De meeste mensen fietsen het liefst korte stukken tijdens een vrije dag. Maar zelf vind ik het ook heerlijk om een lange tocht te maken van meerdere dagen, bijvoorbeeld een fietsvakantie. Daarbij horen natuurlijk veel voorbereidingen en het belangrijkst is dat je fiets goed voorbereid is. Hoe bereid je jouw fiets voor op een lange tocht? Daar geef ik vandaag antwoord op.

Ga op pad met een geschikte fiets
Veel fietsen zijn van goede kwaliteit maar iedere fiets heeft ook een ander doel. Daarom is het verstandig om op pad te gaan tijdens een langere tocht met een geschikte fiets, en tref anders de nodige voorbereidingen. Een E-bike heeft misschien wel een extra accu nodig om de afstanden per dag te halen. Of je moet ervoor zorgen dat alle overnachtingen een mogelijkheid hebben om op te laden. Een lange tocht maken met een stadsfiets is af te raden. Verder is het vaak bij een lange tocht handig om fietstassen of iets dergelijks mee te nemen zodat je voldoende eten & drinken kunt meenemen en eventueel overnachtingsspullen. Een andere leuke manier om op pad te gaan is een hoverboard (zie FietsenopFietsen.nl). Zeker een leuke manier om met kinderen op pad te gaan en zelf te gaan fietsen.

Zorg voor voldoende reparatie materiaal
Als je een lange tocht gaat maken met de fiets dan heb je altijd kans op problemen. Het is daarom belangrijk dat je daar goed op voorbereid bent. Een tasje voor onder je zadel met een aantal spulletjes is daarom geen overbodige luxe. Hierin kun je verschillende reparatie materialen meenemen, zodat je nooit met een lekke band komt te staan. Je kunt op die manier de band makkelijk plakken en de lange tocht gewoon vervolgen. Ben je nu niet zo handig? Kijk eens op Youtube want daar staan tientallen filmpjes voor het doen van klein onderhoud aan jouw fiets, ook onderweg.

Controleer alle onderdelen van jouw fiets voor een lange tocht
Op iedere fiets zitten verschillende onderdelen, voor een lange tocht is het aan te raden om alle onderdelen te controleren. Dat betekent dat je alle onderdelen controleert op mogelijke problemen zoals roest of scheurtjes. Persoonlijk zou ik aanraden om dit een week van te voren te doen, zodat wanneer er problemen zijn, je de fiets nog makkelijk kan laten repareren. Belangrijke onderdelen om te controleren zijn: wielen, de banden, de ketting, remblokjes, trapas, balhoofd en cassette. Verder kan het ook handig zijn om een proeftocht te doen, zodat je ontdekt wat mogelijke zwakke punten van jouw fiets kunnen zijn.
Disclaimer: Dit blogbericht bevat gesponsorde onderdelen. Ik deel echter niks anders dan mijn persoonlijke mening.
Hoe bereid jij je fiets voor op een lange tocht? Wat is de langste tocht die je ooit hebt gemaakt? Laat het ons weten in de reacties!
Meer fietstips?
~ Op fietsvakantie dit moet je weten
– Een duurzame keuze voor een E-bike
Bewaren op Pinterest?
Ik ben dol op Scandinavië en ook de Caraïben zijn gewild. Zonder mijn camera ga ik nooit op reis en ook mijn notitieboekje neem ik altijd mee. Prachtig is het om mijn Aardrijkskundige kennis met de wereld te delen. Wintersport is mijn favoriete vakantie van het jaar, heerlijk. Mijn lievelingseten? Saté! Bovenaan mijn bucketlist staat momenteel Costa Rica, gevolgd door Montenegro. Door mijn reis naar de Noordkaap werd ik verliefd op de wereld.
Hoi,
Ik heb nog niet eerder gereageerd op het artikel over fietsvakanties.
Een aanrader vind ik de L.F. fietsroutes in Nederland. Je kunt in eigen tempo heel
Nederland bekijken en genieten van de mooie landschappen.
Gr. Clary.
Hallo Clary, bedankt voor de tip. De L.F. fietsroutes zijn inderdaad een aanrader! Groetjes Gaby