Naar mijn mening de mooiste wandeling die wij gemaakt hebben op de Kaapverdische eilanden. Sowieso is Santo Antão echt een wandeleiland, hier vind je de mooiste hikes van de tien eilanden. In dit artikel ga ik vooral niet teveel vertellen want de foto’s van de Cova do Paul wandeling spreken voor zich. Het is echter wel belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan dus daarvoor ben je hier aan het goed adres.

De rit naar het beginpunt

Wij verbleven in Ribeira Grande en hebben vanuit daar een privé taxi geregeld die ons naar het beginpunt van de wandeling bracht. Dit is een rit van ongeveer 45 tot 60 minuten, afhankelijk van de drukte op de weg. Onze chauffeur heeft ons onderweg verschillende goede uitzichtpunten laten zien dus wij hebben er ongeveer 60 minuten over gereden. Voor de rit enkele reis hebben wij omgerekend ongeveer €35 betaald voor twee personen. Op deze weg rijdt er alleen heel vroeg in de ochtend en ’s avonds laat een collectivo dus dat is helaas geen optie. Het beginpunt is bij dit uitzichtpunt.

Cova do Paul wandeling

Wandelen door de krater

Bij het beginpunt staat een duidelijk bord naar de goede kant van de wandeling. Onze chauffeur had ook even kort uitgelegd hoe de wandeling was opgebouwd dus daar hebben we gelukkig al een beeld van. Daarnaast vind je tijdens de wandeling overal duidelijke markeringen met rood en wit. Het eerste gedeelte begint de wandeling door de krater. Dit is al een prachtig begin, in de krater zijn een aantal akkergronden te vinden en ook enkele dieren zoals schapen en koeien. Het is één van de meest idyllische en serene plekken waar ik ooit gewandeld heb. Je hoort alleen de wind, de vogels, het vee en uiteraard je schoenen op de stenen.

Cova do Paul wandeling

De afdaling met prachtig uitzicht

Dan na ongeveer 1 kilometer wandelen kom je op het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van de wandeling. De Cova do Paul ligt namelijk ongeveer 600 meter hoger dan de vallei. Dit zorgt voor een fenomenaal uitzicht waar je geen genoeg van kunt krijgen. Tijdens de afdaling ga je steil naar beneden door middel van het zigzaggen. Doordat dit het steilste stuk van de wandeling is, duurt dit het langst maar zeker ook door het prachtige uitzicht. Wij blijven om ons heen kijken en stoppen meerdere keren om toch nog een keer te kijken en genieten. Het nadeel van dit gedeelte is wel dat er geen enkele schaduw te vinden is totdat je in de vallei terecht komt.

Cova do Paul wandeling

Cova do Paul wandeling door de vallei

De wandeling door de vallei is uniek, iedere bocht heeft weer een andere belevenis. In de ene bocht vind je een boerderij met koeien, in de volgende bocht vind je een authentiek restaurant. Onderweg is iedereen vriendelijk en omdat je het zwaarste gedeelte van de wandeling al hebt gehad is het naar onze mening ook tijd voor een lunchstop. We stoppen bij O Curral, een biologisch café waar ze met name bekend staan om de lekkere kaas die ze maken. Verder zijn er natuurlijk ook andere cafés en restaurants in de vallei te vinden.

De laatste twee kilometer naar het dorp Paul hebben wij met een collectivo gedaan, ik had namelijk inmiddels vijf blaren. Je kunt uiteraard ook het hele stuk wandelen, maar vanaf dat je in de vallei bent kun eigenlijk overal wel een collectivo vinden of aanhouden om naar Paul te rijden.

Cova do Paul wandeling

Het dorp Paul

Dan eenmaal aangekomen in het dorp Paul hebben we geluk, het is een nationale feestweek omdat de Sint Antionius geëerd wordt. Overal staan kraampjes, iedereen is in opperbeste stemming en de paardenrace gaat bijna van start. De paardenrace wordt gehouden in de rivierbedding, die in het droge seizoen helemaal droog ligt. Het is een waar spektakel maar na de wandeling zijn wij te moe om nog twee uur te wachten tot de race begint. We wandelen langs de kraampjes en kopen een leuke magneet voor bij de collectie. Daarna is het tijd om een collectivo te nemen terug naar Ribeira Grande, dit kost ons ongeveer €2 voor twee personen.

Cova do Paul wandeling

Praktische informatie rondom de Cova do Paul wandeling

  • Neem voldoende eten en drinken mee
  • Zorg voor contant geld om mogelijk een taxi of collectivo te betalen. Verder kun je onderweg ook alleen eten en drinken kopen met contant geld.
  • De wandeling is tussen de 12 en 15 kilometer, afhankelijk van hoe ver je door wandelt.
  • Wij hebben hier in totaal ongeveer vier uur over gedaan inclusief lunch en een aantal korte drinkpauzes.

Heb jij wel eens gehoord van de Cova do Paul wandeling? Zou jij hem willen lopen? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Kaapverdië?

~ Snorkelen met schildpadden

~ B&B in Tarrafal

Bewaren op Pinterest?

3 gedachten over “Cova do Paul wandeling op Santo Antão – Kaapverdië”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge