Wintersporten is geweldig, althans dat vind ik! Ieder jaar geniet ik weer van de kilometers die ik maak op de berg. Dit jaar was de bestemming gelijk aan die van vorig jaar: Hemsedal. Hemsedal ligt in Noorwegen zo’n 200 kilometer van Oslo vandaan, vlakbij de Hardangervidda. Vorig jaar beviel dit gebied zo goed, dat we dit jaar weer gingen. Wintersport in Hemsedal betekent gegarandeerd sneeuw! Door de ligging aan de kust en de hoogte van het gebied is dit gebied erg sneeuwzeker. Het gebied is niet alleen populair bij skiërs maar ook bij snowboarders omdat er weinig vlakke stukken zijn.

Bereikbaarheid

Zoals ik al schreef ligt Hemsedal zo’n 200 kilometer van Oslo vandaan. Reizen via Oslo is dan ook de makkelijkste manier om in Hemsedal te komen. Je kunt naar Oslo vliegen of varen. Vorig jaar kozen wij voor het varen van Kiel naar Oslo, lees hier meer. Het is vanaf Oslo dan nog zo’n 3 uur rijden naar Hemsedal. Je kunt ook vliegen naar Oslo (met de KLM of Norwegian) en dan met een huurauto verder rijden. Een andere optie is de skibus vanaf Oslo luchthaven, deze busrit duurt zo’n 3,5 à 4 uur en kost €90 voor een retourtje. Dit jaar reden wij zelf vanuit ons huis in Zweden. Je kunt ook varen van Kiel naar Göteborg en dan rijd je in zo’n 6 à 7 uur naar Hemsedal. De bereikbaarheid is de grootste drempel als het gaat om wintersport in Hemsedal.

Pistes tijdens de wintersport in Hemsedal

In totaal ligt er 41 kilometer aan pistes, daarvan was beide keren zo’n 90% open. Het hoogste punt van het gebied ligt op 1450 meter en het laagste op 600 meter. Er is voor alle skiërs wat, zo kennen ze in Scandinavië groene pistes. Dit zijn makkelijke pistes, die komen nog onder de blauwe beginners pistes. Bovenop de berg vind je vooral rode en zwarte pistes, voor de beginners zijn er beneden veel groene en blauwe pistes te vinden. Nog een groot voordeel is dat het erg rustig is! Je hoeft nooit te wachten bij de liften en ook op de pistes merk je dat het erg rustig is.

Eten & drinken

Er is wel een groot verschil met bijvoorbeeld Oostenrijk of Frankrijk, een après-ski vind je hier namelijk niet. Er zijn in het dorpje zelf wel één of twee barretjes maar de meeste Noren gaan ’s avonds gewoon terug naar huis. Ook op de piste vind je weinig restaurants of cafés voor tussen het skiën door. De meeste Noren nemen hun eigen eten en drinken mee en gaan tussen de middag in de opwarmhutten zitten om dat op te eten. Een andere reden dat de meeste mensen zelf eten en drinken meenemen is de prijs. Als je een kopje koffie en een appeltaartje neemt kost het al gauw €10. Ik zou dus ook aanraden om lekker wat koffie en brood mee te nemen naar de piste.

Het dorpje & accommodaties

Het dorpje Hemsedal is erg gezellig om even doorheen te lopen. Je vindt hier de meeste accommodaties, van hotels tot chalets. In het dorpje vind je ook een supermarkt en een tankstation. Verder zijn er ook accommodaties te vinden onderaan de pistes en naast de pistes gelegen, maar de prijzen in Noorwegen zijn al niet erg laag… Wij hebben tot nu toe steeds in het dorpje gezeten, er was niets mis mee. Je moet wel met de auto naar de piste maar binnen 5 à 10 minuten sta je al op de piste. Ik zou aanraden om gewoon in het dorpje te verblijven.

Ben jij wel eens op wintersport geweest in Scandinavië? Zou jij op wintersport in Hemsedal willen? Laat het ons weten in de reacties!

Meer wintersport?

~ Winterparadijs Åre

– Wintersporten in Säfsen

~ Waarom wintersporten in Scandinavië?

9 gedachten over “Wintersport in Hemsedal, gegarandeerd genieten! [Noorwegen]”

  1. Wat gaaf! Skiën (en wintersporten) in Noorwegen lijkt me echt supergaaf, vooral vanwege het feit dat het zo rustig is en de natuur zo anders! En trouwens, ik heb in Frankrijk ook weleens groene pistes gezien, dus ze zijn er wel 🙂

  2. Wij waren vorig jaar ook in Noorwegen, in Geilo. Ik vond het ook fantastisch! Wát een sneeuwconditie, top huurmateriaal en zo rustig… Het is dat Oostenrijk toch wat makkelijker én voordeliger is, maar anders zou ik zo weer gaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge