Praktische tips Nepal zijn erg handig om door te nemen voor vertrek. Welke vaccinaties zijn nodig en wat moet je nog meer weten. In dit artikel deel ik alle relevante informatie voor een mooie reis naar Nepal. Je wilt namelijk niet onvoorbereid op pad gaan en daarom is een goede voorbereiding het halve werk. Alles over vaccinaties, muggen & bescherming, eten & drinken, visum, beste reistijd en de valuta vind je hier.

wandelen in Nepal

Praktische tips Nepal: Vaccinaties

Het eerste puntje zijn vaccinaties want als je die nodig hebt, dan moet je dat natuurlijk al enige tijd voor vertrek laten doen. Volgens de GGD op reis zijn er geen verplichte vaccinaties voor Nepal maar wel een aantal aanbevolen. Allereerst DTP (difterie, tetanus en polio) deze krijg je als kind bent en die is in veel gevallen nodig geldig maar vraag dit altijd even na. Verder is een vaccinatie tegen Buiktyfus aan te raden en ook Hepatitus A.

Accommodaties in Nepal - Praktische tips Nepal

Muggen & bescherming

Een ander belangrijk punt zijn de muggen in het land, komt er nou malaria voor of niet? Op de kaart van Vaccinaties op reis kun je zien dat alleen in het paarse gedeelte een noodbehandeling geadviseerd wordt. En in het groene gedeelte zijn anti muggenmaatregelen nodig. De rest van het land kent geen malaria of anti muggenmaatregelen. Wij hebben geen noodbehandeling meegenomen omdat wij niet in het paarse gedeelte zijn geweest. Wel hebben we DEET 40% meegenomen en meerdere anti muggenmaatregelen genomen. In het Chitwan National Park hebben we onder een klamboe geslapen en de DEET meerdere keren per dag gebruikt.

reis door Nepal -Praktische tips Nepal

Eten & drinken

Belangrijk om te weten is dat je het leidingwater in Nepal niet kunt drinken. Je moet dus water uit flessen drinken, controleer hierbij altijd of het een gesloten dop is. Het kan namelijk zijn dat er flessen alsnog worden gevuld met leidingwater. Ook het eten kent geen hoge kwaliteit qua hygiëne. Wees daarom altijd alert en neem op voorhand voldoende diarreeremmers mee. Verder is het verstandig om bij een restaurant te gaan eten waar al meerdere mensen zitten. Een leeg restaurant kan al weken de ingrediënten in huis hebben en dat is nooit fijn. Het eten van rauw vlees en het drinken van water kan ervoor zorgen dat je enorm ziek wordt, doe dit dus niet.

rondreis door Nepal

Visum voor Nepal

Om naar Nepal te mogen reizen heb je een visum nodig. Je kunt deze op drie verschillende manieren krijgen.

  • Het Nepalese consulaat in Amsterdam
  • Via een visumdienst
  • Op de luchthaven in Kathmandu

Wij kozen voor de eerste optie, je gaat zelf naar het consulaat in Amsterdam en binnen vijf minuten sta je weer buiten met een visum in jouw paspoort. Voor ons was dit qua geld goedkoper dan een visumdienst. Je betaalt dan vaak een extra bedrag en moet je paspoort opsturen en bent hem meestal een week kwijt. Doordat wij een groepsreis hadden, werd het afgeraden om het visum op de luchthaven van Kathmandu te verkrijgen, dan moest de hele groep op je wachten namelijk. Een visum voor 15 dagen kost €45 en voor 30 dagen €65 euro.

wandelen in Nepal

Beste reistijd Nepal

Helaas zitten wij aan de schoolvakanties vast omdat mijn vriend in het onderwijs werkt. Daarom hebben wij Nepal bezocht tijdens het regenseizoen. Het regenseizoen loopt van juni tot en met september en brengt veel problemen met zich mee. Zo is het vaak bewolkt door de laaghangende regenwolken en kun je de Mount Everest en de rest van de Himalaya slecht zien. Verder vinden er veel landslides plaatst waarbij delen van de weg worden weg gespoeld door heftige regenval. Toch hebben wij een geweldige reis gehad, je moet hier alleen wel op voorbereid zijn. Mocht je de mogelijkheid hebben dan kun je het beste in maart, april, mei, oktober of november naar Nepal reizen. Dan valt er weinig neerslag en zijn de temperaturen lekker.

reis door Nepal - Praktische tips Nepal

Praktische tips Nepal rondom de valuta

In Nepal wordt er betaald met de Nepalese roepie. Anno 2019 is de Euro ongeveer 125 Nepalese roepie waard. Over het algemeen wordt er dus met grote bedragen gerekend. In Kathmandu en Pokhara kun je bij de meeste geldautomaten pinnen zonder enige problemen. In kleinere steden zoals Nagarkot, Chitwan en Panuati is het lastiger. Je moet dus goed berekenen hoeveel geld je nodig hebt en veel contanten opnemen. Daarbij is het verstandig om dit over verschillende portemonnees en koffers te verdelen. Van te voren geld wisselen is niet aan te raden, hier betaal je vaak een enorm hoge wisselkoers. Praktische tips Nepal? Download een offline valuta app zodat je altijd weet hoeveel je ergens voor moet betalen.

Heb jij iets aan deze praktische tips Nepal gehad? Heb je nog aanvullende informatie? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Nepal?

~ 16 dagen rondreis Nepal

– Accommodaties in Nepal

~ Paragliden in Pokhara

Bewaren op Pinterest?

6 gedachten over “Praktische tips Nepal: vaccinaties, valuta en meer”

  1. Wat een handige tips! Nepal lijkt me heel bijzonder. Mogelijk komt mijn oma daarvandaan (of India, dat is niet helemaal duidelijk). Krijg trouwens spontaan honger van jouw foto van het eten, haha!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge