Ben je op stedentrip naar Kopenhagen en wil je er even tussenuit? Ga dan naar Jaegersborgs Dyrehave, een prachtig natuurgebied op zo’n 20 minuten rijden van de Deense hoofdstad. Het gebied is echt prachtig en je kunt hier heerlijk wandelen. Zeker in de herfstmaanden is het een aanrader om hier naartoe te gaan. Het is ooit ontstaan als jachtgrond voor het Deense koningshuis.

Jaegersborg Dyrehave
Jaegersborgs Dyrehave

Wandelen vlakbij Kopenhagen

Je kunt hier dus gaan wandelen vanuit Kopenhagen, met de auto ben je binnen 20 minuten in het park. Het park heeft verschillende wandelroutes, die je zelf kunt combineren mocht je dat willen. Wij kozen voor de zwarte route, deze is 16 km maar we besloten af te snijden en rond de 10 km te wandelen. In de herfstmaanden is het hier prachtig, mede door de verschillende kleuren bomen.

Voordat je gaat wandelen kun je het beste een folder meenemen, die je bij het hek kunt pakken. Onderweg kom je langs prachtige plekken en zie je veel Denen die hier op zoek gaan naar ontspanning. Je kunt hier namelijk heerlijk fietsen, wandelen of paardrijden. Alle verschillende groepen hebben een eigen pad, zodat je elkaar niet in de weg loopt.

Sinds 2015 is het park genoteerd op de UNESCO werelderfgoedlijst en dat is naar mijn mening inderdaad niet voor niets. Doordat het nog steeds een koninklijk landgoed is, zijn de lanen groot en imposant. Ook staat er nog steeds een slot midden in het park maar daarover later meer.

De dieren in het park

Jaegersborgs Dyrehave is ooit ontstaan als jachtgrond voor het Deense Koningshuis. De 1.100 hectar grond werd gebruikt om dieren op te jagen en de Deense koning ging hier dus op jacht. Inmiddels gebeurt dit niet meer zo frequent als vroeger maar één keer per jaar. De Huburtus jacht vind altijd plaats op de eerste zondag van november en dan worden er een aantal herten geschoten om het aantal goed te houden. Doordat ze met veel herten in een semi wild park leven, is het af en toe nodig om een aantal herten te schieten. Dit gebeurt dus bij de Huburtus jacht.

Er zijn verschillende soorten herten in het park te vinden: het rode hert, dam hert en Sika hert. In totaal leven er ruim 2.000 herten in het Jaegersborgs Dyrehave en is het dus ook niet uniek om ze te zien. Sommige soorten zijn schuw maar andere lopen gerust twee meter langs je. Een super leuke ervaring dus neem vooral een camera mee om dit allemaal vast te leggen.

Jaegersborgs Dyrehave

Eremitageslottet

Het Eremitageslottet ligt in het midden van het park en kun je alle te voet, per fiets of per paard bezoeken. Het is nog steeds een vrije tijds kasteel van de Koninklijke familie van Denemarken. Het kasteel werd gebouwd in 1736 en werd vanaf dat moment gebruikt voor de koningen om te verblijven tijdens de Huburtus jacht. Tot op de dag van vandaag verblijft de koninklijke familie in het slot wanneer de Huburtus jacht plaatsvindt. Ze zijn hier dus niet meer dan eens per jaar.

Jaegersborgs Dyrehave

Praktische informatie Jaegersborgs Dyrehave

  • Je kunt het beste parkeren bij Hotel Fortunen, dit is gratis. Hier kun je naar afloop ook koffie en thee drinken of lunchen.
  • De folder met looproutes kun je hier vinden.
  • Wil je met het openbaar vervoer vanaf Kopenhagen? Dan kun je de trein nemen en vervolgens de bus naar Skodsborg.
  • Het park is gratis te betreden, zolang je geen rommel achterlaat.

Zou jij ook willen wandelen in Jaegersborgs Dyrehave? Heb jij ooit herten van zo dichtbij gezien? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Denemarken?

~ Fietstour in Kopenhagen

Bewaren op Pinterest?

2 gedachten over “Jaegersborgs Dyrehave: wandelen in Denemarken”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge