Het was naar mijn mening één van de hoogtepunten tijdens onze reis door het prachtige Cuba, het paardrijden in Viñales. In het stadje zelf is weinig te beleven maar met name de prachtige vallei is zeker een bezoek waard. Er zijn verschillende manieren hoe je dit gebied kunt ontdekken zoals wandelen, mountainbiken of paardrijden.

paardrijden in Viñales

De vallei van Viñales

De prachtige vallei van Viñales is uniek door de mogotes, dit zijn kalkrotsen die loodrecht uit het land omhoog steken. De kalkrotsen zijn al jarenlang begroeid met bomen en planten. Het witte van de kalkrotsen in contrast met de groene begroeiing en de ijzerrijke rode bodem maken het een geweldige plek. Gelukkig word de pracht en praal van deze regio ook erkend in 1999 met een plaatsing op de UNESCO werelderfgoedlijst. Voor mij als Aardrijkskundige is het echt een paradijs op aarde. In de vallei zijn ook nog eens veel plantages te vinden van allerlei soorten gewassen. Het belangrijkst is de tabak maar daarover later meer. Echter zijn er ook andere gewassen te vinden in de vallei zoals koffie, aardappels, mango’s, suikerbiet en nog veel meer.

Op zoek naar een rondreis door Cuba? Vind een overzicht van de beste specialisten op MiddenAmerika.nl.

paardrijden in Viñales

Paardrijden in Viñales met een gids

Zoals eerder beschreven, zijn er verschillende manieren om de vallei te ontdekken. Echter is de vallei van enorme grootte dus zou ik zelf het wandelen niet aanraden. Je kunt dan weinig zien en niet alle aspecten van deze vallei meekrijgen. Daarom is vooral het paardrijden in Viñales een aanrader. Het is de manier hier de locals zichzelf en de gewassen verplaatsen. Wij gingen met gids Michael op pad, het is verstandig om de tour van te voren te boeken. Dit omdat er zijn maar vijf Engels sprekende gidsen, mocht je Spaans spreken dan is het minder relevant om dit van te voren te boeken. Michael kwam ons ophalen bij onze B&B en we wandelden met zijn drieën naar de paarden toe die aan de rand van het dorp stonden.

paardrijden in Viñales

De paarden zijn rustig en Michael geeft duidelijk en rustig uitleg over het rijden. Gelukkig hebben Daniëla en ik allebei ervaren met rijden dus dat komt goed. Het is nog vroeg als we op pad gaan om de hitte voor te zijn. De vogeltjes fluiten, de lucht is blauw en de stemming is meteen goed. Michael is opgegroeid in de omgeving en weet overal iets over te vertellen. Onderweg hebben we verschillende tempo’s en is Michael vriendelijk en behulpzaam. We bezoeken ook een grot en een sigarenboerderij, daarover hieronder meer.

De tour kost €35,- per persoon en duurt ongeveer vier uur. Betalen kan ik lokale pesos of online via een Cubaans “tikkie”.

Grotten

In en rondom de vallei zijn verschillende grotten die je kunt bezoeken. De grotten zijn gevormd in de mogotes, de kalkrotsen. Het is een prachtige plek om te bezoeken en tijdens de tocht door de vallei kom je hier langs. Het eerste gedeelte van de grotten kun je in zonder gids, alleen dat is al adembenemend. Maar je kunt ook met een gids de grot in voor 200 Cubaanse peso per persoon. De tour is alleen niet heel indrukwekkend en de gids spreekt geen Engels. Dus mijn tip zou zijn, zal dit vooral over! De grot zelf niet want die is erg mooi en het eerst stuk kun je zelf gewoon naar binnen.

paardrijden in Viñales

Sigaren boerderij – tabak drogen

Als je Cuba zegt, zeg je sigaren! Daarom hebben we ook in de vallei van Viñales, een sigarenboerderij bezocht. Hier worden de sigaren nog op traditionele manier gemaakt van de tabaksbladeren die hier groeien en drogen. We bezoeken een lokale boerderij waarvan de familie aan generaties lang hier sigaren maken. Het begint met het verbouwen van de tabaksbladeren, helaas zijn wij in het verkeerde seizoen om dit te kunnen zien. Vervolgens worden de bladeren in een speciale schuur te drogen gehangen, zoals te zien op de foto´s. Het laatste stapje is het rollen, een speciale techniek waarbij er verschillende formaten tabaksbladeren gebruikt worden voor de binnenkant en buitenkant. De sigaar wordt afgetopt met een laagje honing als een natuurlijk filter. Het is een interessant en leuk proces om te volgen. Je kunt hier uiteraard ook sigaren kopen.

Zou jij ook willen paardrijden in Viñales? Of ga jij liever wandelen of mountainbiken? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Cuba?

~ Coming soon

Bewaren op Pinterest?

6 gedachten over “Paardrijden in Viñales – ontdek de Cubaanse valley te paard”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge