In veel gevallen rijd je tijdens een rondreis op IJsland op enig moment van Reykjavik naar Vik. Vanaf de IJslandse hoofdstad rijden namelijk veel mensen richting het oosten, langs de zuidkust naar de stad Vik. Onderweg zijn er verschillende mooie bezienswaardigheden tussen Reykjavik en Vik en die wil ik vandaag met jou delen. Ik deel vijf tips maar natuurlijk is er nog veel meer te zien onderweg. Stop de auto gewoon wanneer je daar zin in hebt en neem de tijd op deze mooie route te rijden.

Gouden Cirkel tips en tricks voor ijsland
Gouden Cirkel

Kerio Krater

Van alle bezienswaardigheden tussen Reykjavik en Vik heb ik deze tijdens de laatste reis voor het eerst gezien. Het is namelijk de Kerio Krater, je moet wel 15 minuten omrijden maar de krater is het naar mijn mening zeker waard. De rode krater is een bijzondere plek om te bezoeken. Je kunt over de hele bovenrand wandelen maar je kunt ook afdalen naar het kratermeer. Je kunt deze krater overigens ook bezoeken tijdens het rijden van de Gouden Cirkel.

Seljalandsfoss
bezienswaardigheden tussen Reykjavik en Vik

Seljalandsfoss

Buiten de krater liggen alle bezienswaardigheden tussen Reykjavik en Vik gewoon langs ringweg 1. Je hoeft dus geen speciale weg te nemen. Natuurlijk moet je wel opletten waar de bezienswaardigheden zich bevinden. De Seljalandsfoss kun je haast niet missen. Als je aan komt rijden vanuit Reykjavik zie je hem vast en zeker liggen. Het is een prachtige waterval die voornamelijk bekend is omdat je er achterlangs kunt lopen. In de zomer is het erg gaaf maar helaas is het buiten deze periode erg glad en gevaarlijk om achter de waterval langs te lopen. Naast de hoofdstroom zijn er ook nog drie andere kleinere stromen te vinden die ook het bezoeken waard zijn.

Skogafoss waterval ijsland
bezienswaardigheden tussen Reykjavik en Vik

Skogafoss

Vlak na de Seljalandsfoss vind je ook de Skogafoss. Een prachtig waterval van maar liefst 60 meter hoog en 25 meter breed. Zeker wanneer de zon schijnt kun je een prachtig plaatje schieten van de waterval met de regenboog erin. Voor de waterval is zelfs een camping dus voor de fanatiekelingen kun je hier gewoon met een tentje gaan staan. Nadat je de waterval van beneden hebt bekeken kun je ook naar boven wandelen en vanaf boven naar de waterval kijken. De 380 treden brengen je naar een mooi uitzichtpunt. Voor degenen die hoogtevrees hebben is het geen aanrader, aangezien je door het platform heen kunt kijken. Vanaf boven beginnen er overigens ook veel mooie wandelroutes door dit gebied.

bezienswaardigheden tussen Reykjavik en Vik
bezienswaardigheden tussen Reykjavik en Vik

Bezienswaardigheden tussen Reykjavik en Vik: Vliegtuigwrak – Solheimasandur

Naast mooie watervallen is er nog een ander bijzonder verschijnsel te vinden op de route van Reykjavik naar Vik, namelijk een vliegtuigwrak. Ik ben enorme fan van Wie is de Mol? en die zijn er een aantal jaar geleden ook geweest. Natuurlijk moesten we daar naartoe en besloten we hier ook even te stoppen. We hadden op internet wat verhalen gelezen maar daar stond over het algemeen dat het 15/20 minuten lopen was. Helaas bleek het een stuk verder wandelen maar het vliegtuigwrak vond ik wel erg tof om te zien. Let wel op, het is ver wandelen niet iedereen kan het als leuk ervaren, Helena van EatingHabits vertelt je er alles over. Uiteindelijk was ik helemaal alleen bij het wrak, toch een vreemde situatie. Je loopt midden in een maanlandschap waar een vliegtuig jaren geleden is neergestort. Het is een toffe plek om foto’s te maken en van het bizarre landschap te genieten maar je moet er wel een 40/50 minuten wandeling voor over hebben. En daarna moet je natuurlijk ook weer terug wandelen.

zwarte stranden van Vik
zwarte stranden van Vik

Zwarte stranden van Vik

Voor mij blijft het één van de tofste plekken van IJsland, de zwarte stranden van Vik. De stranden toveren keer op keer een glimlach op mijn gezicht. Belangrijk om te weten is dat er verschillende opties zijn om de stranden te bezoeken. Een uitgebreid artikel over de zwarte stranden van Vik vind je hier. De eerste optie is Reynisfjara strand, waar je vlak na het vliegtuigwrak terecht komt. Het ligt aan het einde van weg 215 maar wordt ook door veel tours vanuit Reykjavik bezocht. De tweede optie is Dyrhólaey, waar je van boven een prachtig uitzicht hebt over de kliffen met daaronder de zwarte stranden. In de zomermaanden kun je hier ook naar beneden naar de stranden maar buiten die maanden staat het water te hoog. Als laatste kun je ook bij het centrum van Vik naar de zwarte stranden gaan. Een rustigere plek waar je ook minder goed kunt parkeren.

Welke bezienswaardigheden tussen Reykjavik en Vik zou jij graag willen bezoeken? Heb jij deze route wel eens gereden? Laat het ons weten in de reacties!

Meer IJsland?

~ De Gouden Cirkel

– De ultieme route voor Zuid-IJsland

~ Accommodaties op IJsland

Bewaren op Pinterest?

4 gedachten over “Leuke bezienswaardigheden tussen Reykjavik en Vik”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge