Op de eilandengroep de Faeröer kun je fantastisch wandelen, wij hebben het elke dag gedaan. Maar mijn absolute hoogtepunt was wandelen van Saksun naar Tjørnuvík, een zware maar ontzettend mooie wandeling. Daarom deel ik vandaag alle informatie over deze wandeling, die ik jullie echt niet wil ontnemen. Zelf zou ik de wandeling zo nog een keer doen want het was echt geweldig.

wandelen van Saksun naar Tjørnuvík

Saksun

Het dorpje Saksun is ontzettend fotogeniek en mede daardoor een populaire plek om te bezoeken voor toeristen. Helaas zijn de inwoners van het dorp daar minder blij mee en zijn hierdoor niet zo gastvrij. Wees dus voorzichtig en blijf op de openbare wegen en paden. De ligging aan het fjord, de mooie witte kerk en de huisjes met gras maken het een fotogenieke plek. Aan de rand van het dorp, vind je het beginpunt van de wandeling.

wandelen van Saksun naar Tjørnuvík

Eerste etappe naar het hoogste punt: wandelen van Saksun naar Tjørnuvík

Het eerste gedeelte vanaf het dorpje tot aan de top, is pittig. Je moet hier goed op voorbereid zijn met goede schoenen en voldoende conditie. Er zijn meerdere paden die naar de steenman op de top lopen dus kies een pad wat voor jou goed voelt. De steenmannetjes staan langs de hele route en zorgen voor duidelijke navigatie. Er zijn meerdere momenten dat je door een klein waterstroompje moet lopen dus waterdichte schoenen zijn ook aan te raden. Verder zijn er op het pad meerdere losliggende stenen te vinden dus let vooral erg goed op waar je loopt.

wandelen van Saksun naar Tjørnuvík

Eenmaal boven aangekomen is het genieten begonnen, wat een uitzicht! Dit uitzicht over de vallei van Saksun is adembenemend, we hebben hier dan ook lang van genoten. Je ziet het fjord, de zee, het dorp en alle omliggende bergen liggen. Alleen al voor dit uitzicht moet je deze wandeling gaan maken!

Over de hoogtevlakte langzaam richting Tjørnuvík

Dit vond ik persoonlijk nog het meest pittige gedeelte maar dat is dan meer mentaal. Je hebt het gevoel dat je na steile klim al bijna aan de overkant bent. Maar dan komt er eigenlijk een heel lang gedeelte, wat vrij vlak is. Onderweg kom je uiteraard ook moeilijkheden tegen maar dit is niets in vergelijking met de klim en afdaling aan het begin en eind. De steenmannetjes zijn overal duidelijk zichtbaar en de weg is makkelijk te vinden. Onderweg zijn er geen bankjes of iets dergelijks maar je kunt altijd wel een geschikte steen vinden om even te gaan zitten.

Wandelen van Saksun naar Tjørnuvík

Gelukkig kun je al snel, Tjørnuvík in de verte zien liggen en word het mentaal is makkelijker om door te gaan. Wij hadden dit vlakke stuk iets minder lang verwacht dus wees hierop voorbereid.

Wandelen van Saksun naar Tjørnuvík
Wandelen van Saksun naar Tjørnuvík

De laatste steile afdaling

De afdaling naar Tjørnuvík is ook een uitdaging, je moet goed opletten en geen verkeerde stap maken. Het is een klein zandpad met daarop allerlei kiezelstenen dus dat maakt het lastig. Zorg dat je jouw gewicht goed verdeelt en niet op de kiezelstenen gaat staan. Ondertussen kun je constant genieten van het mooie uitzicht over het dorpje en de twee unieke pilaren in de zee. De wandelroute is populair maar niet enorm druk dus wees niet bang, wij zijn in totaal misschien tien andere wandelaars tegen gekomen.

Natuurlijk kom je ook schapen tegen onderweg, aangezien er meer schapen dan inwoners op de Faeröer eilanden te vinden zijn. Wees respectvol en laat de schapen met rust, ze zijn over het algemeen vrij schuw.

wandelen van Saksun naar Tjørnuvík

Tjørnuvík

Ook als je deze wandeling niet gaat maken, dan moet je het dorp Tjørnuvík bezoeken. Wat een gezellig en knus dorp. Het is echt één van de mooiste dorpjes van de Faeröer eilanden naar mijn mening. De inwoners zijn ontzettend gastvrij, in tegenstelling tot de bewoners in Saksun. Na de wandeling zijn we hier heerlijk neergeploft en hebben we genoten van een wafel met thee bij één van de inwoners van Tjørnuvík. Vanaf hier kun je een taxi bestellen of voor een schappelijke prijs brengt een inwoner je terug naar Saksun.

Praktische informatie wandelen van Saksun naar Tjørnuvík:

  • De wandeling is ongeveer 7 kilometer en duurt ongeveer drie tot vijf uur.
  • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld. Het eerste gedeelte vanaf Saksun naar de top is het zwaarst.
  • Hoogtemeters: 522
  • Volgens de beschrijving ook te doen met kinderen maar persoonlijk zou ik het alleen met kinderen vanaf 10 jaar doen.

Zou jij gaan wandelen van Saksun naar Tjørnuvík? Ben jij ook gek op wandelen op reis? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Faeröer eilanden?

~ Budget voor Faeröer eilanden

~ Helikoptervlucht maken

Bewaren op Pinterest?

5 gedachten over “Wandelen van Saksun naar Tjørnuvík: hoogtepunt van Faeröer”

  1. Ben nèt in Saksun en Tjornuvik geweest (april 2022). We hebben niet de hele wandeling gemaakt want vanuit Tjornuvik is er geen bus terug naar Saksun (waar onze huurauto stond), maar alleen tot Hvalvik. Dus we hebben alleen vanuit Saksun omhoog gelopen tot het grote steenmannetje op de foto, en daarna weer terug. Prachtig uitzicht inderdaad. Apart dat je praat over de onvriendelijke bewoners van Saksun. Dat lijkt te kloppen; wij zagen hoe een bewoner met de auto uit zijn huis kwam en een Engelse toerist begon uit te kafferen die bij het kerkje op het gras had gelopen om foto’s te maken. Wij keken van een afstandje en de man leek echt boos. Hij eiste dat de Engelsman zijn foto’s zou deleten; en die deed dat toen maar. Daarna ging de bewoner terug terug naar zijn huis, dus hij was speciaal daarvoor in zijn auto gestapt. Dat is toch wel kras! Nu staan er bij dat kerkje borden dat je niet op het gras mag lopen, dus eigenlijk had hij gelijk, maar ik vond het toch wat overdreven. Enfin, daarna nog naar Tjornuvik gereden en daar een stukje omhoog gelopen voor een mooi uitzicht, en bij mensen thuis koffie gedronken in zo’n piepklein zwart huisje met gras op het dak. Met een wafel en jam en cream. Voor 50 kronen, ongeveer 7 Euro. Helemaal top!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge