Zuid-Limburg heeft met zijn glooiende heuvels en beekdalen een prachtig landschap. Het is dan ook een fantastisch wandelgebied, en bovendien kun je er van heerlijke bourgondische streekgerechten genieten. Wil je wel eens op een andere manier genieten van dit mooie stukje Nederland? Dan is het een echte aanrader om een dagje op pad te gaan met de stoomtrein door Zuid-Limburg van ZLSM: de Zuid Limburgse Stoomtrein Maatschappij. Een grote groep vrijwilligers beheert drie trajecten vanaf de thuisbasis in het dorpje Simpelveld. Op deze trajecten wordt met historische stoom- en dieseltreinen ritten gereden. Ga je op pad met kinderen of heb je interesse in geschiedenis of treinen? Dan kun je je bij de ZLSM de hele dag vermaken.

stoomtrein door Zuid-Limburg
stoomtrein door Zuid-Limburg

Wat kun je verwachten?

Het hoofdstation van de ZLSM bevindt zich zoals gezegd in Simpelveld. Hier kom je binnen in het oude station, dat nog steeds de sfeer van vroeger ademt. Wij besloten eerst met de stoomtrein door Zuid-Limburg van Simpelveld naar Schin op Geul te rijden, de mooiste van de drie routes. Vanuit de wagons heb je een prachtig uitzicht over de heuvels en velden, terwijl de locomotief voorop puffend zijn werk doet. Soepel voert deze locomotief, meer dan honderd jaar oud en afkomstig uit Zweden, je ook langs meerdere kleine dorpjes. In Schin op Geul kun je met je ZLSM kaartje op de moderne trein overstappen en doorrijden naar Valkenburg.

stoomtrein door Zuid-Limburg
stoomtrein door Zuid-Limburg

Wij kozen ervoor om gelijk terug te gaan, om zo ook de andere ritten te kunnen maken. Terug in Simpelveld stapten we over op de dieseltrein naar Vetschau. Tijdens deze rit werd er een leuk verhaal verteld over de geschiedenis van deze spoorlijn, die Limburg met Duitsland verbond. Net over de grens stopt de trein en kun je weer terug. De derde rit die we maakten was weer met de stoomtrein. Deze rijdt namelijk ook nog naar Kerkrade en terug.

stoomtrein door Zuid-Limburg

Wat is er nog meer te doen?

Op het station van Simpelveld kun je tussen je ritten door ook nog genoeg beleven. Allereerst hebben wij hier rond de middag heerlijk op het terras wat gegeten. Het restaurantje leent zich prima om wat te lunchen voor een hele redelijke prijs. Ook kun je op het station een kijkje nemen in een klein museumpje. Wat echter het leukste is, is langs het spoor richting de werkplaats lopen. Hier kom je langs het seinhuis, de werkplaats waar de vrijwilligers de treinen onderhouden en bij de remise. Als je een praatje maakt met de vrijwilligers die hier aan het werk zijn, vertellen de meesten je graag van alles over hun hobby.

Zo hebben wij geleerd hoe de wissels en seinen werken, en hebben we gezien hoe men de stoomlocomotief klaarmaakt voor vertrek. Ook konden we de remise op eigen houtje inlopen om alle locomotieven en wagons van de stichting te bewonderen, zowel in goede staat als wachtend op een opknapbeurt. Omdat veel mensen op het station bleven was het ook lekker rustig bij de werkplaats en de remise. Dat maakt het extra de moeite waard om juist wel even een kijkje te gaan nemen.

stoomtrein door Zuid-Limburg

Praktische informatie over de stoomtrein door Zuid-Limburg

Het adres van het station in Simpelveld is Stationstraat 22, 6369 VJ te Simpelveld. Er is genoeg parkeerruimte direct naast het station, waar je je auto gratis kwijt kunt. Kaartjes kun je online via de site aanschaffen. Een dagkaart voor een volwassene kost 15,50 en kinderen van 3 t/m 11 jaar oud betalen 5,50. Met een dagkaart mag je zo vaak je wil met elke trein mee. Ook in het station kun je een dagkaart kopen, tegen een iets hogere prijs. Let wel op: de ZLSM rijdt op gezette tijden! Kijk op www.zlsm.nl voor meer informatie over de dienstregeling.

Ben jij wel eens met een stoomtrein door Zuid-Limburg geweest? Welke route lijkt jou het mooist? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Limburg?

~ Kaboom hotel in Maasstricht

– Scooteren door Limburg

~ Valkenburg ideale vakantiebestemming

Bewaren op Pinterest?

5 gedachten over “Met de stoomtrein door Zuid-Limburg [ZLSM]”

  1. Wauw wat cool dat je dit gewoon in NL kunt doen zeg! Dat interieur van die stoomtrein is ook echt geweldig, ik wil dit ook wel een keer doen. Bijzonder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge