Je kent het wel, het is weekend en je wilt iets leuks gaan doen. In deze blog vertel ik waarom jij naar Gorinchem moet gaan en de omgeving moet ontdekken per fiets. Er is namelijk genoeg te doen in de omgeving van Gorinchem en in de stad zelf. Dus ontdek Gorinchem en omgeving op de fiets, na het lezen van deze blog.

De binnenstad

Als je begint vanaf het station van Gorinchem, kom je vrijwel meteen in het oude centrum van de stad. In de binnenstad vind je veel leuke tentjes waar je heerlijk kunt lunchen en dineren. Een voorbeeld hiervan is Metropole, een leuk restaurantje waar je lekker kunt neerploffen. Verder vind je in de binnenstad de beroemde Grote Kerk van Gorinchem. De foto lijkt scheef, maar het is toch echt de kerk die gewoon gigantisch scheef staat! Dit geeft een heel bizar aanzicht.

De haven

In oude de haven van vind je de leukste bootjes. Dit is een heerlijke plek om even tot rust te komen na de gezelligheid van de binnenstad. Je kunt een rondje lopen om de hele haven en genieten van de mooie schepen. Vanaf de oude haven kun je in nog geen twee minuutjes ook lopen naar de haven waar de veerponten vertrekken. Langs de haven vind je overigens ook een aantal leuke terrasjes en cafés waar je even kunt genieten van het uitzicht en van het lekkere eten & drinken.

De vesting en zijn molens

Ontdek Gorinchem op de fiets, via de binnenstad fietsen we door naar de vesting. De binnenstad van Gorinchem heeft nog veel oude gebouwen, en de vesting rond de stad kun je ook nog steeds terugvinden. Je kunt heerlijk over de vesting fietsen en zo de hele stad ontdekken. Vlakbij het station vind je de molen ‘Nooit Volmaakt’, als de molenaar aanwezig is kun je hier altijd even binnenlopen. Wij hadden geluk en mochten binnen kijken. Aan de andere kant van de vesting vind je ‘de Hoop’. Vanaf deze molen heb je een prachtig uitzicht over de gehele omgeving. Je kunt zelfs Woudrichem zien liggen, hier vind je Slot Loevestein. Rond de molen vind je een aantal bankjes waar wij besloten onze lunch te nuttigen. Je kunt niet vaak met zo’n mooi uitzicht genieten van je boterhammetjes. Als laatste is de Dalemse poort een hoogtepunt van de vesting, deze poort is prachtig en vormt een doorgang van de oude vesting.

Slot Loevestein

Wij namen de pont van Gorinchem naar Woudrichem en fietsten verder naar Slot Loevestein. Iedereen kent het slot wel van Hugo de Groot en zijn boekenkist, maar het slot heeft veel meer te bieden. Het slot is vanuit Woudrichem te bereiken per voet/fiets veer, je kunt hier alleen met cash betalen dus zorg dat je dit bij je hebt. Je kunt voor €13,50 per persoon het Slot ook van binnen bezoeken en veel leren over de geschiedenis. Verder kun je vanaf het Slot verschillende wandelroutes beginnen en zo genieten van de omgeving.

Praktische informatie Ontdek Gorinchem:

 • De pont vaart van Gorinchem – Woudrichem en gaat ieder half uur, let goed op de tijden van de laatste afvaart. Dit verschilt namelijk per maand.
 • De pont van Gorinchem – Woudrichem kun je betalen per cash of pin.
 • Je kunt een OV-fiets huren bij station Gorinchem voor maar €3,35 per 24 uur.
 • Slot Loevestein is geopend van 11.00 tot 17.00.

Ontdek Gorinchem en omgeving op de fiets! Ben jij wel eens in Gorinchem geweest? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Nederland?

~ Een dagje Schiedam, eeuwenoude trots van Zuid-Holland

– Op vakantie in eigen land, Valkenburg Limburg

~ Geocaching, ontdek jouw omgeving

Bewaren op Pinterest?

21 gedachten over “Ontdek Gorinchem & omgeving op de fiets”

 1. Leuk artikel. Krijg hierdoor zeker zin om een keer naar Gorinchem te gaan. Ik heb een klein aandachtspuntje bij de kosten van een OV-fiets. Je betaalt tegenwoordig 3,85 per 24 uur maar dan moet je wel een ov-fietsabonnement hebben. Maar dat is tegenwoordig gratis. Ik heb er op mijn blog een artikel over geschreven. Want ik ben zelf een grote fan van de OV-fiets.

 2. Het ziet er zeker leuk uit! Ik dacht dat Gorinchem een piepklein dorpje was, ik had eigenlijk niet zo’n mooie binnenstad verwacht. 🙂 Ziet er heel sfeervol uit!

 3. Mijn eerste kennismaking met Gorinchem (behalve de file’s bij de welbekende brug) kwam door mijn werk/reizen naar Korea. Hendrik Hamel afkomstig uit Gorinchem was de eerste Nederlander die Korea ‘ontdekte’.

 4. Leuk stadje!

  Wij hebben tegenwoordig een auto met een ingebouwd fietsenrek achterop, zo handig.

  Eigenlijk vind ik de trein vaak fijner dan de auto, maar met meerdere personen is de auto behalve sneller ook een stuk goedkoper. Slecht he?

  1. Handig zo’n fietsenrek, zo kun je jouw fiets overal mee naartoe nemen. Eigenlijk slecht inderdaad, want de trein is veel beter voor het milieu natuurlijk. Ik reis gratis als student dus voor mij is de trein altijd een betere optie!

 5. Ik heb er eigenlijk nooit aan gedacht om Gorichem te bezoeken maar zo te lezen en te zien, is het zeker de moeite waard. Slot Loevestein lijkt me ook mooi om te bezoeken.

  1. Gorinchem is zeker de moeite waard, ik had er ook nooit aan gedacht maar het stadje is zeker de moeite waard. En natuurlijk erg leuk om te combineren met Slot Loevestein 🙂

 6. Mooi vestingsstadje. Ik kan dat soort plekken altijd goed waarderen 😉 Tegenover Slot Loevestein heb je trouwens ook nog fort Vuren liggen. Goede te bezoeken met de fiets vanuit Gorinchem. Daarnaast kan je het slot ook bezoeken met de boot. Er varen in het seizoen redelijk vaak boten tussen de vestingsteden Gorinchem en Woudrichem, Slot Loevestein en Fort Vuren. Een dagkaartje koste vroeger een euro of 3. Dus ook een goed alternatief als je niet met de fiets bent maar toch deze bezienswaardigheden wilt bezoeken 😉

  1. Klopt, inderdaad Niels! Wij zijn ook met de boot van Gorinchem naar Woudrichem gegaan. Het laatste stuk naar het Slot hebben we gefietst en met het voetgangerspontje. Slot Vuren hebben we helaas niet bezocht, toch nog een goede reden om nog eens terug te gaan. ’s Zomers varen er inderdaad ook boten van Gorinchem naar het Slot. De kaartjes zijn nog steeds rond de €3.

 7. Ik heb jaren geleden stage gelopen bij de lokale krant in Gorinchem. Van tevoren was ik een beetje chagrijnig omdat het vanaf Den Bosch toch een stukje reizen is, maar uiteindelijk kwam ik erachter wat voor schattig en leuk plaatsje het is! Zeker een aanrader om een dagje op pad te gaan inderdaad 🙂

 8. Een keer door heen gereden en vaak langs gereden maar nog nooit echt geweest. Wist niet dat het er zo leuk uit zag. Misschien toch maar is een bezoekje brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge