Het land in het Caraïbisch gebied dat op veel verlanglijstjes staat en jaren geïsoleerd is geweest is Cuba. Het is een prachtig land om naartoe te reizen maar het vereist wel de nodige voorbereiding. Daarom deel ik deze praktische informatie Cuba met jullie. Het is namelijk een land wat niet op Nederland lijkt en daardoor is er wel wat voorbereiding nodig. Van het aanschaffen van een visum tot het regelen van leuke accommodaties in het land.

Wat te doen in Havana - Praktische informatie Cuba

Visum voor Cuba

Het belangrijkste qua praktische informatie Cuba is het aanvragen van een visum. Zonder het visum kun je namelijk niet naar het land reizen. Je hebt een toeristenvisum nodig. Het visum Cuba kost €39,95 en kun je eenvoudig online aanvragen. Het aanvragen duurt gemiddeld vijf minuten en vervolgens wordt het visum per post opgestuurd. Het aanvragen van het reisdocument is vereist voor alle reizigers uit de Europese unie. Je krijgt een papieren kaart als visum, zorg dat je deze los in het paspoort bewaart. Deze moet namelijk worden ingenomen bij binnenkomst van het land.

Hebben we je geïnspireerd om naar Cuba te reizen? Vergelijk dan de mooiste rondreizen naar Cuba op MiddenAmerika.nl

Vliegen naar Cuba

Er zijn verschillende mogelijkheden om naar Cuba te vliegen. De makkelijkste optie is om van Amsterdam naar Havana te vliegen, dit kan alleen met één overstap. Afhankelijk van de maatschappij waarmee je vliegt is dit Madrid, Parijs of Mexico stad. In het laagseizoen kun je met Air Europa voor €450 – 500 euro een retourtje scoren met een overstap op Madrid. Als je voor meer comfort wilt gaan, kun je met KLM over Parijs ook naar Havana vliegen. Dit kost je vaak rond de €650 tot 700 euro. Eens in de week vliegt KLM ook rechtstreeks naar Havana, hiervoor betaal je zelfs in het laagseizoen al €1.500 euro. In het hoogseizoen nemen de prijzen toe tot zo’n €1000 tot 1200 euro per persoon. Je kunt ook naar Varadero vliegen, de tweede stad van Cuba. TUI Fly vliegt daar eens per week rechtstreeks naartoe. In het laagseizoen betaal je hier €400 tot 500 euro voor en in het hoogseizoen rond de €700 euro.

Vervoer in het land

Hoewel het openbaar vervoer systeem goed geregeld is in Cuba kun je het beste een auto huren. Je komt dan op alle plekken en hoeft geen rekening te houden met lange wachttijden. Het is namelijk zo dat de bussen rijden wanneer ze zin hebben, dit betekent dat je soms lang moet wachten op de bus. Met een huurauto kun je zelf het schema bepalen en zo een stuk meer zien in een kortere tijd. Het rijden in Cuba is goed te doen, vooral buiten de grote steden. In de grote steden kan het erg druk zijn. Er wordt in Cuba ook rechts gereden en verder zijn de verkeersregels vrijwel gelijk aan die van Nederland. Let er wel op dat je voor het huren van een auto een creditcard nodig hebt.

Accommodaties in Cuba

De accommodaties in Cuba zijn te splitsen in twee groepen, namelijk de hotels (van de staat) en de casas particulares. Mijn tip zou zijn, ga zoveel mogelijk voor de casas particulares. Daarbij overnacht je bij een Cubaanse familie thuis, je hebt een privé kamer. ’s Morgens ontbijt je met de familie en ze zijn enorm gemotiveerd om het jou naar jou zin te maken. De hotels worden namelijk bekostigd door de overheid en dat zorgt voor een karig salaris, de meeste werknemers in deze hotels zijn dus niet erg gemotiveerd. In de casas particulares, leven de mensen van de inkomsten en zullen ze er dus alles aan doen om het jou naar jouw zin te maken. De kosten liggen in de casas particulares vaak rond de €10 tot 15 euro per nacht. In de hotels ligt dit rond de €25 tot 50 euro per nacht.

Praktische informatie Cuba

Praktische informatie Cuba rond het betalen

In Cuba wordt er gebruik gemaakt van de Cubaanse peso en de Cubaanse convertibele peso. Verder kan je nergens pinnen met een Nederlandse pinpas dus die kun je thuis laten. Je hebt een creditcard nodig. Daarmee kun je alleen in de grote steden geld opnemen.

3.000 Cubaanse peso is €100 euro. (Anno januari 2020)

Zorg ervoor dat je voldoende limiet hebt op jouw creditcard. Vaak wordt er ook voor de huurauto een borg gerekend van ongeveer €500 euro. In de meeste restaurants en winkels kun je niet pinnen en moet je dus met contant geld betalen.

Disclaimer: Dit blogbericht bevat gesponsorde onderdelen. Ik deel echter niks anders dan mijn persoonlijke mening. Afbeeldingen in dit artikel zijn afkomstig van Pixabay.

Heb jij iets aan deze praktische informatie Cuba gehad? Welke tips neem jij mee als je naar het land gaat? Laat het ons weten in de reacties!

Meer praktische tips?

~ Alles over Nieuw-Zeeland

~ Alles over Indonesië

6 gedachten over “Praktische informatie Cuba – visum, betalen en meer”

  1. ik ken verschillende mensen die naar Cuba zijn geweest en het een heel prettig land vonden om met vakantie te gaan. Ik heb een lange lijst van plekken waar ik best heen zou willen, maar Cuba staat daar niet op…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge