De zomer komt er weer aan en veel mensen zoeken lekker de zon op. Persoonlijk vind ik het leuk om zon, zee & strand te combineren met een stedentrip. Zo kwam ik laatst op de Top 100 stedentrips met strand van GoEuro in Europa. In dit onderzoek zijn steden getest op vijf categorieën: natuur, temperatuur, uitgaan, reisgemak en watersport. Toen ben ik na gaan denken over mijn top 5 stedentrips met strand en deze gaan vergelijken.

Nummer 1: Gothenburg

Misschien een beetje voor de hand liggend maar niet veel mensen weten dat Gothenburg een strand heeft. De stad ligt namelijk aan het Kattengat en heeft dus een aantal stranden waar je kunt liggen. Of met de boot naar één van de vele eilanden waar je strandjes kunt vinden. Natuurlijk kun je daar niet aan het strand liggen zoals in bijvoorbeeld Alicante, die nummer 1 werd in de test van GoEuro. Maar vooral de stad heeft veel te bieden en er is altijd wel een dag om aan het strand te liggen. Gothenburg komt helaas niet voor in de Top 100, maar vind ik persoonlijk dus wel erg leuk!

Nummer 2: Albufeira

Een totaal andere stad zul je denken maar Albufeira vond ik te gek! De stad is prachtig, vooral het oude gedeelte. In het nieuwe gedeelte kun je vooral goed shoppen. En dan het strand, aan de Atlantische oceaan, wat wil je nou nog meer? Deze stad staat natuurlijk ook bekend om zijn uitgaansgelegenheden en dat is geen leugen. Je kunt je overal vermaken, voor ieder wat wils, van Hollandse carnavalskrakers tot Portugese muziek. Het zal je dan ook niks verbazen dat Albufeira op 22 is geëindigd.

Nummer 3: Stockholm

Sorry, mijn liefde voor Zweden is ook nu weer zichtbaar. Stockholm is de laatste jaren een steeds populairder wordende bestemming. Ik vind Stockholm sowieso te gek en net als Gothenburg is het een stad met meerdere stranden waar je met goed weer heerlijk kunt liggen. Als je een aantal dagen in Stockholm bent is er altijd wel een dag die goed genoeg is om naar het strand te gaan. De rest van de dagen kun je perfect besteden in de stad want daar is genoeg te zien en te doen. Ook hier kun je een tripje maken naar één van de eilanden in de archipel.

Nummer 4: Kos-stad

Een stad die qua temperatuur, strand en natuur op Albufeira lijkt maar niet zoveel watersport aanbiedt als in Portugal. Ik vond Kos-stad geweldig en vooral als je naast het bezoeken van de stad, tot rust wilt komen op het strand. Kos-stad is authentiek en laat je echt tot rust komen. De architectuur is typisch voor het Middellandse zee gebied en dat vind ik prachtig. Kos-stad komt niet voor in het onderzoek maar vergelijkbare Griekse steden kun je wel terug vinden. Toch staat Kos-stad op nummer 4 in mijn top 5 stedentrips met strand.

Nummer 5: Reykjavik

Mensen die mij kennen weten het al, ik vond IJsland sowieso geweldig maar Reykjavik heeft ook mijn hart gestolen. De stad is Scandinavisch maar op een unieke manier. De sfeer en het gevoel is niet goed uit te leggen, dat moet je ervaren. Ook Reykjavik heeft een strand en daar kun je heerlijk tot rust komen. Eerlijk gezegd verbaasde het mij dat Reykjavik voorkwam in de top 100. Het is geen doorsnee stedentrip bestemming, maar daarom juist een leuke en verrassende bestemming! Daarom heeft Reykjavik zeker een plekje verdiend in mijn top 5 stedentrips met strand!

Mijn wishlist

Na het lezen van dit onderzoek heb ik natuurlijk super veel zin om nieuwe steden met strand te gaan ontdekken. Ik heb vooral ontdekt dat ik echt naar Spanje moet om mijn top 5 stedentrips met strand echt goed te vullen. Barcelona en Valencia staan hoog op mijn lijstje maar ook Split in Kroatië staat al een tijdje op mijn lijstje. Deze steden zijn ook hoog geëindigd in de rangschikking, dus nog een reden om van mijn lijstje af te strepen.

Disclaimer: Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met GoEuro. Ik deel echter niks anders dan mijn persoonlijke mening.

Wat is jouw top 5 stedentrips met strand? Naar welke stad zou jij graag eens willen? Laat het ons weten in de reacties!

Meer blogs over deze bestemmingen?

~ Gothenburg

– Albufeira

~ Stockholm

– Kos-stad

~ Reykjavik

46 gedachten over “Mijn persoonlijke top 5 stedentrips met strand!”

 1. Leuk lijstje! Hiervan ben ik alleen nog maar in Stockholm geweest en niet eens naar het strand. Leuke steden met strand zijn inderdaad Barcelona en Valencia. Maar ook Riga en Kopenhagen. En ons eigen Den Haag 🙂

 2. Wat een verrassend lijstje! Leuk dat je hier niet de standaard plekken noemt, waar je gelijk aan denkt bij een citytrip aan het strand. Ik vond zelf Gdansk een leuke stad aan het strand. De dorpjes van Cinque terre vond ik ook geweldig, maar dat is misschien niet echt een citytrip. Verder staan bij mij Lissabon, Barcelona en Porto hoog op mijn lijstje, als ik kijk naar steden langs de kust. Ik heb eigenlijk nog veel te weinig citytrips gedaan naar dit soort steden! Hele leuke lijst 🙂
  Linda | travellersoftheworld onlangs geplaatst…Op citytrip naar culinair Bologna; 13 leuke tips!My Profile

  1. Gdanks staat inderdaad ook op mijn lijstje, helemaal vergeten erbij te schrijven. Cinque Terre lijkt me echt geweldig, al die kleurrijke huisjes lijken me echt geweldig 🙂

 3. Wat een leuke originele tips! Ik dacht dat we bij Barcelona zouden uitkomen, maar dit is nog veel leuker. Stockholm lijkt me zo geweldig, ik wil daar echt heel graag eens heen. En Reykjavik lijkt me ook zo ongelofelijk indrukwekkend! Ik heb nog geen enkele plek van je lijstje bezocht, maar ik zou allemaal wel willen bezoeken eigenlijk. Malou x

  1. Waarschijnlijk komen de meeste uit bij Barcelona, maar aangezien ik daar nog nooit heen ben geweest neem ik hem niet mee in mijn lijstje 😉
   Inderdaad, het zijn allemaal geweldige steden 🙂
   Gabriëlle X

 4. Originele lijst. Ik ben al eens in Stockholm en Helsinki geweest. Thessaloniki ligt ook aan het water en dat vond ik ook echt een aanrader als originele citytrip.

 5. Leuke dat er in je lijst ook plaatsen staan waar je niet meteen aan denkt bij een strandvakantie. Natuurlijk altijd leuk om bij het strand te zijn. Zelf vondt ik Tel Aviv en Valencia/Barcelona ook fijn. Maar mij zal je niet drie weken op het strand vinden, ik wil meestal toch iets zien en doen.

 6. Ik heb alleen Reykjavik gezien uit dit lijstje, maar het strand vond ik minder indrukwekkend. Barcelona kan ik aanraden. Wij verbleven ook in een hotel nabij het strand. Heerlijk 🙂 .

 7. Leuke lijst met steden. Ik ben er nog in geen enkele geweest! Jouw wishlist daarentegen heb ik dan weer allemaal gezien. Echt aanraders idd. En Dubrovnik vond ik ook fantastisch, maar schijnt net als Split tegenwoordig wel erg druk te zijn…

 8. Van alles steden wist ik dat ze aan het water liggen, behalve Gothenburg! Had geen idee 😉 Reyjavik staat het hoogst op mijn lijstje! IJsland lijkt me echt zo mooi!

 9. Wat een leuk lijstje. Zelf vind ik de stad Barcalona erg leuk. Nu al 3 keer geweest en zou zo een 4de keer terug gaan. Op mijn wishlist staat heel hoog New York, Rome, Lissabon en Praag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge