Nederland ontdekken staat dit jaar voor veel mensen centraal, helaas kunnen we ook niet heel veel. Mooie plekken in ons eigen land ontdekken vind ik daarom enorm leuk en interessant. Ook ik neem vaak niet voldoende de tijd om ons eigen land te ontdekken. Maar nu kwam ik toch een leuke plek tegen namelijk Kasteel Heeswijk in Noord-Brabant. Vandaag vertel ik je alles over de mooie locatie.

Kasteel Heeswijk

Locatie van kasteel Heeswijk

Kasteel Heeswijk ligt op een mooie locatie vlakbij Den Bosch, op ongeveer een kwartier rijden vanaf de stad. Het is via verschillende manier bereikbaar en er zijn twee parkeerplekken. Je kunt het beste over de Gouverneursweg komen en daar op de grote parkeerplek parkeren, dit is overigens gewoon geheel gratis. De locatie is prachtig tussen alle weilanden en mooie hoge bomen.

Het kasteel

Kasteel Heeswijk werd in de 11e eeuw gebouwd als waterburcht en is sinds die tijd goed bewaard gebleven. In de geschiedenis is heeft het kasteel meerdere keren een belangrijke rol gespeeld in oorlogen. Prins Maurits heeft rond 1600 tot twee keer toe geprobeerd de burcht te veroveren maar dit lukte niet. Later pas is het zijn broer Frederik gelukt om het kasteel in 1629 te veroveren. Ongeveer 50 jaar later heeft zelf de zonnekoning Lodewijk XIV het kasteel veroverd in de strijd om de Republiek. Vanaf 1835 is het opgekocht door baron André. Tot 1987 was de burcht nog steeds in de familie van baron André maar toen de laatste erfgenaam stierf is het eigendom geworden van een stichting.

Je moet van de voren tickets online kopen en een tijdsblok reserveren, vanwege de corona maatregelen. Van binnen in de burcht erg klassiek ingericht en zijn er nog veel oude elementen behouden zoals die in de geschiedenis zijn geweest.

Kasteel Heeswijk
Kasteel Heeswijk

De tuinen

De tuinen van het kasteel zijn ongelofelijk mooi en leuk om doorheen te wandelen. Er staan verschillende grappige maar ook mooie beelden in de tuin. Vanuit de tuin heb je ook een mooi uitzicht over het gehele complex. In de tuinen staat ook een maquette van het gehele slot en zo kun je in één oogopslag zien waar je zojuist allemaal bent geweest. Wegens de corona crisis is er namelijk een loopruimte dus moet je eerst het kasteel bezichtigingen voordat je naar de tuinen kunt gaan.

De brasserie

De brasserie op het terrein heet ‘Bij de Barones’ en is heerlijk om even neer te strijken. Je kunt hier heerlijke streekproducten nuttigen en ondertussen genieten van het mooie uitzicht. Wij kozen er namelijk voor om buiten te zitten zodat je ook nog af en toe naar kasteel Heeswijk kunt kijken. Ze serveren hier lunch maar ook lekkere gebakjes en dergelijke. Het is echt een leuke plek om te gaan lunchen voor (of na) je bezoek aan de burcht.

Kasteel Heeswijk

De omgeving van kasteel Heeswijk

Rondom het kasteel kun je heerlijk wandelen en fietsen. Er zijn verschillende wandelroutes die beginnen bij de burcht. Het is daarom een leuk idee om na het bezoek aan het complex en een lekkere lunch ‘Bij de Barones’ de omgeving te ontdekken met een wandeling of fietstocht. Er zijn in de buurt knooppunten dus je kunt zelf een leuke route uitzetten of je kunt de wandeling Ommetje kasteel Heeswijk lopen, van 9 km die begint en eindigt bij de burcht.

Ben jij wel eens bij kasteel Heeswijk geweest? Wat vond jij de mooiste kamer? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Noord-Brabant?

~ Safaritent in Vessem

~ Glamping in Alphen

Bewaren op Pinterest?

2 gedachten over “Kasteel Heeswijk: ga terug naar de 11e eeuw in Noord-Brabant”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge