Oranjewoud is een dorp vlakbij Heerenveen, in Friesland. Het is een klein dorp wat maar 2.000 inwoners telt en dus een heel karakteristiek kenmerk heeft. Tijdens ons bezoek aan Zuidoost Friesland begonnen wij hier met een lekkere high tea gevolgd door een mooie wandeling. Dit zou ik zeker aanraden dus lees vooral verder!

Oranjewoud Friesland

Oranjewoud en de geschiedenis

Het bos is eeuwen geleden in 1664 gekocht door de prinses van Oranje Albertine Agnes waardoor het toen Oranjewoud al naam kreeg. De banden met het koninklijk huis zijn momenteel niet meer aanwezig maar de uitstraling heeft het nog wel. De mooie grote lanen, gigantische landhuizen en de mooie georganiseerde tuinen in het hart van de bossen. Alles geeft nog het gevoel dat hier momenteel nog Oranjes wonen maar helaas. De Friese Nassaus vertrokken hier al in 1803 en sindsdien beheert Staatsbosbeheer de bossen en hebben alle inwoners een eigen tuin om te verzorgen. Al deze koninklijke geschiedenis vind je op maar een paar kilometer afstand van Heerenveen.

Oranjewoud Friesland

High tea – 1834 Grandcafé

Na een rit van ongeveer twee uit vanuit Schiedam staat er een heerlijke high tea op ons te wachten. Het Golden Tulip Tjaarda Oranjewoud ligt aan het startpunt van de meeste wandelroutes. Het hotel heeft ook een mooi café, het 1834 Grandcafé. Hier worden we hartelijk begroet en beginnen we met een high tea om een goede bodem te leggen voor de wandeling. Er zijn maar liefst vier rondes: pasteitjes, hartige sandwiches, scones en als laatste een zoete ronde. De twee hartige rondes komen goed uit want we hebben nog niet geluncht. Daarbij krijgen we heerlijke soorten thee en wij gaan natuurlijk voor de geluksthee. Het regent namelijk al de hele dag dus we hopen op een droog moment tijdens het wandelen. Alles is ontzettend lekker en we krijgen uitgebreide uitleg bij iedere gang.

Oranjewoud Friesland

Na de hartige rondes is het tijd voor scones en niet zomaar scones. De scones hebben namelijk rozijnen en kleine nootjes. Een combinatie die ik nooit eerder heb gezien of geproefd. Het is ontzettend lekker en alle toppings maken het helemaal af. Inmiddels zitten we al ruim een uur te genieten van het uitzicht en de lekkere hapjes en drankjes. De laatste ronde is zoetigheid, een hele etagère vol. We kijken elkaar aan en gaan ons best doen om dit ook nog op te krijgen maar het wordt lastig. Een mix van aardbeien, cakejes, bonbons en snoepjes is de heerlijke afsluiter van deze high tea. Mijn favoriet van de hele high tea? De geluksthee in combinatie met de unieke scones!

Oranjewoud Friesland

Wandelen

Onze route: beginpunt 24 – 2- 82 – 1 – 31 – 34 – 33 – 38- 19 – eindpunt 24.

Na onze high tea klaart het op en wandelen we door de bossen. We kiezen voor bovenstaande route die ongeveer 5 kilometer wandelen is. Het beginpunt ligt bij Golden Tulip Tjaarda Oranjewoud. We wandelen eerst richting museum Belvedère, waar we later ook een bezoek aan gaan brengen. De wandeling is mooi en de omgeving is heerlijk Nederlands, mooie grote bomen in combinatie met stukken veen. Je wandelt over de houten vlonders die binnen door de veengebieden heen lopen. De natuur om ons heen maakt een prachtig geluid en we genieten.

Oranjewoud Friesland
Oranjewoud Friesland

We komen aan bij museum Belvedère vanaf hier heb je een adembenemend uitzicht op het landhuis Oranjewoud dat in 1830 al werd gebouwd. Je loopt verder door de mooie bossen en komt langs verschillende landhuizen in het gebied. De kleurrijke struiken in combinatie met de groene bomen maakt het een mooi plaatje. We wandelen verder via de uitkijktoren en komen langs nog meer mooie lanen en landhuizen. Uiteindelijk wandelen we ongeveer één uur maar je kunt hier nog veel langer blijven wandelen als je dit wilt.

Oranjewoud Friesland

Uitkijktoren

Tussen knooppunt 31 en 34 bevindt zich de uitkijktoren. De toren is maar liefst 20 meter hoog en biedt daarmee een mooi uitzicht over de hele omgeving van Oranjewoud. Het is even een klim maar het is het zeker waard. Wij hebben hier ruime tijd gestaan en genoten van de omgeving. Je kunt vanaf hier Heerenveen zien liggen maar ook de verschillende landhuizen in de bossen zijn zichtbaar. Voor mij het letterlijke hoogtepunt van onze wandeling door Oranjewoud.

Disclaimer: Ik bezocht Friesland op uitnodiging van ZuidOost Friesland en ’n Goudenplak. Ik deel echter niks anders dan mijn persoonlijk mening.

Heb jij wel eens gehoord van Oranjewoud? Zou jij ook voor een lekkere high tea vooraf gaan? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Friesland?

~ 10 tips voor Zuid Oost Friesland

~ Overnachten in Zuid Oost Friesland

Bewaren op Pinterest?

4 gedachten over “Oranjewoud: high tea-en en wandelen in Friesland”

  1. Ik had er wel eens van gehoord maar zou het niet op de landkaart kunnen aanwijzen, maar begrijp uit je verhaal dat het in het mooie Fryslan ligt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge