Tijdens onze stedentrip naar Basel hebben we ervoor gekozen om een dagtrip naar Luzern te maken. We hadden veel goede verhalen gehoord over de stad en omdat we voldoende tijd hadden besloten we een dag Basel te verlaten. Je kunt Luzern overigens vanuit meer steden in Zwitserland, zoals Bern of Zurich, bezoeken. Er zijn verschillende mogelijkheden om de stad te bezoeken, zelf een treinticket boeken en de stad ontdekken of een georganiseerde tour regelen.

De trein van Basel naar Luzern

Met de trein kost het je ongeveer één uur om van Basel naar Luzern te gaan. En het is een prachtige route met onderweg veel mooie uitzichten. Het treinticket heeft ons €60 euro per persoon gekocht. Je kunt een treinticket het best ruime tijd van te voren boeken via SBB. Er is geen plaatsbepaling maar verder vooraan in de trein is er meer plek. Een plekje aan het raam is een must want het uitzicht is adembenemend.

Pilatus

Mount Pilatus

Een bezienswaardigheid iets buiten de stad is Mount Pilatus. Deze berg van ruim 2.000 meter hoog is een belangrijke plek. Je kunt met de kabelbaan naar boven gaan en genieten van het uitzicht. Er zijn verschillende hoogtes waarop je de kabelbaan uit kunt en je zult overal Luzern zien liggen. Wij kozen ervoor om van boven naar beneden te wandelen en dat is ook zeker een aanrader. Alles over Mount Pilatus kun je in dit artikel lezen.

Dagtrip naar Luzern

Kapelbrug

Deze houten overdekte brug stamt al uit 1365 en loopt over de Reuss. De Reuss verdeelt Luzern in twee delen. De brug was oorspronkelijk 285 meter lang maar momenteel is er nog 204 meter over. Helaas is er in 1993 een brand geweest op de brug en is een groot deel naderhand vernieuwd. Gelukkig zijn er nog veel tekeningen en inscripties in de balken die bewaard zijn gebleven. Een dagtrip naar Luzern is niet compleet zonder een wandeling over de brug. Je kunt dan ook meteen de watertoren uit 1300 goed van dichtbij bekijken.

Altstadt

Het oude gedeelte van de stad wordt ook wel Altstadt genoemd. In dit gedeelte vind je nog tientallen authentieke huizen met beschilderingen. Je kunt hier heerlijk rondlopen en genieten van de Zwitserse cultuur. Tegenwoordig zitten in sommige gebouwen, moderne kledingwinkels maar de meeste winkeltjes verkopen nog typisch Zwitserse chocolade of horloges. De muurschilderingen op de huizen vertellen je het verhaal van de stad. Je kunt hier zelf over fantaseren en dat vind ik heerlijk.

Lion monument

Deze dodelijk gewonde leeuw is een mooi monument in Luzern. Het is gemaakt ter nagedachtenis van de Zwitserse militairen die in de 18e eeuw overleden aan de strijd bij het Tuilerieënpaleis van de Franse koning Lodewijk. De leeuw is doorboort met een speer en hij rust op het schild van het Franse Koningshuis. Aan de andere kant draagt hij het schild van Zwitserland. De inscriptie geeft aan hoeveel slachtoffers er zijn gevallen. Het is een bijzonder beeld zo midden in de rotswand.

Stadsmuur

De mooie stadsmuur is voor een groot deel bewaard gebleven, je kunt er vandaag de dag nog stukken op lopen. Er zijn verschillende torens opengesteld voor publiek, vanuit de torens heb je een mooi uitzicht over Luzern en het meer. De stadsmuur zelf is ook te bewandelen. Hieraan zijn helemaal geen kosten verbonden dus een leuke activiteit tijdens een dagtrip naar Luzern! Achter de stadsmuur vind je een grasveld met verschillende picknickplekken waar je heerlijk kunt zitten.

Zou jij een dagtrip naar Luzern doen? Welke bezienswaardigheden zou jij willen bezoeken? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Zwitserland?

~ Mount Pilatus

– Wat te doen in Basel?

~ Hotel tip in Basel

Bewaren op Pinterest?

14 gedachten over “Dagtrip naar Luzern: 5x wat te doen! [Zwitserland]”

  1. Wij kwamen ooit in Luzern omdat we slecht weer hadden en hebben echt genoten. Leuke tips geef je. Vooral de brug kan ik me herinneren. Met kinderen is het transport museum ook nog heel leuk om te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge