Wij zijn in juni 2022 in Cuba geweest en eerlijk gezegd schrok ik van de toestand in het land. Natuurlijk had ik mezelf ingelezen over het land maar alle blogs waren van vóór de corona tijd. En ik kan jullie vertellen, inmiddels is er veel veranderd en vergt een reis naar Cuba de nodige voorbereiding. Ga je dus in de komende jaren naar Cuba, wees voorbereid op schaarste op alle vlakken.

Voedsel- en watertekorten

Te beginnen met de voedseltekorten, dit is een schaarste die natuurlijk meteen zichtbaar is. Doordat Cuba een eiland is, is het voor 70% afhankelijk van de import van voedsel. Door de corona periode waren er langere tijd geen of weinig schepen of vliegtuigen die naar het land kwamen. Daarnaast heeft de enorme terugloop van toerisme ervoor gezocht dat er weinig buitenlandse valuta aanwezig is op het eiland. Hierdoor is het handelen lastig. Daarnaast heeft Cuba natuurlijk veel minder inkomen doordat het toerisme weg valt en dat zorgden voor zo’n 3 miljoen dollar per jaar.

De eerste dag merkten wij meteen dat dit aan de gang was. We gingen op zoek naar een supermarkt om wat water en snacks te kopen. We hebben ongeveer 30 minuten door Havana gelopen en kwamen alleen maar lege supermarkten tegen. Gelukkig vonden we uiteindelijk een supermarkt met twee flessen water en een bus Pringles. Verder hebben we vaak meegemaakt dat we in restaurants gewoon werden weggestuurd omdat er vandaag geen eten was. Maar ook luxe producten zoals tandpasta, zonnebrand en toiletpapier is niet te vinden. Neem daarom zelf voldoende mee of bereid je voor op een (misschien wel onmogelijke) zoektocht.

Schaarste op Cuba

Geld opnemen is lastig

Het opnemen van geld is ook een moeilijke kwestie op het Caraïbische eiland. Er zijn veel pinautomaten die leeg zijn of een enorme toeslag rekenen. Een aanrader daarom kan zijn om cash euro’s mee te nemen en deze op verschillende plekken om te ruilen. Zelf hebben wij voornamelijk bij de staatsbank geld opgenomen en dat valt enorm mee qua wisselkoers. Het is wel verstandig om grotere bedragen in één keer eruit te halen want de extra kosten zijn alsnog niet mals. Je moet rekenen op zo’n €5 tot 10 euro transactiekosten. Daarnaast is het belangrijk dat je alleen in grote steden zoals Havana banken vindt. In de kleine steden zoals Vinales en Trinidad enorm moeten zoeken naar een geschikte bankautomaat en vaak zijn de openingstijden ook nog eens schaars. Een goede voorbereiding is dus essentieel!

Schaarste op Cuba

Het land na de corona tijd

Mocht je dus naar Cuba reizen, na de corona periode, wees je dan bewust van de impact. Het is niet zo eenvoudig als voordat de corona tijd het land aantasten. Desondanks is het natuurlijk een prachtig land en heb ik er een mooie reis gemaakt. Echter is het wel belangrijk om jezelf te beseffen wat je gaat meemaken. Het is enorm confronterend om de lokale bevolking te zien struggelen om iedere dag eten te kopen. Voor hen is het de normaalste zaak van de wereld om op de zwarte markt op straat eten te gaan ruilen of kopen. We horen geregeld van de lokale bevolking dat het krijgen van avondeten iedere dag weer een opgave is. Wees jezelf dus bewust van het feit dat er momenteel enorme schaarste heerst op Cuba.

Ga goed voorbereid op pad: schaarste op Cuba

  • Waterfilter meenemen zodat je uit de kraan kunt drinken.
  • Neem snacks mee zoals sultana’s, chips en snoepjes.
  • Ga op pad met voldoende euro’s of dollars in cash.
  • Neem voldoende zakdoeken of toiletpapier mee. Maar ook andere luxe producten zoals tandpasta, scheermesjes en zonnebrand zijn amper verkrijgbaar.
  • Benzine is ook een schaarste, zorg dat je ruime tijd van te voren gaat tanken. Reken erop dat je ongeveer één uur in de rij moet staan voordat je aan de beurt bent bij een tankstation.
  • Medicijnen en medische materialen meenemen is verstandig. Denk daarbij aan pleisters, paracetamol, gaasjes en naalden.

Wist jij dat er schaarste op Cuba heerst? Heb jij iets aan deze tips? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Cuba?

~ Paardrijden in Vinales

~ Wat te doen in Havana

Bewaren op Pinterest?

5 gedachten over “Schaarste op Cuba: ga voorbereid op pad”

  1. Jeetje wat heftig. Ik wist dat niet. Wel dat het op Bali ontzettend erg en treurig was. Ook daar heeft men zoveel ellende en schaarste meegemaakt. Afschuwelijk vind ik dat. Wat naar dat het ook op Cuba zo merkbaar was en is. Hele goede blogpost en tips die je nu deelt. Spannend ook als je echt bepaalde producten nodig hebt.
    Rory onlangs geplaatst…Mindful wandelen (gastblog door Anne-Marie)My Profile

  2. Ik had geen idee, maar het lijkt me goed schrikken als je aankomt en er is bijna nergens water verkrijgbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge