Kopenhagen is een toffe stad om te bezoeken, met name voor een stedentrip is het een ideale bestemming. Ik bezocht al twee keer eerder de stad en de derde keer besloot ik om het op een andere manier te ontdekken, namelijk per fiets. Fietsen door Kopenhagen is wat mij betreft de leukste manier om de stad te ontdekken. In mijn geval een bijzondere tour omdat mijn moeder de gids was, zij woont namelijk in de buurt van Kopenhagen.

Fietsen door Kopenhagen

Op pad met een gids

In het centrum van Kopenhagen vind je Baja Bikes, zij organiseren fietstours door de stad. Het leukst is om op pad te gaan met een gids, je boekt dan een tour van drie uur. Het is echt een aanrader om met een gids op pad te gaan omdat deze je alles kan vertellen over de stad. Het leuke is dat de gids Nederlands spreekt, je kunt de tour dus ook gewoon doen met kinderen (kinderfietsen en zitjes aanwezig) of mensen die Engels lastig vinden. Er zijn ook gidsen die Engels & Duits spreken, let daar goed op bij het boeken van de tour. Alle gidsen hebben ontzettend veel kennis van de stad en dat maakt het heel interessant. Tijdens een stedentrip struin je meestal alleen door de stad maar nu kun je tijdens het fietsen ook nog eens wat opsteken. In mijn geval was mijn moeder gids omdat die vlakbij Kopenhagen woont en dat was helemaal bijzonder.

Je kunt er ook voor kiezen om een privé gids te nemen, dan kun je ook het tijdstip van de tour zelf bepalen.

Fietsen door Kopenhagen

Fietsen door Kopenhagen

Hoewel Nederland het land is met de meeste fietsers ter wereld, is Kopenhagen de stad met de meeste fietsers ter wereld. Veel Denen gebruiken de fiets om naar hun werk of school te rijden. Het kan daarom vrij druk zijn op sommige kruispunten en daarom is het fijn dat de gids alles weet van het fietsverkeer in de stad. Het fietsen door Kopenhagen is met een gids een stuk makkelijker dan zelfstandig. Je kunt bij Baja Bikes overigens ook een fiets huren zonder een tour maar wees je er dan van bewust dat je dus geen ervaring hebt met het fietsen door Kopenhagen.

Hoogtepunten

Alle gidsen fietsen een andere route en geven een eigen draai aan zo’n tour. Het is daarom lastig te zeggen wat de hoogtepunten zijn. Daarom heb ik er maar vier op een rijtje gezet omdat dit de plekken zijn die vrijwel alle gidsen aandoen. Mocht je de plek niet aan doen tijdens de tour, dan kun je er achteraf natuurlijk altijd zelf langs gaan.

Op zoek naar de hoogtepunten van heel Denemarken? Bekijk hier dan de leukste roadtrip door Denemarken door het hele land.

Fietsen door Kopenhagen

Nyhavn

De kleurrijke huisjes langs de Nyhavn vormen in veel gevallen het boegbeeld van de stad. De haven is ontzettend gezellig door de vele restaurants en bars. Ook liggen er het hele jaar door boten in de haven en dat maakt het beeld helemaal af. Tijdens de tour stop je hier eventjes voor een kop koffie, thee of in de zomer een ijsje (voor eigen rekening). Je kunt dus even zelfstandig langs de huisjes struinen en de sfeer van de haven echt proeven. De meeste huizen staan hier al meer dan 300 jaar. Een leuk feitje is dat Hans Christan Andersen op verschillende plekken in de haven heeft gewoond.

Fietsen door Kopenhagen

De kleine zeemeermin

Het beeld van de kleine Zeemeermin is de hoofdpersoon van één van de sprookjes van Hans Christian Andersen. Het beeld werd geschonken aan de stad door Carl Jacobsen, de eigenaar van Carlsberg bier. In 1913 werd het beeld geplaatst en is sinds die tijd uitgegroeid tot één van de bekende bezienswaardigheden van de stad. In 1964 is ze onthoofd en vanaf dat moment is ze meerdere keren de dupe geweest van vandalisme.

Fietsen door Kopenhagen

Amalienborg

Amalienborg is het koninklijke verblijf dat onderdak biedt aan de vorstin Margerthe en haar twee zonen Frederik en Joachim. Maar Amalienborg bestaat uit vier huizen tegenover elkaar, dat klopt, het laatste huis wordt gebruikt door de militairen die hier als wachters fungeren. Dagelijks om 12.00 uur vindt er een wisseling van deze wachters plaats. Het streven is om met de tour hiervoor precies op tijd aan te komen. Het paleis werd al in 1750 gebouwd en werd pas in 1794 ingenomen door de koninklijke familie. Het is heel bijzonder dat je zo dichtbij de koninklijke familie kan komen.

Fietsen door Kopenhagen

Bibliotheek

De Koninklijke bibliotheek bevindt zich niet ver van Amalienborg. Het is heel bijzonder omdat de bibliotheek uit twee delen bestaat, een oud gedeelte en een nieuw gedeelte. Deze twee worden van elkaar gescheiden door een weg, die dus tussen de twee gedeelte door loopt. Over de weg is een loopbrug gemaakt. Het oude gedeelte van de bibliotheek stamt uit 1906 en geeft je het gevoel alsof je in Zweinstein terecht bent gekomen. Je kunt hier ook even opwarmen tijdens de koude wintermaanden in Kopenhagen.

Fietsen door Kopenhagen

Praktische informatie over fietsen door Kopenhagen:

  • In Kopenhagen waait het vaak hard dus zorg dat je goede kleding aan hebt.
  • De kosten bedragen 295 Deense kronen per volwassenen.
  • De tour duurt van 10.00 tot 13.00 uur. Maar boek je een privé tour dan kun je het tijdstip zelf bepalen.
  • Je kunt de tour het beste online reserveren, een aantal dagen voor vertrek.
  • Zorg ervoor dat je een kwartier van te voren aanwezig bent zodat je een goed passende fiets kunt krijgen.

Zou jij ook willen fietsen door Kopenhagen? Welke plekken lijken jou het leukst? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Kopenhagen?

~ Wat te doen in Kopenhagen?

~ Praktische informatie Kopenhagen

Bewaren op Pinterest?

20 gedachten over “Fietsen door Kopenhagen met een gids – Baja Bikes”

  1. Kopenhagen is absoluut een stad waar ik graag naar toe zou willen, lijkt me echt een hele relaxte stad zo aan het water. Een fietstoer in het buitenland hebben we nog nooit gedaan, maar ik zie het wel vaker voorbij komen dus misschien toch zelf ook maar eens doen als we een stad bezoeken. Scheelt in ieder geval een paar vermoeide voeten.

  2. Wat bijzonder om te fietsen met je moeder als gids! Wij fietsen eigenlijk nooit op een stedentrip, maar als ik zie wat je allemaal gezien hebt dan is het eigenlijk wel iets om te overwegen voor een volgende keer!

  3. Ik vind de fiets het ideale vervoersmiddel voor een stedentrip. Je ziet veel, bent lekker buiten en het is vaak efficiënter dan lopen. Buiten Nederland is Kopenhagen wel de meest fietsvriendelijke stad waar ik geweest ben. Ik vind het ook leuk om te merken dat er in grote steden steeds meer initiatieven komen om te fietsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge