De heilige berg Mount Athos ligt op de derde poot van het district Halkidiki in het vaste land van Griekenland. Tijdens onze vakantie naar dit deel van het land verbleven wij op de eerste poot en was het dus een aardige rit voordat we bij de derde poot aankwamen. Mocht je verblijven in Ouranoupolis of een andere stad daar vlakbij dan zal het niet zo’n lange rit zijn naar de berg. Je kunt de berg overigens niet op, die is nog steeds bedoelt voor monniken. Wij deden een mooie boottocht langs de berg en dat was al erg indrukwekkend!

Mount AthosMount Athos

De weg naar Ouranoupolis

Vanaf het vasteland of een andere poot is het een mooie rit naar de havenstad Ouranoupolis. Vanuit hier vertrekt namelijk de boottocht langs Mount Athos. Mooie bergweggetjes en onderweg prachtige uitzichten. Je kunt het best op tijd vertrekken zodat je onderweg op verschillende punten nog even kunt stoppen. Er zijn mooie uitzichtpunten onderweg. Door de hoogte van de weg kun je aan beide kanten van het schiereiland de zee zien liggen, adembenemend. Verder is het belangrijk om voldoende water mee te nemen want de temperaturen lopen (in de zomermaanden) makkelijk op tot over de 35 graden.

Mount Athos
Mount Athos

Mount Athos

Het is een uniek stuk land, op de berg staat maar liefst twintig kloosters waarvan er veel nog steeds gebruikt worden. Je kunt er niet zomaar komen aangezien het officieel een autonoom gebied is binnen de Griekse grenzen. Het is daarom ook geen Europese unie en je kunt niet zomaar de berg bezoeken. De kloosters in het gebied zijn zelfvoorzienend doordat al het voedsel op de bergen wordt geproduceerd. In alle kloosters leven overigens alleen mannen en vrouwen worden überhaupt niet toegelaten op de berg. Het is bizar om voor te stellen dat er anno 2018 nog ruim 1.500 monniken leven in dit gebied. De bergen zijn immens en de monniken lopen tussen de verschillende kloosters. Alles wordt te voet gedaan, er zijn bijna geen autowegen te vinden.

Mount Athos

De boottrip

Omdat wij met drie vrouwen Mount Athos natuurlijk niet kunnen bezoeken besloten we een boottocht te doen. Vanuit Ouranoupolis gaat de boottocht om 10:30 uur of om 14:00 uur dagelijks weg. Je moet een half uurtje van te voren aanwezig zijn en dus was het vroeg opstaan aangezien we vanuit het hotel nog ongeveer twee uur moesten rijden naar de haven. De boot vaart op de heenweg langs alle kloosters en er word in maar liefst vijf talen informatie gegeven. Er zijn om de paar kilometer mooie kloosters te zien, de één nog mooier dan de ander. Op de heenweg kun je het beste aan de linkerkant van de boot zitten. Je krijgt superveel informatie en kunt ondertussen genieten van het uitzicht op het gebergte.

Mount Athos

Simonopetraklooster

Het meest indrukwekkende klooster vond ik dit klooster. Dit komt omdat het klooster ruim 330 meter boven zeeniveau op een hoge klif is gebouwd. Het klooster werd al in de 13de eeuw gesticht en toen werd er nog geen gebruik gemaakt van moderne technieken. Erg knap van de monniken om dit soort bouwwerken te kunnen verwezenlijken.

Het stadje Ouranoupolis

Het is leuk om voor of na de boottocht even een bezoekje te brengen aan het stadje. Het is een gezellig klein Grieks stadje waar je goed kunt rondstruinen. Vlakbij de haven vind je de oude poort van de haven die nog goed intact is gebleven. Je kunt na de boottocht kiezen voor een lunch of diner (afhankelijk van de vertrektijd) langs de zee in één van de mooie restaurants.

Praktische informatie:

  • Boek de boot van te voren via Athos Sea Cruises.
  • Op de boot is een klein café aanwezig voor eten en drinken. Je moet wel met contant geld betalen.
  • De boottocht duurt ongeveer drie uur maar reken op een uitloop van een uur.
  • Parkeer de auto op de parkeerplaats in het centrum: Epar.Od. Ierissou – Agiou Oros, Ouranoupoli 630 75, Griekenland. Wij moesten €4 euro betalen, we hebben ongeveer vier uur geparkeerd.

Zou jij Mount Athos willen bezoeken? Heb jij wel eens een heilige berg bezocht? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Griekenland?

~ Fotogenieke plekken Halkidiki

– Het mooie eiland Kos 

~ Een last minute naar de Griekse Zon

Bewaren op Pinterest?

4 gedachten over “Mount Athos: de heilige berg in Halkidiki”

  1. Oh wow, het lijkt wel of de tijd daar heeft stil gestaan. Zo bijzonder! Ik had geen idee dat dit überhaupt nog bestond in Europa. Zo jammer dat wij er als vrouwen niet mogen komen, het lijkt mij namelijk een mooie plek om rond te wandelen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge