Een reis naar IJsland is niet compleet zonder het rondje dat ze ook wel de Gouden Cirkel noemen. Ongeveer 1 uur rijden ten noord-oosten van Reykjavik vind je deze Gouden Cirkel. Officieel bestaat deze cirkel uit drie bezienswaardigheden: Geysir, Pingvellir de Gullfoss. Ik zal per bezienswaardigheid bespreken hoe je er kunt komen en wat het precies is. Daarnaast geef ik ook een tip voor een extra toevoeging die je kunt doen in deze cirkel.

Gouden Cirkel

Geysir – de geisers van IJsland

Allereerst heb je de Geysir, hier vind je de beroemde geisers van IJsland. De naam is eigenlijk niet helemaal meer kloppend want de geiser Geysir werkt helaas niet meer. Op het park vind je wel de Strokkur die nog iedere 5 a 7 minuten zichzelf laat zien. De geiser spuit maar liefst 30 meter hoog, een erg bijzonder verschijnsel. Het verschilt hoe hoog de geiser spuit, hoe langer het duurt tussen twee uitbarstingen hoe hoger de uitbarsting is. Door vulkanische warmte in de bodem komt het grondwater onder hoge druk te staat en wordt het bovendien erg heet. Als de druk te hoog wordt, zoekt het water een weg naar boven. Het water begint steeds meer te borrelen en er vormt een bol op de geisermond, iedereen begint al blij te worden. Iedere keer is het weer een mooie gebeurtenis.

Praktische informatie:

Bij dit park vind je heel veel bussen en toeristen, maar wij waren voor 09:00 al bij de geisers. Dat is een aanrader, want zoals je ziet hebben we zelfs foto’s en video’s kunnen maken zonder andere mensen erop. De tip is dus om vroeg op pad te gaan en als eerst langs de Geysir te gaan. In het aangrenzende restaurant met souvenirwinkel kun je naar de WC gaan, denk daarbij wel aan de openingstijden van de winkel.

 • Adres: 801 Biskupstungnabraut, IJsland
 • Parkeerkosten: Gratis
 • Entreekosten: Gratis
Gouden Cirkel

Gullfoss – de immense waterval

Een mooie waterval mag natuurlijk niet ontbreken want overal op IJsland vind je watervallen dus ook in de Gouden Cirkel. Daarom vind je de Gullfoss in het rondje, een immens grote waterval. Het is een waterval die zich midden door een canyon heen slaat, dit zorgt ervoor dat er verschillende trappen ontstaan en het water met een hoge snelheid naar beneden klettert. Je kunt hier afhankelijk van de gladheid helemaal naar het begin van de waterval lopen en de mist van de waterval voelen. Pas wel op, want zeker na regen (&kou) kan het hier erg glad zijn. Er zijn verschillende hoogtes vanwaar je de waterval kunt bekijken, het is leuk om deze allemaal even te bezoeken en zo ook even te wandelen.

Praktische informatie:

Er zijn twee parkeerplaatsen om de Gullfoss te bezoeken, je kunt boven of beneden parkeren. Beneden ben je meteen op het goede niveau en hoef je niet te betalen. Let wel op dat het hier druk kan zijn en dat je vervolgens alsnog naar boven moet gaan. Boven vind je wel een toilet waar je gebruik van kunt maken.

 • Adres: 801 Hrunamannahreppur, IJsland
 • Parkeerkosten: Gratis
 • Entreekosten: Gratis
Gouden Cirkel

Pingvellir – de plaatgrens tussen Amerika en Europa

Pingvellir is de laatste officiële stop van de Gouden Cirkel, hier vind je de plaatgrens tussen Amerika en Europa. Zoals je misschien weet bestaat de aardkorst uit verschillende aardplaten die vulkanisme en aardbevingen kunnen veroorzaken. IJsland is zo’n vulkanisch eiland doordat er in de bodem twee aardplaten elkaar tegenkomen. De Amerikaanse aardplaat en de Euraziatische plaat. In Pingvellir zie je hier de resultaten van. Het landschap is prachtig en op verschillende plekken kun je door de overblijfselen van de bewegingen van de aardplaten lopen. Het is een nationaal park waar je ook goed kunt wandelen, dus naast de standaard stop kun je er ook voor kiezen om hier langer te blijven en de Gouden Cirkel in twee dagen af te ronden.

Praktische informatie:

Er zijn maar liefst 5 verschillende parkeerplaatsen P1 t/m P5, wij parkeerden op P5. Vanaf P5 ben je meteen bij het kerkje en het uitzichtpunt van Pingvellir. Vanaf daar kun je zelf bepalen hoe ver je loopt. Er wordt streng gecontroleerd op parkeerkosten, dus zorg dat je netjes betaalt en het bonnetje in het zicht in de auto legt. Bij P1 vind je het Visitors Centre en daar kun je voor 200kr ook naar de WC gaan.

 • Adres: Pingvellir National Park, 801 Bláskógabyggð
 • Parkeerkosten: 500kr
 • Entreekosten: Gratis
Gouden Cirkel

Een leuke toevoeging aan de Gouden Cirkel: Kerio Krater

Toen we op pad waren om de Gouden Cirkel te bezoeken kwamen we een aantal keer de tip van Kerio Krater tegen. En toen we eenmaal besloten om daar ook daadwerkelijk te stoppen, begrepen we meteen waarom. Het is een kratermeer dat helder blauw is met een mooie roodachtige kleur grond. Als je aankomt, heb je meteen een uitzicht over de hele omgeving. Je kunt namelijk de hele krater rond lopen. Daarnaast kun je ook helemaal naar beneden naar het kratermeer lopen. Het is echt een prachtige omgeving om mooie foto’s te maken. Zeker wanneer de zon schijnt, dan is het water namelijk nog helderder blauw. Een leuke toevoeging aan de Gouden Cirkel!

Praktische informatie:

Je vindt de Kerio Krater langs weg 35, je kunt de krater het beste bezoeken tussen Gullfoss en Pingvellir. De parkeerplaats van de krater is niet erg groot en je zult dus mogelijk even moeten wachten op een plek. Er is helaas geen mogelijkheid om naar de WC te gaan bij de krater.

 • Adres: 801, langs weg 35 IJsland.
 • Entreekosten: 400kr per persoon
 • Parkeerkosten: gratis

Ben jij wel eens bij de Gouden Cirkel geweest? Welke bezienswaardigheid lijkt jou het leukst? Laat het ons weten in de reacties!

Meer IJsland?

~ Een gletsjerwandeling maken

– Varen over het ijsbergenmeer

~ Het magische eiland IJsland

Bewaren op Pinterest?

22 gedachten over “Gouden Cirkel – de hoogtepunten van IJsland”

 1. IJsland lijkt mij echt prachtig hier wil ik ooit een keer naar toe. Ik ben alleen niet echt een reizer in mijn eentje en niemand wil met mij mee. Misschien mijn dochter als ze wat ouder is. Maar dit staat zeker op mijn bucket list.

 2. Mooie foto’s en verhaal. Ijsland staat ook nog steeds op mijn lijst alleen ik kies elke keer dan toch weer voor een tropisch eiland. Maar die geisers zien dat lijkt me echt te gek.

 3. Ik ben er nog niet geweest, maar IJsland staat wel op mijn lijst van plaatsen waar ik heen wil reizen. En laat jouw blog nu nog eens bevestigen waarom ik dat graag wil 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge