Samen met mijn vader ging ik vorig jaar een weekendje naar Den Bosch. Allebei waren we nog nooit in de Brabantse stad geweest en keken we enorm uit naar het bezoek. Helaas bleek het alle dagen te regenen en hebben we dus niet zoveel van de stad kunnen zien als we hadden gehoopt. Maar een leuk uitje, zelfs als het regent is een boottocht vanuit Den Bosch over de Binnendieze.

Boottocht vanuit Den Bosch

De vetrekplaats

Nadat wij online een dag van te voren een kaartje hadden gekocht, gingen we op zoek naar de vetrekplaats. Dit bleek nog al lastig en we hebben denk ik de hele stadswal van Den Bosch afgelopen om uiteindelijk te ontdekken dat de boot nog binnen de stadsmuren vertrok. Tegenover Anne & Max het cafe, aan de Zuidwal. Gelukkig waren we op tijd vertrokken vanuit onze B&B en hebben we de boot dus niet gemist. Bij aankomst bleek dat er maar twee andere passagiers waren dus nagenoeg een privé tour.

Boottocht vanuit Den Bosch

De natuur

De salonboot wordt gerund door vrijwilligers en wij hebben een enthousiaste gids en een vakkundige kapitein mee. Nadat we door de sluizen de buiten de stadsmuren waren gekomen, is ons meteen veel geleerd over de natuur in deze omgeving. Je vaart namelijk langs natuurgebied het Bossche Broek. Het contrast is groot met de drukke gezellige binnenstad. We zien onderweg veel vogelsoorten, waaronder de Fuut, zilverreiger en nog veel meer. Maar ook bevers en andere moerasdieren kunnen hier heerlijk huishouden. De gids weet veel te vertellen over de diersoorten en de omgeving.

Boottocht vanuit Den Bosch

De Tachtig jarige oorlog

Tijdens de boottocht leren we veel over het beleg van 1629 en de Tachtig jarige oorlog die zich in de omgeving heeft afgespeeld. Het beleg was een grote opgezette tegenaanval van de stadouder Frederik Hendrik van Oranje tegen de Spanjaarden. Een gebeurtenis waar ikzelf nog nooit van had gehoord en die ik nu nooit meer zal vergeten. Onze gids heeft ons door middel van een mooie kaart laten zien hoe de tegenaanval van april t/m september tot in de puntjes werd voorbereid. Erg leuk om dit allemaal te leren over deze omgeving.

Kastelen op de route

Naast veel natuur en historische zijn er verschillende kastelen langs de route. Erg leuk om deze vanaf het water te bekijken. We varen onder andere langs Kasteel Maurick en het Kasteel Nieuw Herlaer in Sint-Michielsgestel. Als je later op de dag of tijdens de vakantie nog een leuk restaurant wilt bezoeken, dan kun je ook Kasteel Maurick nog eens bezoeken. Erg handig aan deze boottocht vanuit Den Bosch is dat we dezelfde route weer terug varen. Dus zo kun je nooit een kasteel missen langs de route want op de terugweg heb je weer de kans om het kasteel te zien.

Praktische informatie over de boottocht vanuit Den Bosch

  • Entreeprijs is €12,50 per persoon.
  • De boottocht duurt ongeveer twee uur.
  • De afvaarten zijn op dinsdag t/m zondag om 13:00 uur. Bekijk altijd van te voren even de website en boek online een ticket.

Ben jij wel eens in Den Bosch geweest? Zou jij een boottocht vanuit Den Bosch over de Binnendieze leuk vinden? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Brabant?

~ Kasteel Heeswijk

~ Glamping de Bosweide

Bewaren op Pinterest?

4 gedachten over “Boottocht vanuit Den Bosch over de Binnendieze”

  1. Ik ben wel een keertje in Den Bosch geweest, maar toen helaas geen boottocht gemaakt, wel een stadswandeling en dat was ook erg leuk. Voor een volgende keer hou ik dit zeker in gedachten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge