Tijdens ons verblijf op Santo Antão verblijven wij vlakbij Ribeira Grande, één van de grootste dorpen op het eiland. Vanuit kun je verschillende prachtige wandelingen doen, zoals de wandeling van Ponta do Sol naar Fontainhas. We waren niet echt van plan om hier naartoe te gaan dus het was erg spontaan. Om jullie beter voor te bereiden, deel ik alle informatie hier.

Ponta do Sol, vissersdorpje

Vanuit Ribeira Grande kun je voor 80 cent de collectivo nemen naar Ponta do Sol, het duurt ongeveer 10 tot 15 minuten. Het dorpje is zeker de moeite waard om even doorheen te lopen. Totaal aan de andere kant van het eiland dan waar de boot uit Sao Vicente aankomt, dus een redelijk afgelegen gebied. Er zijn maar een aantal kleine restaurantjes en voor de rest is het een vissersdorpje. Wij hebben hier even zitten lunchen voordat we begonnen aan de wandeling. Vanuit het dorpje zijn er meerdere wegen die naar de hoofdweg leiden.

Fontainhas

Wandeling naar Fontainhas

Afstand: 2,8 km heen en 2,8 km terug
Duur: 4 tot 5 uur (retour)
Schaduw/zon: 90% zon – weinig schaduw

Belangrijk is dat je de kust naar het westen volgt. Vanuit het dorpje wandel je op hoog richting de bergen en al snel zie je de oude weg naar Fontainhas. De weg is ontzettend smal maar er gaan nog steeds af en toe auto’s en taxi’s overheen. Doordat er amper plekken zijn waar schaduw is, is het belangrijk om te zorgen voor voldoende bescherming tijdens het lopen zoals een pet. Maar ook een handdoek voor in je nek is handig. Uiteraard is het een must om voldoende water mee te nemen.
Op de heenweg naar het dorpje is het vooral klimmen, de weg is vals plat dus de kuiten zullen flink belast worden. Wij hebben ons wel flink verkeken op de afstand naar het dorp. Maar onderweg zijn de uitzichten prachtig. De heldere zee in contrast met de hoge kliffen. De 2,8 kilometer is tot het uitzichtpunt op het dorp, zoals op de foto. Als je echt wilt afdalen naar het dorp, dan is het ongeveer 4,2 kilometer.
Je kunt deze route planner gebruiken om het beginpunt van de weg te vinden.

Fontainhas

Fontainhas

Tijdens de regentijd en daarna is het prachtig, helaas waren wij hier in het droge seizoen. Wij lazen online veel over het nemen van een taxi naar Fontainhas maar konden zelf geen taxi vinden en spraken meerdere mensen die dat probleem hadden. Daarom is het aan te raden om je voor te bereiden op zowel heen als terug wandelen, dan kan het altijd meevallen. Vanaf het uitzichtpunt zie je prachtig hoe de leuke gekleurde huisjes afsteken tegen de groene bergrug. En in ons geval de iets bruinere bergrug. In 2019 werd Fontainhas door National Geographic verkozen tot dorp met het mooiste uitzicht.
Naar mijn mening één van de mooiste wandelingen en uitzichtpunten die ik ooit gezien heb. De beste periode is om in juli of augustus te gaan. Houd er rekening mee dat er vaak geen enkele eetgelegenheid open is in Fontainhas. Dus dan is het een kwestie van terugwandelen, gelukkig grotendeels dalen.

Zou jij deze prachtige wandeling naar Fontainhas ook willen maken? Ben jij wel eens op Kaapverdië geweest? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Kaapverdië?

~ Cova do Paul wandeling

~ Zwemmen met schildpadden

8 gedachten over “Wandel vanuit Ponta do Sol naar het prachtige dorpje Fontainhas”

  1. Wat een handige informatie als je de route wilt bewandelen, vooral de afstand en de tip dat er weinig schaduw is, lijkt me erg fijn om te weten.

  2. Zeker zou ik die wandeling willen maken! Ik ben heel erg toe aan de zon! Ben nog nooit in Kaapverdië geweest, maar hoor er altijd hele positieve verhalen over. Leuke foto’s!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge