Tijdens onze reis naar Indonesië waren we van plan om naar Bukit Lawang te gaan, de plek waar je orang oetans in het wild kunt spotten. Hier kun je het beste komen van Medan naar Bukit Lawang te reizen. Wij zijn van Amsterdam naar Jakarta gevlogen en vanuit daar zijn we naar Medan gevlogen. Een aantal dagen hebben we hier besteed en vervolgens zijn we op pad gegaan richting Bukit Lawang. Het was een hele tocht en daarom vertel ik je er graag over.

van medan naar bukit lawang

Vertrekplaats Medan

De makkelijkste manier om naar Bukit Lawang te reizen is via Medan. Dit is de grootste stad in dit gedeelte van Sumatra. De stad is erg hectisch en je kunt het beste vanaf Pinang Baris vertrekken richting het westen.

van medan naar bukit lawang

De bus naar Binjai

In het hotel in Medan hadden we de route uitgezocht en besloten we om met de lokale bus van Medan naar Bukit Lawang te reizen. Je kunt vanaf de luchthaven meteen op de ALS-bus stappen naar Binjai maar omdat wij al één nachtje in de stad hadden geslapen moesten we naar het Pinang Baris bus station. Met een tuk tuk zijn we daar naartoe gegaan en vervolgens bleken er geen bussen te zijn. Na een stukje lopen kwamen we bij een tankstation een busje tegen die naar Binjai ging voor 20.000 roepie per persoon mochten we mee. Dit heeft ongeveer 1 tot 1,5 uur geduurd, gelukkig was het erg gezellig druk in het busje en hebben we ons wel vermaakt.

Binjai naar Bukit Lawang

Eenmaal aangekomen in Binjai zou je de bus naar Bukit Lawang eenvoudig moeten vinden. Misschien speelde het ook mee dat we in het laag seizoen waren en er naast ons geen enkele toerist te bekennen was. Maar we hebben allerlei bussen aangesproken en niemand ging de goede kant op. Toen we besloten om in een cafeetje de wifi te gebruiken, werden we geholpen door de ober. Ondertussen waren we al lange tijd onderweg en bleef iedereen ons aanspreken dus waren we een beetje radeloos. Ze bood aan voor ons een taxi te bestellen.

Van Medan naar Bukit Lawang

Taxi – Grab

Eigenlijk was het geen taxi maar een Grab auto, een soort Indonesische Uber. Omdat we al moe waren en hopeloos omdat we nergens de bus konden vinden besloten we het te doen. De vriendelijke chauffeur heeft ons van Binjai naar Bukit Lawang gebracht voor 300.000 roepie, wat neerkomt op zo’n €17 euro voor twee personen. We hebben uiteindelijk ruim twee uur in de auto gezeten voordat we in Bukit Lawang aankwamen. Onderweg heb je een geweldige route midden door de jungle van Sumatra. Het voordeel van een taxi of chauffeur is wel dat je in het dorp wordt afgezet. Als je met de bus komt, dan kom je aan op het bus station wat nog ongeveer 10 minuten rijden vanuit het dorpje ligt. Voor de terugweg hebben we meteen weer afgesproken dat deze chauffeur ons zou ophalen en helemaal naar Medan zou brengen, hier betaalden we 450.000 roepie voor.

Van Medan naar Bukit Lawang

Conclusie

Ik denk dat het in het hoogseizoen erg makkelijk is om van Medan naar Bukit Lawang te komen met de bus. Maar helaas bleek het in november niet goed te lukken, misschien waren we op de verkeerde plek, dat kan ook maar in Binjai konden we nergens een bus vinden richting Bukit Lawang. In dat geval zou ik aanraden om gewoon een taxi te nemen en een scherpe prijs af te spreken. Ook als je een vlucht moet halen is een taxi de beste optie. Heb je genoeg tijd? Probeer het met de bus en kijk hoever je komt, je kunt altijd nog voor een taxi kiezen zoals wij ook deden.

Zou jij de bus of taxi nemen van Medan naar Bukit Lawang? Ben jij wel eens in deze regio geweest? Laat het ons in de reacties weten!

Meer Sumatra?

~ Orang oetans spotten

Meer Indonesië?

~ Wat te doen op Bali 45 tips!

~ Schildpadden spotten op de Gili eilanden

Bewaren op Pinterest?

2 gedachten over “Van Medan naar Bukit Lawang – tips & de route”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge