Hamburg is een ontzettend leuke stad om te bezoeken tijdens een stedentrip. Vanuit Nederland kun je er enorm snel met de trein naartoe. De stad is hartstikke leuk en naar mijn mening zelfs meer de moeite waard dan Berlijn. Maar dat is waarschijnlijk een onpopulaire mening. Desondanks deel ik vandaag mijn twaalf leukste tips voor wat te doen in Hamburg. Na mijn drie volle dagen in de stad heb ik deze tips verzameld.

Wat te doen in Hamburg

Rathaus

We beginnen met één van de meest prominente bezienswaardigheden in de Duitse stad, namelijk het Rathaus. Hier zetelt namelijk het parlement van de deelstaat Hamburg. Het gebouw is van de buitenkant prachtig versierd en heeft daarmee met name de Neorenaissance bouwstijl. In 1897 was het gebouw af en sinds dat moment is dit het middelpunt van de Altstadt. Een leuke toevoeging is dat je ook gratis naar binnen kunt, een groot deel is namelijk gebruikt voor een expositie. Helaas waren er nog corona maatregelen toen wij Hamburg bezochten maar desondanks was het tof om een gedeelte van de binnenkant te kunnen bezoeken.

Wil je mij bedanken voor alle gratis blogs en tips? Dat kan door middel van een lekker kopje thee!

Wat te doen in Hamburg

Hafencity

Hafencity wordt gevormd door een aantal eilanden in de Elbe, vroeger was dit de handelsvrije zone. Maar sinds 2013 hebben we deze wijk een make-over gegeven en staan er nu veel prachtige gebouwen zoals hotels, kantoren en woonzones. De belangrijkste is zonder twijfel de Elbphilharmonia maar daarover later meer. Het is een leuke wijk om doorheen te wandelen en leuk te combineren met de Spreicherstadt. Vanuit de Altstadt is het ongeveer 10 tot 15 minuten wandelen.

Wat te doen in Hamburg

Elbe tunnel – leukste tips in Hamburg

In de volksmond is de naam Elbe Tunnel genoeg maar officieel is het de St Pauli Elbtunnel. Dit vond ik persoonlijk één van de hoogtepunten (eigenlijk letterlijk diepte) van de stad. Dit is namelijk een tunnel onder de Elbe door. De tunnel werd in 1911 al gebouwd en heeft daardoor een authentieke uitstraling. Op ongeveer 24 meter onder zeeniveau ligt de tunnel, je moet dus eerst een lift naar beneden nemen. Vervolgens kun je door de tunnel heenlopen. Doordat de tunnel ook voor de lokale inwoners is om de twee delen van de stad met elkaar te verbinden is het een gratis tunnel.

Wat te doen in Hamburg

St Petri kerk

In de stad Hamburg zijn enorm veel kerken te vinden dus als je daar dol op bent, ben je op het goede adres. De kerk die je waarschijnlijk het eerst ziet, is de St Petri kerk, met zijn 132 meter hoge toren is de kerk niet te missen. Het is dan ook één van de hoogste gebouwen van de Duitse stad. Het is één van de vijf hoofdkerken van de stad en is logischerwijs vernoemd naar de apostel Petrus. De Petri kerk bevindt zich echt midden in de oude stad en is daarom niet te missen.

Wat te doen in Hamburg

St Nikolai turm

Dit was één van de grootste kerken van de stad maar alleen de toren is nog over gebleven. De bombardementen in de Tweede Wereldoorlog hebben ervoor gezorgd dat het gehele schip is verdwenen. Op die plek vind je momenteel nog wel ruïnes die de vormen aangeven. De 147 meter hoge toren heeft de oorlog wel overleefd en vanaf hier heb je een mooi uitzicht over de stad. Er is namelijk een glazen lift die omhoog gaat, die voor €6 per persoon van het prachtige uitzicht voorzien. Voor die prijs mag je ook meteen het bijgelegen museum bezoeken.

Wat te doen in Hamburg

Binnenalster trappen

De Binnenalster is één van de twee gevormde meren in de stad Hamburg. Je hebt namelijk ook de Aussenalster (de buiten), die samen gevormd zijn uit de rivier de Alster. Er zijn enorm veel boten die tochten over de twee meren aanbieden maar dit is niet heel indrukwekkend. Maar wat wel leuk is, de bedrijvigheid rondom de Binnenalster, aan de zuidkant van het meer vind je namelijk trappen. Hier hebben wij een aantal uur gezeten en genoten van het goede weer en de mooie omgeving. Dit is een echte aanrader en tevens helemaal gratis. Een leuk idee is om te zorgen voor broodjes of iets anders te eten en dan hier neer te strijken.

Wat te doen in Hamburg

Groene strook langs de westkant van de stad – wat te doen in Hamburg

De Kleine Wallanlagen, de Grote Wallanlagen, Dammtrpark en het Alter Elbpark vormen aan de westkant van de stad een prachtige groen strook. Je kunt hier onafgebroken bijna drie kilometer wandelen door de verschillende parken. Wij zijn begonnen bij het Dammtorpark en vanuit daar naar het zuiden gewandeld en zo weer helemaal naar de rand van de Elbe gewandeld. Onderweg vind je leuke cafés maar ook picknickplekken en fijne stoelen. Je kunt hier echt even tot rust komen en de stad ontvluchten tijdens een stedentrip.

Wat te doen in Hamburg

Boottocht binnenstad en havengebied

Als je op zoek gaat naar een boottocht door Hamburg dan zie je door de bomen het bos niet meer. Wij hebben dan ook van te voren allerlei bedrijven met elkaar vergeleken. Uiteindelijk kwamen we uit bij Rainer Abicht, één van de weinige aanbieders die zowel de haven als het oude centrum met elkaar combineert. Dat leek ons namelijk een goede combinatie zodat we veel van te stad konden zien. Helaas waren er naast ons geen andere buitenlanders op de boot dus ging die tour volledig in het Duits. Maar Rainer Abicht heeft ook een app waarin je alles kunt meeluisteren in Engels of jouw eigen taal. Dus daar hebben we mooi gebruik van gemaakt. Het was een twee uur durende tocht, ontzettend gaaf.

Shoppen bij Europa Passage

Vlakbij de Binnenalter heb je de Europa Passage, een overdekt winkelcentrum. Een goede plek om te bezoeken als het weer niet mee zit. Maar wij hadden extreem mooi weer en kozen er daarom voor om juist even de verkoeling op te zoeken in het winkelcentrum. En dat kan zeker want de Europa Passage heeft maar liefst 120 winkels op 30.000m2. Er zijn high-end maar ook low-end merken en er is voor ieder wat wils. En natuurlijk voor de meeste mensen het belangrijkst tijdens het winkelen in Duitsland, de DM zit er ook.

hotel tip hamburg

Spreicherstadt

De Spreicherstadt is naar mijn mening het allermooiste stukje van Hamburg, namelijk het gedeelte waar allerlei pakhuizen staan. De eilanden liggen in de Elbe en zijn bebouwd met pakhuizen tussen 1883 en 1927. Je kunt hier heerlijk doorheen wandelen en genieten van de gigantische gebouwen maar zoals eerder beschreven kun je hier ook per boot doorheen varen. De Spreicherstadt moet je absoluut bezocht hebben voordat je Hamburg weer gaat verlaten. Ik kan hier nog veel meer woorden aan vuil maken maar het is gewoon beter om dit gedeelte van de stad te bezoeken.

Wat te doen in Hamburg

Elbstrand – wat te doen in Hamburg

Het Elbstrand is één van de meest unieke stranden waar ik ooit geweest ben. Je hebt hier namelijk geen uitzicht over de horizon of prachtige eilanden maar over de miljoenenhaven van Hamburg. Het strand is zeker een unieke plek om te gaan bezoeken en even een lekkere wandeling langs de maken. Helaas is het in de zomermaanden wel druk en kun je hier niet in rust van het strand genieten. Wij waren er in april en toen was het een fijne plek.

Wat te doen in Hamburg

Elbphilharmonie plaza van Hamburg

Een prachtig staaltje architectuur in de wijk Hafencity is het Elphilharmonie gebouw. Vanaf de boot hebben we hier al mooi naar kunnen kijken maar van dichtbij is het ook enorm indrukwekkend. Als je de mogelijkheid hebt dan moet je een concert bijwonen in de zaal want deze is fantastisch. Helaas was dit voor ons niet mogelijk dus zijn wij naar de plaza gegaan, dat is het middelste stuk van het bouwwerk tussen de stenen onderkant en de glazen bovenkant. Je kunt deze plaza gratis bezoeken! Vanaf hier heb je ook een gaaf uitzicht over de stad.

Ben jij wel eens in Hamburg geweest? Heb jij iets gehad aan deze tips voor wat te doen in Hamburg? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Hamburg?

~ Treinstedentrip

Bewaren op Pinterest?

Eén gedachte over “Wat te doen in Hamburg? Mijn twaalf beste tips!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge