we het van juni naar september konden verplaatsen, maar ik vrees dat dit nog te vroeg is…

 5. Onze vakantie stond gepland op 10 augustus 2020 en deze reis naar Italië gaat niet door. Echt mega balen.. maar het is niet anders. Gelukkig hebben wij als enigste 50 euro aanbetaald en dat gunnen we die camping ook wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge