Ongeveer drie jaar geleden was ik in Schotland, maar toen bezochten we de Highlands en niet de stad Edinburgh. Ik heb aan de stad mogen ruiken maar er nog niet kunnen proeven. We besloten eind december om in januari een leuke stedentrip te maken en de keuze viel al snel op Edinburgh. Maar wat te doen in Edinburgh? Ik heb verschillende gave tips verzameld om de stad volledig te kunnen ontdekken. Het Courtyard Marriot hotel is een perfecte uitvalsbasis om Edinburgh goed te ontdekken.

Edinburgh Castle

Natuurlijk mag je Edinburgh Castle niet overslaan tijdens jouw bezoek aan de stad. Het kasteel kun je ongeveer vanuit ieder punt van de stad zien, omdat het kasteel op een heuvel ligt. Het kasteel kun je bezoeken voor £17 per persoon, je kunt dan naar meerdere tentoonstellingen en zalen die over het kasteel en haar verleden gaan. Je kunt het best van te voren online een kaartje kopen, de rij is namelijk best lang. Je kunt alleen betalen met VISA of Mastercard als je online een ticket koopt, anders zul je in de rij moeten wachten. Vanaf het kasteel heb je een prachtig uitzicht over de hele stad.

Royal Mile

De hoofdstraat van Edinburgh, gevuld met de mooiste gebouwen en de leukste straatartiesten. Wat te doen in Edinburgh? De Royal Mile aflopen, je kunt vanaf de Royal Mile meteen naar het kasteel lopen. De Royal Mile is de hoofdstraat van het oude gedeelte van de stad, Old Town. Langs de Royal Mile vind je aan alle kanten smalle steegjes, erg leuk om eens door zo’n smal steegje heen te lopen. Onderweg naar het kasteel kun je ondertussen genieten van de leukste optredens van straatartiesten.

Calton Hill

Ik zal alvast waarschuwen, want veel van deze tips hebben te maken met prachtige uitzichten. Doordat Edinburgh op verschillende heuvels is gebouwd heb je vanaf verschillende punten een prachtig uitzicht over de hele stad. Zo ook op Calton Hill, ons hotel stond onderaan deze heuvel dus we begonnen onze ervaring met Edinburgh hier. Het is een steile wandeling maar als je boven bent is het uitzicht het meer dan waard. Bovenop Calton Hill bevinden zich verschillende monumenten: het National monument, Nelson’s monument en het Dugald Stewart monument. De monumenten vormen een prominente aanwezigheid op de heuvel.

Portobello beach nabij Edinburgh

Voor mij was dit ook een verrassing, we bekeken de kaart van de stad en ineens zagen we een soort strand op de kaart. We zochten dit op en er bleek een strand te zijn genaamd ‘Portobello beach’. In zo’n 20 minuutjes kun je met een bus vanuit het centrum naar Portobello beach gaan. Het strand vond ik erg bijzonder, zeker omdat de bergtoppen op de achtergrond besneeuwd waren. In Schotland verwacht je niet snel een strand, maar als je even lekker wilt uitwaaien dan kun je naar Portobello beach gaan. Een erg verrassende toevoeging aan onze stedentrip naar Edinburgh.

Thee drinken bij Beach House

Als je dan toch bij Portobello beach bent dan moet je ook even naar Beach House gaan. Dit heerlijke tentje zit langs de promenade van Portobello en heeft echt de lekkerste taartjes. Het is een toffe plek om even lekker wat thee te drinken en te genieten van een taartje. Alle taarten worden biologisch gemaakt in de nabijgelegen bakkerij van het café. Als het kan, moet je aan het raam gaan zitten want dan kun je ondertussen blijven genieten van het prachtige strand.

National Gallery of Scotland

Persoonlijk ben ik geen grote fan van kunst en al helemaal niet van musea. Ik heb het geduld niet om urenlang in een museum rond te kijken, dus vaak vind ik het mijn geld niet waard. De National Gallery of Scotland bevindt zich midden in Edinburgh en hangt vol met de mooiste schilderijen uit de nationale collectie van Schotland. De galerij is geheel gratis te bezoeken en dat deed mij besluiten om toch een bezoekje te wagen. Eenmaal binnen vond ik de schilderijen erg mooi en de chronologische volgorde zorgden ervoor dat je een duidelijk beeld van de Schotse geschiedenis kreeg. Een erg leuke tip, ook voor de mensen die niet echt gek zijn op kunst.

St. Gileskathedraal

Deze kathedraal werd al in de twaalfde eeuw gebouwd en is vervolgens meerdere keren verbouwd. De kathedraal wordt nu gebruikt door de Church of Scotland om zondagsdiensten te geven. Het bijzondere aan de kathedraal is dat de buitenkant een Georgiaanse stijl heeft en de binnenkant een Victoriaanse stijl. De glas in lood ramen van de St. Gileskathedraal vond ik echt prachtig, je mag binnen foto’s maken als je £2 doneert voor de kathedraal en restauratiewerkzaamheden. De kathedraal is van binnen heel mysterieus en adembenemend.

The Scott monument van Edinburgh

Dit is het grootste monument ter wereld dat is gemaakt ter ere van een schrijver, namelijk Sir Walter Scott. Je kunt het monument in de stad niet missen en als je de tijd hebt, moet je hem zeker even beklimmen. Voor £5 per persoon mag je naar boven en kun je de stad bekijken vanaf vier verschillende niveaus. Op de eerste etage heb je prachtige glas in lood ramen en kun je meer informatie krijgen over de geschiedenis van Sir Walter Scott en het monument.

Wat te doen in Edinburgh

Dean village

Wat te doen in Edinburgh? Een tip die we niet vaak voorbij zagen komen maar wel erg leuk is; Dean Village. Oorspronkelijk een apart dorpje net buiten Edinburgh, maar ondertussen is Edinburgh om het dorpje heen gegroeid. Het staat bekend om het graan dat hier altijd werd gemalen en het bekende Water of Leith dat tussen de huizen door stroomt. Ik vond het erg leuk om dit mooie dorpje in Edinburgh te vinden, het is echt totaal anders dan het centrum van de stad, de kleurrijke huizen geven een vrolijke sfeer aan het dorpje. Elisa schreef een heel artikel over Dean Village in Edinburgh.

Arthur’s seat

Eigenlijk voor ons het allereerste op het lijstje ‘Wat te doen in Edinburgh’, maar save the best for last. Het letterlijke hoogtepunt van Edinburgh. Deze heuvel/berg ligt aan de rand van het centrum en is makkelijk aan te lopen vanuit het centrum. Vervolgens zijn er verschillende routes omhoog en vanaf het topje van de berg heb je echt een geweldig uitzicht over de hele stad. Het is even een klim, maar die klim is het zeker waard. Wij hadden echt geluk met het weer want het zonnetje zorgde ervoor dat we heel ver konden kijken.

Heb jij nu een goed idee van wat te doen in Edinburgh door deze tien tips? Ben jij in Edinburgh geweest en heb jij andere leuke tips? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Edinburgh?

~ Praktische informatie

~  Hotel tip in de stad

Bewaren op Pinterest?

29 gedachten over “Wat te doen in Edinburgh? 10 tips & bezienswaardigheden”

  1. Een paar jaar geleden was ik hier, ik vond het een heerlijke stad. je hebt duidelijk alle hoogtepunten opgeschreven want ik zou niets meer kunnen benoemen. Ik ga zeker weer eens heen.

  2. Komt goed van pas want ik wil misschien in juni naar Edinburgh + omgeving. Ik zal dan wel in hostels verblijven want de hotels zijn best prijzig in je uppie. Hoe lang heb je ongeveer nodig voor de stad zelf? Twijfel nog of ik alleen de stad zal bezoeken of ook nog een tripje naar de Highlands of Isle of Skye met Rabbies.

    1. Leuk zeg, de omgeving is ook heel mooi inderdaad. Je kunt de stad zelf in 1,5 dag a 2 dagen bekijken. De hotels zijn inderdaad best prijzig (al met twee mensen). Een tripje naar de Highlands is zeker leuk, ik deed het een aantal jaar geleden apart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge