Een weekend of week naar Zuid Oost Friesland is echt een aanrader. Na ons weekend in deze regio, wilde ik eigenlijk niet meer naar huis. Het was dan ook lastig om te kiezen tussen alle leuke bezienswaardigheden en activiteiten. Daarom deel ik alle tien de tips voor Zuid Oost Friesland.

Oranjewoud Friesland

Wandelen in Oranjewoud

Oranjewoud is een kleine plaats die vlakbij Heerenveen ligt. Het dorp kent maar 2.000 inwoners en heeft eeuwen geleden banden gehad met het koningshuis. Het bos werd gekocht door prinses Albertine Agnes in 1664 en heeft daardoor nog altijd een koninklijke uitstraling. Dit komt mede door de brede lanen en mooie tuinen. Je kunt hier heerlijk wandelen, door middel van de wandelknooppunten. Wij maakten een wandeling van vijf kilometer, een erg mooie route.

Zuid Oost Friesland

Zeilen op de Friese meren

Als je Friesland zegt, dan zeg je zeilen. Dat moesten wij natuurlijk ook proberen. Daarom gingen wij naar Zeilschool Pean en hebben wij samen met Emile een hele dag op het water besteedt. Omdat wij nog helemaal niet konden zeilen, begonnen we in een Valk. Een mooie boot die ons de hele dag goed heeft geholpen. Emile gaf duidelijke uitleg en we hebben een prachtige route gevaren, over de mooie Friese meren. Later lees je meer over dit avontuur. Zelf vond ik het echt voor herhaling vatbaar. Als je al kunt zeilen kun je hier ook gewoon een zeilboot huren.

Zuid Oost Friesland

Museum Belvedère bezoeken

Aan de rand van het Oranjewoud ligt museum Belvedère, vanuit daar kun je het mooie landhuis op het voormalige landgoed zien liggen. Het museum draait om moderne en hedendaagse kunst. De architectuur van het gebouw is overigens ook prachtig, het past mooi bij de omgeving. Je kunt hier uren rondlopen, doordat er verschillende exposities zijn. Verder kun je hier ook koffie en thee drinken en zelfs lunchen. Een leuke plek om neer te strijken want het uitzicht is prachtig.

High tea bij 1834 Grand Café

Het 1834 Grand Café is een fijne plek om even neer te strijken. Je kunt hier heerlijk lunchen, dineren of mijn favoriet een high tea doen. Er zijn maar liefst vier rondjes, twee hartig en twee zoet. De verschillende soorten thee zijn heerlijk en maken het helemaal compleet. Vanuit hier heb je uitzicht op de bossen van Oranjewoud. Je kunt dit dus goed met elkaar combineren. De inrichting is overigens ook ontzettend leuk en bij mooi weer kun je ook buiten zitten.

Zuid Oost Friesland

Oranjekoek eten in Zuid Oost Friesland

Laten we even bij het kopje eten & drinken blijven, je kunt namelijk in Friesland overal oranjekoek eten. Wij aten oranjekoek bij Kromme Knilles in Akkrum, deze was erg lekker. Oranjekoek is een platte koek met daarop glazuur en versiering van crème of slagroom. Het is een echte lokale delicatesse, die zeker in combinatie met thee of koffie heerlijk is. Zelf ben ik dol op zoetigheid dus kan ik dit zeker waarderen.

Zuid Oost Friesland

Dineren bij Binnen Drachten

Lekker dineren kan bij Binnen in Drachten, helaas bezochten wij Zuid Oost Friesland in de corona tijd en was het restaurant dus nog niet open. We kregen wel twee keer avond eten dat we zelf nog moesten koken. Ontzettend leuk om het zelf te koken en zo het gevoel te hebben om uit eten te gaan. Maar een bezoek brengen aan het restaurant is natuurlijk een stuk leuker. De gerechten zijn lekker en er is voor ieder wat wils. Het is verstandig om te reserveren want het is een populaire plek om te gaan dineren in Drachten.

Zuid Oost Friesland

Molens bezoeken in Zuid Oost Friesland

In Zuid Oost Friesland, staan er verschillende mooie molens. De meeste zijn geopend op zaterdag en kun je dan dus bezoeken. Maar het is ook leuk om gewoon een rondje langs een aantal mooie plekjes te rijden, met molens. De leukste molens om te bezoeken zijn naar mijn mening die van Joure en Akkrum. Bij de molen in Joure kun je op zaterdagen bezoeken en je kunt er ook meel kopen. Een leuk souvenirtje om mee naar huis te nemen of om ’s avonds in het vakantiehuisje lekker pannenkoeken te bakken met het meel.

Zuid Oost Friesland

Wandelen in De Deelen

In de gemeente Heerenveen, vind je het natuurlijk gebied De Deelen. Dit is een moerassige gebied van laagveen waar je heerlijk kunt wandelen. Ook hier kun je de wandelknooppunten volgen en kun je een wandeling van zo’n vier kilometer maken. Onderweg kom je de mooiste dieren tegen, zoals roofvogels, zwaluwtjes en zwanen. Doordat het een moerasgebied is, zijn er veel kleine bruggetjes en doorgangen gemaakt om te wandelen. Het is echt een hele leuke beleving. Tegen de avond worden alle dieren actief en kun je hier dus het beste wandelen.

Zuid Oost Friesland

Fries suikerbrood eten

Naast Oranjekoek heb je ook nog Fries suikerbrood, wat je echt niet mag overslaan. Iedere ochtend bij het ontbijt nam ik een lekkere plak suikerbrood. Je kunt het overal kopen in supermarkten, bij bakkers of vaak zelfs op het vakantiepark. Hoewel ze het inmiddels door heel Nederland verkopen, is het suikerbrood uit Friesland verreweg het lekkerst. Met name van de bakker is het een echt genot om te eten. En een goede tip, neem net zoals ons een Fries suikerbrood mee naar huis, zo kun je nog even na genieten.

Zuid Oost Friesland

Klokkentorens bezoeken in Zuid Oost Friesland

Friesland is de enige provincie waar je nog klokkentorens kunt bezoeken. De meeste klokkenstoelen bevinden zich gewoon in een kerktoren, maar in Friesland vind je nog geregeld klokkentorens. De klok hangt dus in een losstaande toren, vlakbij de kerk. Dit omdat de kerk dan niet kon beschadigen wanneer er iets met de klok gebeurde. Wij bezochten de klokkentoren van Snikzwaag. Er leuk om even te stoppen en wat te lezen over de geschiedenis. Verder zijn er nog ruim twintig andere klokkentorens te vinden in Zuid Oost Friesland.

Disclaimer: Ik bezocht Friesland op uitnodiging van ZuidOost Friesland en ‘n Goudenplak. Ik deel echter niks anders dan mijn persoonlijk mening.

Zou jij ook naar Zuid Oost Friesland op vakantie willen? Welke plekken lijken jou leuk om te bezoeken? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Friesland?

~ Wandelen in Oranjewoud

~ Accommodatie Tusken de Marren

Bewaren op Pinterest?

14 gedachten over “Wat te doen in Zuid Oost Friesland? 10 tips”

  1. Wat leuk! Ik ben ooit naar Frisland geweest, alleen geen idee waar en heel maar eventjes. Graag wil ik daar naar toe te gaan. Weekje ofzo zodat genoeg tijd om mooie plekjes te bezoeken

  2. Friesland heeft zeker hele mooie plekjes! Het enige nadeel vind ik altijd dat ze hun eigen taal hebben, ik stond altijd op kermissen in Friesland en ze vertikten het gewoon om normaal Nederlands te praten en dat vind ik jammer. Hele mooie foto’s en leuke dingen in je blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge