Spitsbergen is het meest noordelijk gelegen eiland wat een normale burger kan bezoeken. Dichterbij de noordpool kun je bijna niet komen. Het is een onderdeel van Noorwegen maar het lijkt meer op een kleine gemeenschap die zelf alles regelt en veel regels zelf bepalen. Spitsbergen in de winter is één van de meest unieke reizen die ik ooit gemaakt heb. Dus mocht je twijfelen? Stop en ga naar Spitsbergen!

spitsbergen in de winter

Grote kans op het noorderlicht

Misschien wel de meest belangrijke reden om te stoppen met twijfelen, het noorderlicht. Het is vanaf dat ik over het noorderlicht hoorde een enorme droom om dit te mogen zien. Dit was ook één van de redenen waarom we naar Spitsbergen in de winter gingen. Hier is namelijk, door de hoogteligging, veel kans op het noorderlicht. En uiteindelijk zijn we tijdens een toffe excursie ook verrast door het dansende groene licht. Het bijzondere natuurfenomeen is echt adembenemend mooi. Je zit in de middle of no where en kijkt alleen maar naar de lucht. En wanneer je de eerste groene flarden ziet, ben je een gelukkig mens.

IJsberen spotten

Daarnaast is Spitsbergen de plek op aarde met de hoogste populatie ijsberen. Je hebt dus kans dat je zonder een ijsbeer tegen het lijf loopt. Dat maakt het ook wel weer spannend vind ik, op een leuke manier. Alle gidsen hebben daarom ook een geweer mee, mocht er een ijsbeer in de buurt van de groep komen. Helaas hebben wij uiteindelijk geen ijsbeer gezien maar heb je in de winter wel kans hierop. De ijsbergen zijn hongerig en komen daardoor vaak dichter naar de bewoonde wereld. Wel hebben we de pootafdruk van een ijsbeer gezien en dat vond ik al tof.

Naar het einde van de wereld

Hoewel mijn naam geen Floortje is, voelde ik mijn op Spitsbergen in de winter wel echt Floortje naar het einde van de wereld. Het eiland heeft maar 2.500 inwoners en is ongeveer 1,5 keer groter dan Nederland. Je kunt je dus voorstellen dat je eigenlijk in niemandsland terecht komt. Zo kwamen wij tijdens een sneeuwscooter tocht bij een verlaten waterval, waar je echt helemaal alleen was. Het enige om je heen was de sneeuw en de donkere lucht. Want op Spitsbergen in de winter is het 24 uur per dag donker. Onderweg kwamen we helemaal niemand tegen, alleen een aantal rendieren. Floortje Dessing heeft ook echt een aflevering gemaakt over Spitsbergen, die kun je hier bekijken.

Spitsbergen in de winter: Unieke ervaring

Het is over het algemeen een unieke ervaring. Naast de bovenstaande redenen is het namelijk ook 24 uur per dag donker. En dat is op zichzelf al een heel bijzonder natuurfenomeen. Je kunt de plaats nooit in het licht zien en hebt daarom ook een uniek beeld van het landschap. Verder is alles ingesteld op de ijsberen, de kinderen spelen achter hekken van ruim drie meter hoog en iedereen heeft ijzeren geraamtes voor zijn glazen ramen. Zo kunnen de ijsberen niet makkelijk naar binnen komen. Kortom, stop met twijfelen en ga naar Spitsbergen!

Zou jij naar Spitsbergen in de winter willen? Wat lijkt jou daar zo geweldig aan? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Spitsbergen?

~ Vijf activiteiten op Spitsbergen

– Budget voor Spitsbergen

~ Accommodatie tip

5 gedachten over “Spitsbergen in de winter? Stop met twijfelen en ga!”

  1. Ohh ja hoor.. dit is echt een droom van mij hoor. Ik wil zo graag het noorderlicht zien, het lijkt me zo’n magische ervaring. Ik stel het eigenlijk altijd uit… maar het blijft hoog op de lijst!

  2. Dit lijkt me werkelijk een geweldige ervaring, het staat dan ook al op mijn wenslijstje. Vooral voor het Noorderlicht maar eigenlijk om de hele ervaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge