Tijdens een rondreis in Yucatan is het een goed moment om roze meren te bezoeken. De Roze meren, Las Coloradas zijn prachtig om te bezoeken en naar mijn mening zeker een hoogtepunt in Mexico. De meren liggen niet echt op een doorgaande route dus daarom kun je het goed combineren met Rio Lagartos, een kleine stad vlakbij de roze meren. Je kunt hier alles lezen over deze twee mooie Mexicaanse plekken, Las Coloradas en Rio Lagartos.

Het ontstaan van de roze meren

Het ontstaan van de roze meren lijkt natuurlijk sprookjesachtig maar het is eigenlijk helemaal niet zo. Dit zijn zout meren waar een lokaal bedrijf zout wint. Het zout wat hier gewonnen wordt, wordt gebruikt voor consumptie. Het extreem zoute water trekt allerlei speciale organisme aan zoals roze algen, garnalen en plankton. Deze dieren kunnen uitstekend overleven in het zoute water en leven daardoor in de meren. De dieren zorgen er uiteindelijk voor dat het water roze kleurt. Overigens is dit ook de reden dat flamingo’s roze zijn, ze eten deze garnalen, algen en plankton. Hierdoor zijn er in de meren ook vaak flamingo’s te zien. Ze vinden de diertjes namelijk ontzettend lekker.

Las Coloradas en Rio Lagartos
Las Coloradas en Rio Lagartos

De kleur van het meer: Las Coloradas

Na een aantal uur rijden, komen we aan bij de roze meren. We verwachten niet veel want tegenwoordig zijn veel foto’s bewerkt en we verwachten dus dat het water een stuk minder roze is dan het op foto’s lijkt. Maar nee! Het water is echt ontzettend roze, we kijken meteen onze ogen uit. Het geeft vooral een tof effect dat er naast ook gewoon normale blauwe meren te vinden zijn. Je vindt niet alleen in Mexico roze meren, bekijk hier de 10 mooiste roze meren ter wereld. Vanaf de parkeerplaats zien we al een deel van het meer, maar om het echt beter te kunnen zien moeten we met een gids naar binnen.

Las Coloradas en Rio Lagartos

Op pad met een gids bij Las Coloradas

Doordat de roze meren gewoon bij een bedrijf horen, mag je hier niet naar binnen zonder gids. Je mag ook geen camera meenemen omdat ze dan bang zijn voor te mooie foto’s. Alles moet dus met de telefoon gebeuren. Onze gids is enthousiast en vertelt ons van alles over het ontstaan van de meren en de regio. We luisteren aandachtig en hij vertelt ons dat we vanaf de andere kant een mooie uitzicht hebben omdat de zon vanaf daar op het meer schijnt. Het klopt, vanaf de andere kant is het water ontzettend roze. We genieten van de mooie omgeving en ik maak stiekem een paar foto’s met mijn camera. Je mag 25 minuten met de gids wandelen in het gebied, we blijven iets langer want er is verder toch niemand. Onze gids is vriendelijk en maakt leuke foto’s van ons.

Las Coloradas en Rio Lagartos

Rio Lagartos

Na ons bezoek aan de roze meren rijden we naar Rio Lagartos, een kleine stad vlakbij de meren die in een mooie lagune ligt. Vanuit Rio Lagartos kun je een mooi natuurgebied in varen waar je allerlei wilde dieren tegenkomt zoals krokodillen, flamingo’s en andere vogelsoorten. Wij bezoeken de stad maar hebben niet genoeg tijd voor een boottocht, dus blijven aan de kant. Een mooie omgeving die mij deed denken aan de Everglades in Florida. Ik zou hier zeker nog eens terug willen om nog meer van de omgeving te kunnen ontdekken.

Las Coloradas en Rio Lagartos

Restaurant Chiquila – lokaal eten

Per toeval komen we terecht bij restaurant Chiquila in Rio Lagartos. De locatie is prachtig, gelijk aan de lagune. We strijken hier neer en worden vriendelijk geholpen. Ondertussen zie je vissersbootjes af en aan over de lagune varen, ik kies daarom voor de vis. Vooraf genieten we van echte Mexicaanse nachos met de lekkerste guacamole die we in tijden hebben geproefd, die waren al op voor de foto werd gemaakt. Een heerlijke plek om te gaan lunchen of dineren dus. Het personeel is ontzettend vriendelijk en het eten is heerlijk. De prijs van het eten is ook een stuk lager dan in toeristische plekken zoals Cancun of Tulum.

Las Coloradas en Rio Lagartos

Praktische informatie Las Coloradas en Rio Lagartos

  • Entree kosten bij de roze meren 100 pesos per persoon, toilet bezoek kost 5 pesos
  • De roze meren mag je 25 minuten bezoeken
  • Een gids mee nemen is verplicht
  • De flamingo’s zijn vooral in april en mei in de meren te zien.
  • Parkeren is gratis bij beide plekken
  • Een boottocht bij Rio Lagartos kost tussen de 700 en 1200 pesos per persoon.

Zou jij Las Coloradas en Rio Lagartos ook willen bezoeken? Heb jij wel eens zo’n roze meer gezien? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Mexico?

~ Rondreis door Yucatan

~ Chichen Itza – wereldwonder

Bewaren op Pinterest?

7 gedachten over “Las Coloradas en Rio Lagartos – roze meren en flamingo’s”

  1. Wauw wat een kleur zeg, prachtig, dit verwacht je toch helemaal niet, ja gefotoshopt, maar niet in het echt. Ik kan me voorstellend at dit indrukwekkend is om te zien en als ik hier zou zijn, zou ik zeker heen gaan. Vooral ook om de flamingo’s te zien, speciaal zeg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge