Basel is een stad in het noordwesten van Zwitserland. Wij brachten een bezoek aan de stad en ik was superenthousiast. De stad heeft mij echt positief verrast en daarom zal ik mijn 10 tips op een rijtje zetten voor wat te doen in Basel. In de stad is er namelijk genoeg te doen maar ook buiten de stad zijn er veel mogelijkheden.

Wat te doen in Basel

Wandelen langs de Rijn

Basel wordt doorkruist door de Rijn, die uiteindelijk bij ons in Nederland de Noordzee in gaat. Eigenlijk zie je overal in de stad de Rijn liggen en daarom zijn er ook veel bruggen te vinden in de stad. Mijn eerste tip is om lekker te gaan wandelen langs de Rijn. Er komen schepen langs en op de oevers van de Rijn is het altijd gezellig druk in Basel. Zelf liepen we geregeld lekker langs de Rijn aangezien we meerdere dagen in Basel verbleven. Je kunt ook heerlijk genieten van een lekkere lunch, als je zelf broodjes en wat te drinken meeneemt. Een echte aanrader!

Wat te doen in Basel

Munster kerk

Als je kijkt naar het straatbeeld van Basel dan zie je vaak meteen de Munster, deze kerk is namelijk goed te herkennen. De kerk heeft twee losse kerktorens met een hele bijzondere dakbedekking. De dakpannen zijn namelijk groen, wit, geel en rood en zijn in een mooi patroon gelegd. Je kunt de kerk gratis van binnen bekijken, wat zeker de moeite waard is. Maar je kunt ook de kerktorens beklimmen voor 5 Zwitserse Franc (ongeveer €4,50). Wij hebben dit gedaan en het uitzicht was geweldig. Je kunt de hele stad zien en de dakbedekking kun je vanaf hier nog beter zien. Het is echt prachtig om vanaf hier de Rijn midden door de stad te zien stromen. Het is echt het middelpunt van de stad Basel.

Rathaus

Midden in het oude centrum van Basel vind je het Rathaus. Dit raadhuis wordt tot op de dag van vandaag gebruikt voor vergaderingen van de gemeente van de stad Basel. Als je zoekt naar wat te doen in Basel, dan kom je dit geheid tegen. Het raadhuis is dan ook prachtig, het gebouw staat midden op de markt en is gratis te bezoeken. De prachtige muurschilderingen zijn adembenemend. Wil je meer informatie over het Rathaus, lees hier meer! Verder kun je ook een tour doen door de binnenkant van het Rathaus. Als je gratis naar binnen gaat kun je alleen het mooie binnenplein bezoeken. Het gebouw dat tussen 1500 en 1515 is gebouwd is zeker het bezoeken waard. Je kunt het Rathaus het beste bezoeken in combinatie met de markt, mijn volgende tip!

Markt

De markt in het centrum van Basel bevindt zich op het plein voor het Rathaus. De markt is dinsdag t/m zaterdag van 07:00-14:00 te vinden op het marktplein. Het is heel erg leuk om even over de markt heen te lopen en je te wanen tussen echte Zwitserse producten. Typisch Zwitserse chocolade, kaas en bloemen kun je kopen op deze markt. Als je gek bent op het proeven van lekkernijen van het land, dan moet je hier zijn. Bij veel kraampjes kun je zelfs eventjes gaan zitten en genieten van de gezellige drukte op de markt.

Winkelen Freie Strasse

Natuurlijk staat Zwitserland bekend om de dure horloges en luxe producten maar je kunt er ook gewoon winkelen tegen normale prijzen. Als je in Basel wilt winkelen dan moet je in de Freise Strasse zijn. Deze lange winkelstraat bevindt zich in het autovrije gedeelte van de binnenstad en er hangt een gezellige sfeer. Het is een mengeling van dure horloge winkels en leuke kledingzaken. Je moet er wel rekening mee houden dat op zondag vrijwel alle winkels gesloten zijn.

Papiermolen

In Nederland staan we bekend om onze molens, maar zelfs in Zwitserland vonden wij een molen. In het centrum van Basel staat namelijk een oude papiermolen, welke inmiddels een museum is. De papiermolen is nog in werking en de vrijwilligers laten met passie zie hoe dit er allemaal aan toeging. De molen staat langs de Rijn en wordt gevoed door een kleine zijstroompje dat uiteindelijk in de Rijn uitkomt. Verder is er veel te doen voor kinderen in de papiermolen. Ze kunnen zelf papier maken en mogen meekijken en helpen met de vrijwilligers.

Mittler Brucke

Zoals je inmiddels begrepen hebt ligt Basel aan de Rijn. Dit brengt ook een hoop mooie bruggen met zich mee zoals de Mittler Brucke. De brug is één van de oudste bruggen over de Rijn. Het is leuk om deze brug te gebruiken om van de ene naar de andere kant van Basel te komen. Verder vind je in het midden van de brug een klein brugwachtershuisje dat nu gebruikt wordt om slotjes aan te hangen. Dus ben je met jouw partner in Basel? Hang hier een slotje op!

Spalentor

Net als veel steden in Europa had Basel vroeger een stadsmuur. Persoonlijk vinden wij het altijd leuk om de laatste stukken daarvan op te zoeken. In Basel is verreweg de mooiste stadspoort die nog over is de Spalentor. Deze toren werd in 1356 gebouwd en wordt tot op de dag van vandaag goed onderhouden. Vlakbij de Spalentor vind je de Botanische tuinen van Basel. Erg leuk om deze twee bezienswaardigheden in combinatie met elkaar te bezoeken.

Varen over de Rijn

In Basel krijgen alle toeristen die een nacht in de stad verblijven een Basel Card. Met deze Basel card kun je onder andere een tochtje over de Rijn maken. Het duurt niet lang maar het is wel een leuke manier om de stad op een andere manier te bekijken. Er zijn twee punten waar je met het kleine bootje kunt gaan. Op het vertonen van de Basel Card is dit geheel gratis. Als je aan de bel trekt, dan komt het bootje naar jouw kant van de rivier en kun je gemakkelijk oversteken. Wat te doen in Basel, dan mag een tochtje over de Rijn natuurlijk niet ontbreken.

Drielandenpunt – Wat te doen in Basel

Wat te doen in Basel? Natuurlijk het Drielandenpunt bezoeken! De stad ligt namelijk op de grens van Frankrijk, Zwitserland en Duitsland. Het is eventjes zoeken maar het is wel erg leuk om het Drielandenpunt te bezoeken. Wij hebben in Nederland ook een Drielandenpunt natuurlijk, maar dit is een totaal ander soort plek. Het is rustig en er zijn bijna geen toeristen. Officieel ligt het punt midden in de Rijn maar het beeld staat op de oever van de rivier.

Heb jij nu een goed idee van wat te doen in Basel door deze tien tips? Ben jij in Basel geweest en heb jij andere leuke tips? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Basel?

~ Praktische informatie Basel

– Hotel tip Basel

~ Een dagtrip naar Luzern vanuit Basel

Bewaren op Pinterest?

2 gedachten over “Wat te doen in Basel? 10 tips [Zwitserland]”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge