Halkidiki is een onbekend stukje Griekenland maar zeker de moeite waard. Zelf ben ik hier een ruime week geweest en heb ik intens genoten van de omgeving. Daarom deel ik vandaag mijn tips voor wat te doen in Halkidiki. Of eigenlijk op, aangezien het drie schiereilanden zijn ten zuiden van Thessaloniki. Ik heb tien tips verzameld waarmee jij deze regio op en top zult leren kennen van mooie stranden tot leuke activiteiten.

Mount Athos - wat te doen in halkidiki

Wat te doen in Halkidiki? Bezoek Mount Athos

Deze heilige berg was voor mij misschien wel het hoogtepunt van deze regio. Met een speciale boottocht kan je langs deze heilige berg varen en van de mooie omgeving genieten. Het is een autonoom gebied binnen de grenzen van Griekenland, je hebt dus ook een visum nodig om hier te komen. Op het stuk land liggen maar liefst twintig kloosters waarvan de meeste nog steeds in gebruik zijn. Het hele gebied is zelfvoorzienend en daarom is het ook zo bijzonder. Momenteel leven er nog zo’n 1.500 monniken op Mount Athos.

wat te doen in halkidiki

Ouranoupolis

De boottocht naar Mount Athos vertrekt vanaf Ouranoupolis, een gezellig Grieks stadje. Mijn tip is om ruim op tijd te vertrekken richting het stadje, het is namelijk erg gezellig hier. Je kunt heerlijk op een terrasje zitten met een mooi uitzicht over de helder blauwe zee. Maar je kunt ook genieten van de mooie Griekse gebouwen die het stadje zeker kent. Je komt meteen helemaal in de vakantiesferen als je in Ouranoupolis rondloopt. Als je echt genoeg tijd hebt kun je ook de Byzantijnse toren bezichtigen die erg kenmerkend is voor het stadje.

Meer cultuur snuiven? Bezoek de Meteora kloosters in het midden van Griekenland.

Mount Athos

Uitzichtpunt Ierissos

Wanneer je vanaf Thessaloniki of één van eerste twee schiereilanden naar Ouranoupolis rijdt kom je langs dit mooie uitzichtpunt. Hoewel je er onderweg meer tegenkomt is die bij Ierissos verreweg het mooist. Je kunt kilometers ver kijken (met helder weer) en hebt meteen een mooi beeld van de drie schiereilanden die Halkidiki rijk is. Wat te doen in Halkdiki? Genieten van de mooie uitzichten! Niet alleen Ierissos maar ook onderweg kom je veel uitzichtpunten tegen dus zet de auto af en toe even langs de kant en geniet van de omgeving.

plekken in Halkidiki Griekenland

Wat te doen in Halkidiki? Varen

Met al die mooie blauwe wateren om je heen, kan het niet anders dan dat je ook een boottocht gaat maken. Op veel plekken kun je zelf een boot huren maar je kunt natuurlijk ook een georganiseerde tour doen. Het is een beetje afhankelijk van jouw budget. Maar wat te doen in Halkidiki? Varen mag absoluut niet ontbreken. Denk er wel aan dat je op het water extreem snel verbrand en zeker in de Griekse zon, dus neem voldoende zonnebrand mee. Ook water op het water is belangrijk, drink genoeg en zorg dat er ook mogelijkheden zijn om in de schaduw te zitten. Het klinkt heerlijk in de zon maar zeker rond het middaguur is het erg verraderlijk.

plekken in Halkidiki Griekenland

SUPpen

Op een schiereiland is er veel water, logischerwijs, dat betekent ook dat er veel watersporten te doen zijn. Er is gigantisch veel te doen zoals parasailen, suppen, surfen, bodyboarden enzovoort. Mijn persoonlijke favoriet? SUPpen, je staat op een board en met een peddel kabbel je rustig over het water. Je kunt heerlijk van de omgeving genieten en je bent niet extreem moe na deze watersport. Op een fijne rustige manier de omgeving ontdekken, ik zeg altijd ja! Op bijna ieder strand in Halkidiki kun je wel een SUP-board huren, een aanrader? Siviri Baai!

Mount Athos

Wat te doen in Halkidiki? Snorkelen/duiken

De onderwaterwereld in Griekenland is adembenemend. Veel duikers komen daarom op dit gedeelte van het land af. Je kunt op veel plekken duiken naar bijzonder een onderwaterrif maar ook naar een gezonken schip. Het best kun je dit doen vanaf Siviri Baai, aan de westkust van het eiland. Eigenlijk zijn alle snorkelplekken ook aan de westkust van het eiland. Als je wilt gaan snorkelen kun je meestal gewoon op de bonnefooi gaan, wil je gaan duiken? Zorg dan dat je even contact opneemt met de duikschool want een reservering is verplicht.

Sani beach

Het enige zandstrand van het eerste schiereiland! Helaas zorgt dat er ook voor dat het af en toe erg druk kan zijn. Het strand is tijdens vloed maar een paar meter breed en dus lijkt het nog drukker. Wel is het natuurlijk ook het fijnste strand om op te liggen want je hebt geen last van stenen. Op het strand zijn er verschillende barretjes waar je een ligstoel kunt huren of je kunt verderop gewoon zelf op het strand gaan liggen. De zee is heerlijk maar niet erg kalm. Gelukkig lopen er voldoende lifeguards rond om je te hulp te schieten.

Siviri baai

Deze mooie baai ligt aan de westkust van het eerste schiereiland. De baai is gezellig met een lange boulevard en je kunt hier van alles beleven. Veel watersporten worden hier aangeboden, zoals SUPpen en duiken. Verder kun je ook gewoon aan het strand liggen of langs de boulevard struinen. Het is overigens ook een leuke plek om souvenirs te scoren voor het thuisfront. Er zitten zelfs een aantal hotels aan Siviri baai dus als je die kunt boeken, zeker doen!

plekken in Halkidiki Griekenland

Loutra – Villa Strasa Sea bar

Loutra is een stadje dat aan de zuidkant van het eiland ligt. Door de enorm bergen die het noorden van het zuiden scheiden, kan het lastig zijn om Loutra te bereiken. Hoewel het hemelsbreed misschien tien kilometer is, duurt het over de enorme bergpassen wel 40 minuten om de zuidkant van het eiland te bereiken. Toch is dat het zeker waard, tijdens de bergpas heb je overigens ook mooie uitzichten. In Loutra moet je zeker naar de Villa Strasa Sea bar gaan. Hier heb je namelijk een geweldig mooi uitzicht en lekkere smoothies en cocktails.

wat te doen in halkidiki

Chanioti beach

Tegenover ons hotel in Halkidiki bevond zich Chanioti Beach. Het strand is vrij rustig voor een Grieks strand. Het is geen handdoekje aan handdoekje liggen maar je kunt rustig een plekje opzoeken en je hebt voldoende ruimte. Het water van de zee is erg lekker en ondanks dat het een stenenstrand is (zoals bijna overal in Griekenland) is het erg prettig hier te liggen. Neem wel een dikke handdoek mee want anders krijg je overal afdrukken van de stenen.

Nu weet jij wat te doen in Halkidiki, welke activiteiten lijken jou het leukst? Ben jij wel eens in deze Griekse regio geweest? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Griekenland?

~ Hotel tip Halkidiki

Mount Athos

~ De meest fotogenieke plekken van Halkidiki

Bewaren op Pinterest?

8 gedachten over “Wat te doen in Halkidiki? 10 tips! [Griekenland]”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge