Vliegen of met de auto naar Edinburgh

De belangrijkste praktische informatie Edinburgh is natuurlijk: hoe kom je er? Naar Edinburgh heb je verschillende vervoersmiddelen die je kunt kiezen. Allereerst heb je het vliegtuig, je kunt vanaf Amsterdam en Eindhoven rechtstreeks naar Edinburgh vliegen. De kosten verschillen erg per maatschappij en per periode. Vanaf Eindhoven kun je vaak al vanaf €50 retour naar Edinburgh vliegen met Ryan Air. Als je vanaf Amsterdam vliegt kun je kiezen tussen KLM & EasyJet, hier betaal je rond de €80-100 euro voor een retourtje.

Als je naast Edinburgh ook andere steden en de natuur van Schotland wilt ontdekken dan kun je ook met de auto gaan. De makkelijkste optie dan is om van IJmuiden naar Newcastle met de ferry te gaan en dan verder te rijden. De ferry kun je al boeken vanaf €80 voor een enkeltje, maar met een auto en meerdere personen ben je vaak wel €200 euro kwijt voor een retourtje inclusief overnachting. Vanaf Newcastle is het nog ongeveer 2 en half uur rijden naar Edinburgh.

Praktische informatie Edinburgh

Vervoer vanaf de luchthaven

Vanaf de luchthaven kun je gemakkelijk in de stad komen, er zijn eigenlijk maar twee goede opties. Allereerst de optie die wij hebben gekozen, de bus. De AirLink100 brengt je in 30 minuten van het vliegveld midden in de stad. De bus gaat iedere 10 minuten 24/7 en je betaalt £4,50 voor een enkeltje of £7,50 voor een retourtje. Als je de buskaartjes online al koopt dan hoef je niet in de rij te staan en kun je gewoon met creditcard betalen. Daarnaast kun je ook voor de tram kiezen, de tram rijdt iedere 7 minuten tussen 06.18 en 22.48 (dus niet ’s nachts) van het vliegveld naar de stad. Ook de tram doet er 30 minuten over maar kost £5,50 voor een enkeltje en £8,50 voor een retourtje. Je kunt dus net zo goed de AirLink bus nemen, het is goedkoper en kost geen extra tijd!

Praktische informatie Edinburgh

Accommodatie in Edinburgh

In Edinburgh zijn de accommodaties niet goedkoop, je betaalt overal rond de €100 voor twee personen voor één nacht, tenzij je in een hostel verblijft. Het voordeel is dat het openbaar vervoer supergoed geregeld is, dus dat je ook iets buiten het centrum kunt gaan zitten. Wij zaten twee haltes buiten het centrum en dat kun je aanlopen of de bus/tram nemen. Het is goed zoeken om een hotel te vinden dat een beetje betaalbaar is. Buiten het centrum verblijven zorgt ervoor dat de prijzen omlaag gaan.

Vervoer binnen de stad

Het vervoer binnen de stad is geweldig geregeld, je kunt voor £4 een dagpas kopen voor het openbaar vervoer. Je kunt dan de hele dag gebruik maken van de trams en de bussen binnen de stad. Je kunt de dagpas kopen bij het Waverley station en moet hem in de trams en bussen gewoon aan de chauffeur laten zien. Edinburgh is overigens geen heel grote stad dus veel kun je ook goed aanlopen, denk daarom goed na of je wel voor alle dagen een dagpas nodig hebt.

Praktische informatie Edinburgh

Praktische informatie Edinburgh rondom betalen

Praktische informatie Edinburgh gaat natuurlijk niet alleen over vervoer en accommodaties. Een belangrijk punt van Edinburgh is dat ze er geen euro’s hebben. De Schotse pond is het betaalmiddel in deze Schotse stad. In de meeste grote winkels en de meeste restaurants kun je gewoon pinnen. Ook zijn er veel pinautomaten waar je gewoon geld kunt opnemen, je betaalt dan wel €2 voor het opnemen van de vreemde valuta. Het slimst is dus om in de winkel of het restaurant zelf te pinnen, dit brengt geen extra kosten met zich mee. Ik zou het dus NIET aanraden om geld te wisselen in Nederland of in Edinburgh. Je kunt in Edinburgh ook gewoon betalen met de Britse pond.

Heb jij iets gehad aan deze praktische informatie Edinburgh? Welke tips neem jij mee als jij naar Edinburgh gaat? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Edinburgh?

~ Wat te doen in Edinburgh?

~ Hotel tip in Edinburgh

15 gedachten over “Praktische informatie Edinburgh [Schotland]”

  1. Altijd handig zo’n blog met praktische tips! Als ik naar Edinburgh zou gaan pak ik de boot vanuit IJmuiden naar Newcastle. En dan met een auto ook de omgeving van de stad verkennen.

  2. Ik vond Edinburgh een super leuke stad. We waren er maar twee dagen, omdat we voornamelijk de natuur van Schotland ontdekt hebben, maar vooral het oude deel is super schattig. We vlogen vanaf Amsterdam en huurden daar vervolgens een auto. Maar als je in Edinburgh blijft, heb je een auto inderdaad niet nodig. Het is zo leuk om daar gewoon een beetje rond te wandelen 🙂
    Britte onlangs geplaatst…Hiken op Santo Antão: wandelen over een oude vulkaankraterMy Profile

  3. Handige info! Voor ons met z’n vieren kan het dus wel uit om met de auto te gaan denk ik. Ook wel handig, want dan kan je meteen wat meer zien in de omgeving. Lijkt me een leuke stad, maar wij zijn het water nog niet 1 keer over geweest.. ooit komt ’t er van. 🙂

  4. Daar heb ik wat aan! Ik wil in juni misschien naar Edinburgh dus deze tips zijn wel handig. De boot is voor mij geen optie want ik word erg zeeziek. Waarschijnlijk ga ik twee dagen Edinburgh verkennen en twee dagen de Schotse Hooglanden met Rabbies 🙂

  5. Ik ben in juli nog in Schotland geweest en Edinburgh verraste me enorm! Zo een knappe stad met prachtige gebouwen. Ik wil zeker nog eens teruggaan want er is nog nog zoveel te zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge