Als je in de provincie Yucatan of Quintana Roo bent, dan wil je natuurlijk naar één van de zeven wereldwonderen namelijk Chichén Itzá. Eerst waren we van plan om een tour te nemen maar na wat onderzoek hebben we toch een auto gehuurd. Het bleek de beste optie en daarom wil ik vandaag alles over deze trip met jullie delen. Wij bezochten Chichén Itzá & Ik Kil cenote op één dag. Een leuke combinatie en hier vind je alle nodige informatie!

De weg naar Chichén Itzá

Wij vertrokken vanuit Cancun, in de provincie Quintana Roo, aan de kust. Vanuit daar is het ongeveer 2,5 tot 3 uur rijden, afhankelijk van de weg die je neemt. Mijn persoonlijke tip is om te kiezen voor de tolweg 180D. Je kunt deze weg betreden voor $320 pesos per auto. Als je met meerdere mensen bent kun je dit natuurlijk gewoon verdelen. Op de tolweg mag je 110 km/h rijden en kun je dus echt binnen 2,5 uur bij de ruïnes zijn. Op de “vrije weg” 180 mag je maar 80 km/h rijden en heb je vaak last van langzaam rijdende vrachtwagens. Verder is het verstandig om vroeg weg te gaan zodat je nog voor 09.00 uur bij de ingang bent.

Chichén Itzá & Ik Kil

Entree & gids

Eenmaal aangekomen moet je eerst een entreeticket kopen. Dit kost $486 pesos per persoon, anno januari 2020. Er zijn drie verschillende soorten rijen; cash pesos, cash dollars en creditcards. De rij voor cash pesos is het kortst en kun je dus het beste gebruik van maken. Wij hebben maar 10/15 minuten in de rij hoeven staan. Vervolgens kom je binnen en heb je de keuze om een gids te nemen voor $1000 pesos per uur. Mocht je dit willen, kun je het beste samenvoegen met andere groepjes, zodat je per persoon voordeliger uit bent. Er zijn veel mensen bij de entree die al vragen om samen te voegen dus dat is een optie. Zelf kozen wij ervoor om zonder gids op pad te gaan om geheel vrij rond te kunnen lopen.

Chichén Itzá & Ik Kil
Chichén Itzá & Ik Kil
De ring van het Pok-a-Tok spel

Geschiedenis

Het is één van de belangrijkste steden van de Maya’s, Chichén Itzá is dus niet de piramide maar is de naam van de stad die hier ooit was. De piramide van Kukulcán is echter wel het centrum van de stad geweest en dus tegenwoordig nog steeds het belangrijkste bouwwerk. Het is niet helemaal duidelijk wanneer de stad gebouwd is maar er zijn al tekenen dat er in ieder geval in 987 een stad was op deze plek. De Mayacultuur is een Meso-Amerikaanse cultuur die eeuwenlang de hoofd cultuur was in Mexico. Het is de enige beschaving waarvan bekend is dat ze in de precolombiaanse tijd al een schrift hadden. Je kunt hier meer lezen over de geschiedenis. Een bijzonder spel dat de Maya’s speelde is Pok-a-tok, een spel waarbij de bal door een ring op zo’n vier meter hoogte geketst moest worden. Handen en voeten mochten niet gebruikt worden en alleen de heupen moesten het werk doen. Het team dat verloor werd onthoofd en geofferd aan de god Kukulcán.

Chichén Itzá & Ik Kil

Ruïnes van Chichén Itzá

De piramide van Kukulcán mag helaas niet meer beklommen worden. Daarvoor moet je naar de Coba tempel gaan. De piramide is gerestaureerd en daarom nog in goede staat. Verder kun je verschillende ruïnes op het terrein vinden. Zoals de overblijfselen van het speelveld van Pok-a-tok. Hoewel je denkt aan een hoge ring, zal je verbaasd zijn wanneer je de ring daadwerkelijk ziet. Het is ontzettend hoog en nu snap ik meteen waarom het spel soms wel dagen of maanden duurden. Gebouwen die je nog meer op het terrein kunt vinden zijn; het nonnenklooster, het rode huis, de tempel van de krijgers en de graftombe van de hoge priester. Daarnaast zijn er ook twee cenotes op het terrein die de stad zijn naam hebben bezorgd. Je kunt makkelijk twee of drie uur rondlopen op het terrein want er is voldoende te zien.

Chichén Itzá & Ik Kil

Ik Kil Cenote

Na het bezoeken van het park gaan we door naar de Ik kil Cenote, een cenote die op maar acht minuten rijden ligt van Chichén Itza. Een cenote is een bijzonder verschijnsel wat vrijwel alleen in Mexico en omgeving voorkomt. Doordat er geen bovengrondse rivieren zijn in het gebied, stroomt het water door de zachte grond naar de zee. Op sommige plekken is het zachte gesteente (karst) ingestort en is er een zinkgat ontstaan. Na het ontstaan van het zinkgat, is er een holte ontstaan waar het water in blijft staan, de cenote. Je kunt hierin zwemmen, heel bijzonder. Deze cenote is maar liefst 50 meter diep en ontzettend helder. De lianen die door het gat naar beneden komen maken het mysterieuze gevoel helemaal compleet.

Chichén Itzá & Ik Kil
Chichén Itzá & Ik Kil

Praktische informatie (jan 2020):

  • Tolweg van Cancun naar Chichén Itzá $320 pesos.
  • Entreegelden Chichén Itzá $486 pesos per persoon, parkeren is $80 pesos per dag. Een gids kost $1000 pesos per uur.
  • Wachtrij bij de ruïnes voor een kaartje; 10/15 minuten in het laagseizoen.
  • Openingstijden Chichén Itzá: dagelijks van 08.00 tot 16.30. Zorg dat je voor 09.00 het park betreed, dan is het nog rustig.
  • Entreegelden Ik Kil cenote $80 pesos per persoon, parkeren is gratis en een kluisje is $30 pesos.
  • Wachtrij bij de cenote voor een kaartje; 0/5 minuten in het laagseizoen.
  • Openingstijden Ik Kil cenote: dagelijks van 08.00 tot 17.00. Zorg dat je er voor 11.00 uur bent, dan ben je voor de grote bussen.

Zou jij Chichén Itza en Ik Kil cenote willen bezoeken vanuit Cancun? Heb jij wel eens een wereldwonder bezocht? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Mexico?

~ Yucatan 14 daagse rondreis

~ Isla Holbox

Bewaren op Pinterest?

4 gedachten over “Chichén Itzá & Ik Kil vanuit Cancun: het wereldwonder!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge