Tijdens een rondreis door Cuba begin je hoogstwaarschijnlijk in de hoofdstad, Havana. Zelf zou ik aanraden hier een aantal dagen te blijven, ongeveer drie tot vijf dagen. De stad heeft namelijk veel mooie bezienswaardigheden te bieden en de sfeer is er goed. Wat te doen in Havana? Ik deel vandaag mijn acht leukste tips om de Cubaanse hoofdstad te ontdekken.

Wat te doen in Havana

Plaza Vieja – Old town square

Laten we beginnen met een centraal plein, wat je zeker niet mag overslaan. Plaza Vieja is letterlijk vertaald het oude plein en ligt dan ook in het oude centrum van Havana. Het plein werd geopend in 1559 en werd vanaf die tijd voornamelijk gebruikt voor executies, stierengevechten en het vieren van feestdagen. In die tijd woonden de rijkste inwoners van Havanna rondom het plein en konden zo ten alle tijden “genieten” van alles wat zich op het plein afspeelt. Tegenwoordig is het een plein waar voornamelijk veel restaurants en cafes te vinden zijn. De meeste gebouwen zijn geverfd in vrolijke kleurtjes dus niets doet meer denken aan de gruwelijke gebeurtenissen van de 16e eeuw. In het midden van het plein vind je de grote fontein.

Wat te doen in Havana
Wat te doen in Havana

Plaza de Armas

Van de letterlijke vertaling, het plein van de wapens, is nog maar weinig te zien. Het plein bestaat al sinds 1520, vlak na oprichting van de stad. Tegenwoordig bestaat het voornamelijk uit bomen en kun je vanaf hier de Bahia de la Habana zien liggen en eenvoudig bereiken. Aan de kant van Palacio de los Capitanes Generales vind je een hele unieke straat, namelijk een houten straat. Toen het paleis nog gebruikt werd, vonden ze de stenen op de straat vervelend. Doordat er veel paarden en wagens langs reden, maakten dat een enorm geluid op de stenen. In het paleis hadden ze daardoor nooit rust. Toen werd er speciaal een hele straat van houten tegels gemaakt en dat is tot op de dag van vandaag zo.

Wat te doen in Havana

Stadstour in oldtimer door Havana

Uiteraard staat de Cubaanse hoofdstad bekent om de oldtimers die hier nog veelvuldig rijden. Daarom is het leuk om een stadstour te doen in een oldtimer. Je wordt door een Cubaan in een oldtimer rondgereden en leert zo over de verschillende wijken, bezienswaardigheden en tradities. Er zijn tientallen aanbieders van dit soort tours dus kiezen kan lastig zijn. Wij hebben de tour gedaan bij onze host Carlos, zo zorg je dat je niet te veel betaalt en het geld naar de lokale bevolking gaat. De kosten liggen rond de €50 voor zo’n stadstour van ongeveer twee tot drie uur. Een leuke tip om aan het begin van je verblijf in Havana te doen om zo een goed beeld van de stad te krijgen.

Wat te doen in Havana

Kathedraal San Cristobal

In 1779 stortte de originele kathedraal Parroqiual, op het Plaza des Armes in toen een nabijgelegen schip ontplofte. Er moest een nieuwe kathedraal gebouw worden en dat werd de San Cristobal, iets verder van het water gelegen om herhaling te voorkomen. Uniek aan de kathedraal is dat de twee torens niet gelijk zijn, de enige is dikker dan de andere. Hierdoor is het een niet symmetrische kerk en dat komt niet vaak voor. De barok architectuur was voor die tijd revolutionair en werd later in veel delen van de stad overgenomen. Je kunt de kerk ook van binnen bekijken maar eerlijk gezegd vond ik dat niet erg indrukwekkend.

Wat te doen in Havana

Palacio de los Capitanes Generales

Het paleis is één van de belangrijkste grondleggers van de barokke architectuur in de stad. Van origine is dit de plek waar de kathedraal van Havana stond maar in 1779 werd hier begonnen aan de bouw van dit paleis. In het gebouw hebben verschillende regering gezeten en staat sinds 1862 het indrukwekkende beeld van Christoffel Columbus op de binnenplaats. Tegenwoordig is dit de locatie waar het Museum of the City gevestigd is. Je kunt hier allerlei geschiedenis terug vinden van 100 tot 200 jaar geleden. Als je graag musea bezoekt, is dit zeker een aanrader.

Wat te doen in Havana

Wandelen langs het water – wat te doen in Havana

De Bahia de la Habana is de grootste baai waar het centrum van Havana omheen is gevormd. Het een leuk idee om hier langs het water te gaan wandelen. De verschillende vissersbootjes aan de waterkant en de mooie oldtimers aan de straatkant. Daarnaast heb je vanaf het oude centrum mooi uitzicht op het Christus beeld, Castillo De Los Tres Reyes Del Morro en El Cañonazo de las Nueve. De twee forten kun je vanaf de waterkant goed zien liggen. Belangrijk is wel om jezelf goed in te smeren want langs de waterkant is er geen schaduw te vinden.

Wat te doen in Havana

El Capitolio

Als je hier langs wandelt, denk je even dat je in Washington D.C. terecht gekomen bent. Toch staat dit gebouw daadwerkelijk in Cuba. Het is daarentegen wel geïnspireerd op het Capitool in de Amerikaanse hoofdstad. Tot de Cubaanse revolutie in 1959 was dit het gebouw waar de regering zetelden. Momenteel is het de plek waar verschillende ministeries huizen en sinds 2018 is het zelfs toegankelijk voor bezoekers. De 92 meter hoge top is alleen al de moeite waard om langs te wandelen. En de neoclassicistische stijl en de vergelijking met het Capitool zijn ook redenen om El Capitolio op jouw lijstje moet zetten.

Castillo de San Salvador de la Punta

De meeste Cubanen kennen dit fort gewoon als La Punta. Het fort werd in 1559 gebouwd om de stad Havana te beschermen tegen piraten, nadat vier jaar eerder de hele stad in de brand was gestoken door een aantal Franse piraten. Nadat de dreiging van de piraten minder werd, heeft het fort ontelbaar veel functies gehad. Eerst werd het gebruik als opslag voor de Britse artillerie, vervolgens was het een woonhuis en later werd het een gevangenis. Kortom La Punta kent een rijke en lange historie, sinds 2002 is het dan ook een museum.

Heb jij iets gehad aan deze tips voor wat te doen in Havana? Welke bezienswaardigheden zou jij graag bezoeken? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Cuba?

~ Paardrijden in Viñales

Bewaren op Pinterest?

3 gedachten over “Wat te doen in Havana? Stad ontdekken [Cuba]”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge