Een blog die al heel lang op de tekentafel ligt, is degene met alle Kopenhagen tips. Het is zo’n geweldige stad waar je makkelijk dagen kunt besteden en nog niet alles gezien hebt. Doordat mijn ouders er nu ongeveer drie jaar wonen, heb ik er dan ook al veel van gezien. Na mijn tientallen bezoekjes heb ik hier dan de leukste 15 tips op een rijtje gezet voor in en rond de Deense hoofdstad.

kopenhagen tips

Wisseling van de wacht bij Amalienborg

Iedere dag om 12uur wisselen de wachters voor het paleis van Amalienborg van groep. Het is altijd een heel spektakel, met meestal de aanwezigheid van een orkest. Het is een gekke aangelegenheid dat het paleis waar de koninklijke familie woont, zich zo dicht in de stad bevindt. Wanneer de koninklijke familie thuis is, zie je op het desbetreffende huis een vlag hangen. Het is een leuke plek om te bezoeken, zeker in combinatie met het nabijgelegen Nyhavn of de Kleine Zeemeermin.

Nyhavn – tips voor Kopenhagen

Uiteraard mag Nyhavn niet ontbreken in het lijstje van tips voor in Kopenhagen. Helaas is het er in het hoogseizoen altijd ontzettend druk maar toch is het een plekje om even naartoe te gaan. Het is aan te raden om vroeg op de dag of later in de avond hier langs te gaan, midden op de dag is het enorm druk. De gekleurde huisjes aan de haven zijn natuurlijk ook het boegbeeld van de stad dus het is niet geheel onbegrijpelijk. Je kunt hier heerlijk struinen en in december vind je hier een hartstikke leuke kerstmarkt.

Eiland Hven

Met de boot naar Hven

Het ligt niet in de stad Kopenhagen maar vanuit de stad kun je eenvoudig een prachtige dagtrip maken naar het Zweedse eiland Hven. Dit is een leuke tip maar je leest hem helaas nergens. Als je langer dan drie dagen in Kopenhagen bent, zou ik dit absoluut aanraden. Helaas vaart de boot wel alleen in de zomermaanden. Alles over dit geweldige eiland kun je in deze blog lezen. Op het eiland kun je heerlijk fietsen en genieten van een klein voorproefje van Zweden vanuit de Deense hoofdstad.

Kopenhagen tips

Afvalverwerkingscentrale CopenHill bezoeken

Dit klinkt misschien vreemd en is ook iets wat je niet vaak leest in de meeste blogs maar de afvalverwerkingscentrale bezoeken is echt een hoogtepunt. Vanuit hier heb je een prachtig uitzicht over de hele stad. Je kunt gratis met de lift omhoog en er is van alles te doen. De afvalverwerkingscentrale heeft het aangename met het nuttige gecombineerd. Je kunt namelijk op de afvalcentrale wandelen, skiën, genieten van het uitzicht en wat eten en drinken. Zo heb je echt een leuk en uniek activiteit tijdens een stedentrip naar Kopenhagen.

Kopenhagen tips

Christiania in Kopenhagen

Dit is goed te combineren met de bovengenoemde afvalverwerking, het is niet ver van elkaar. Christiania staat echter wel in bijna alle lijstjes voor tips in Kopenhagen. Het is namelijk de beroemde vrijstad, in een ontzettend gestructureerd Denemarken. Er zijn geen regels en wetten, alles kan en mag. Dit zorgt ervoor dat veel toeristen hier eens een bezoekje willen brengen. De leukste kleurrijke huizen, een gigantische trol en natuurlijk de hoofdstraat. In de hoofdstraat is het verboden om foto’s te maken omdat er onder andere drugs wordt gedeald.

Kopenhagen tips

Christiansborg

Dit slot is gebouwd als paleis voor de koninklijke familie van Denemarken. De koninklijke familie woont er momenteel niet, maar gebruikt de locatie wel voor een staatsbanket of een ander groots evenement. Het slot wordt nu vooral gebruikt door het Hooggerechtshof, het Deense parlement en de premier van Denemarken. Je kunt het slot van binnen bekijken of gewoon genieten van de buitenkant. Het huidige Christianborg is het vijfde gebouw op deze plek. De burcht van bisschop Absalon was het eerste bouwwerk op deze plek, toen het Kopenhagen kasteel en vervolgens Christianborg I. Dit slot brandde af in 1794. Daarna brandde het tweede Christianborg af in 1884. Het slot wat er nu staat was klaar in 1928.

Fietsen door Kopenhagen

Kleine zeemeermin – Kopenhagen tips op een rijtje

Misschien is dit naast Nyhavn wel de meest bekende spot in Kopenhagen. Natuurlijk kan deze niet ontbreken in het lijstje wat te doen in Kopenhagen. Als je aan Kopenhagen denkt, denk je aan de zeemeermin. Ik moet zeggen dat de grootte van het standbeeld mij erg tegenviel, maar toch was het ons bezoek waard. De wandeling er naartoe is erg leuk en vooral rustgevend.

Vakwerkhuizen in Nyboder

De wijk Nyboder staat vol met 17e en 18e eeuwse gele vakwerkhuizen. De huisjes werden gebruik als onderkomen voor de marine in deze eeuwen. Christian IV was de bedenker en opdrachtgever van het bouwen van de wijk. Dit om de groeiende mariniers en hun familieleden onderdak te bieden. Tegenwoordig wonen er nog steeds personeel van de Deense marine en het leger. Hoewel de kleur Nyboder geel inmiddels een heel begrip is in Denemarken, was de wijk van origine rood met wit gekleurd. Als je de wijk bezoekt, zorg dan voor respect naar de bewoners.

Kopenhagen tips

Eten bij Broens Gadekøkken

Aan de overkant van de wereldberoemde Nyhavn, vind je een tof concept namelijk Broens Gadekøkken. Dit is een foodcourt waar er allerlei kraampjes te vinden zijn met gerechten en drinken van over de hele wereld. Een leuke plek om te lunchen met een groepje zodat iedereen een gerecht naar eigen smaak kan kiezen. De sfeer is er altijd gezellig en de prijzen voor Deense begrippen redelijk. Vanaf Nyhavn kun je over de fiets- en wandelbrug eenvoudig naar de overkant van het water om naar Broens Gadekøkken te gaan. De kraampjes zijn dagelijks open van 11:30 tot 20:30 en in het weekend tot 22:00 uur.

Kopenhagen

Bezoek de bibliotheek en vergeet de tuin niet

De koninklijke bibliotheek van Kopenhagen bestaat uit een oud en nieuw gedeelte. Het oude en nieuwe gedeelte zijn met elkaar verbonden door een loopbrug over de weg heen. Het oude gebouw kun je het beste bezoeken vanuit de tuinen aan de achterzijde. Het nieuwe gebouw, met de bijnaam de Zwarte Diamant, kun je vanaf de waterkant bezoeken. In het oude gedeelte van de bibliotheek heb je het gevoel dat je je in een Harry Potter film begeeft. Het nieuwe gedeelte heeft een leuk cafeetje en een souvenirwinkeltje. De tuinen aan de achterzijde zijn prachtig, zeker in het voorjaar en de zomermaanden.

Kopenhagen tips

Opera gebouw

Het opera gebouw is in tegenstelling tot de meeste gebouwen in dit rijtje een modern bouwwerk. Nadat een andere Deense architect het Sydney Opera House had ontworpen, moest Denemarken zelf ook een modern opera gebouw krijgen. Daarom ontwierp Henning Larsen dit gebouw en werd er in 2001 begonnen met de bouw. Het gebouw is 40 meter hoog en was uiteindelijk begin 2005 compleet. Als je de mogelijkheid hebt, dan is het bijwonen van een show in het gebouw zeker een aanrader. Het gebouw is ook alleen geopend voor voorstellingen en is dus alleen van de buitenkant te bewonderen. Een leuke tip is om ook de Evergreen Garden die bij het Opera gebouw ligt te bezoeken.

Kopenhagen tips

Tivoli – Kopenhagen tips

Tivoli is eigenlijk te vergelijken met Liseberg in Göteborg. Een attractiepark midden in de stad. Tivoli ligt dus midden in de stad, vanuit het centraal station ben je er met 5 minuten lopen. Het park is relatief klein maar heeft gigantisch veel leuke attracties voor de kleine oppervlakte. Dit park vind je bijna in elk lijstje van wat te doen in Kopenhagen. Ook is het aan te raden rond kerst een bezoek te brengen aan Tivoli. Alles is dan prachtig verlicht en compleet in kerststijl, je weet niet wat je ziet! Doordeweeks kost een kaartje je €13 en in de weekenden €14, kinderen onder de 7 jaar zijn gratis.

Kopenhagen tips

Rosenborg slot

Het Rosenborg slot in Kopenhagen is een kasteel wat in het centrum van de stad ligt, omringd door een prachtig park. In de zomermaanden zijn hier veel Denen uit de stad te vinden die op zoek zijn naar rust. Het kasteel zelf is gebouwd in een renaissancistische stijl en werd al in het begin van de 17e eeuw gebouwd. Zelf ben ik hier één keer binnen geweest en vond ik het museum zeker de moeite waard. Houd er wel rekening mee dat de openingstijden niet ruim zijn, alleen tussen 10 en 16 uur. Daarnaast kan er een lange rij staan dus een ticket van te voren boeken is een aanrader. De entreeprijs is €17 per persoon.

Cityhall – stadhuis

De City Hall van Kopenhagen staat midden in het centrum en is zeker het bezoeken waard. Het imposante gebouw is het prachtige stadhuis van de stad. Op het plein voor de city hall vind je verschillende mooie standbeelden en sculpturen. Het gebouw is gebouwd in Barok stijl en dateert uit de 1905. Het gebouw behoort tot één van de hoogste gebouwen van Kopenhagen. Je kunt de City Hall ook beklimmen en dan heb je een prachtig uitzicht over de hele stad!

Kopenhagen tips

De botanische tuinen

Je vindt in Kopenhagen niet alleen de mooiste huizen maar ook de mooiste planten en bloemen. In de Botanische tuinen kun je uren rondlopen en genieten van al het prachtigs om je heen. Je hebt een gigantisch buiten gedeelte waar je verschillende bomen en vooral planten vindt. Ook kun je binnen rondneuzen, hier vind je vooral bloemen, cactussen en andere exotische planten. De botanische tuinen zijn overigens geheel gratis te betreden en liggen op zo’n 5 tot 10 minuten lopen vanaf het stadscentrum.

Ben jij wel eens in Kopenhagen geweest? Heb je iets gehad aan deze Kopenhagen tips? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Denemarken?

~ Jaegersborgs Dyrehave

2 gedachten over “Kopenhagen tips: mijn 15 bezienswaardigheden”

  1. Wat leuk om jouw enthousiasme over Kopenhagen te lezen. Zelf heb ik de stad jaren geleden bezocht en vond het toen erg tegenvallen, maar als ik deze post zo lees moet ik het misschien toch eens opnieuw ontdekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge