Tijdens een rondreis door IJsland ontdek je de vier elementen. Vuur, wind, water en aarde gaan hier namelijk hand-in-hand. Wil je dit extreme land meemaken zonder hordes toeristen achter – of voor – je? Vlieg rechtstreeks naar Akureyri, de parel van Noord-IJsland .

noord-ijsland

Bijna elk natuurtafereel dat er bestaat, vind je in IJsland: van geisers tot watervallen en van gletsjers tot vulkanen. Logisch dat tal van filmproducenten het landschap van IJsland als decor hebben genomen. Maar ook net zo logisch dat tal van reizigers IJsland op hun bucketlist hebben staan. Wil je de drukte die de pracht van IJsland veroorzaakt vermijden? Ga dan naar het noorden van IJsland. In dit artikel lees je waar je het echte IJsland ontdekt.

noord-ijsland

Húsavik en Akureyri

Het noorden van IJsland is een walhalla voor walvissen én walvisspotters. Het water in de baaien van Húsavík en Akureyri is zo voedzaam dat de walvissen hier het hele jaar door rondzwemmen. Ze baren hier en zogen vervolgens hun baby’s. In Akureyri kun je het hele jaar door walvissen spotten. In Húsavík worden de walvissen tussen december en mei met rust gelaten.

noord-ijsland

Het meer van Mývatn

Vlakbij Akureyri ligt het meer van Mývatn. Dit 37 km² meer is onderdeel van een actief vulkanisch gebied. De rokende kraters en borrelende lavabronnen maken van Mývatn een mysterieuze en ruige omgeving. Logisch dat hier een groot deel van de serie Games of Thrones is opgenomen. Mývatn is, naast voor natuurliefhebbers, ook een aantrekkelijke plek voor vogels. Bijkomend voordeel: aan het einde van de dag kun je genieten van heerlijk warm water in de geothermale bron van Mývatn. Mývatn Nature Baths is een perfect alternatief voor de bekendere maar drukkere Blue Lagoon.

De Diamond Circle

Wat de Golden Circle voor het zuiden is, is de Diamond Circle voor Noord-IJsland . Deze autoroute leid je in korte tijd langs de belangrijkste highlights van de regio. Je passeert via een goed aangelegde weg de walvissenstad Húsavik, de warmwaterbronnen van Mývatn, de 100 meter brede en 44 meter hoge waterval Dettifoss en de indrukwekkende Asbyrgi vallei. Een aanrader is om in Asbyrgi te eindigen, de stoute schoenen aan te trekken en door te rijden naar de vuurtoren van Hraunhafnartangi. Voordat je die plek bereikt, moet je een stukje lopen. Tijdens je hike voelt het alsof je naar het einde van de wereld reist. En dat is eigenlijk ook zo, want geen enkele andere plek is zo afgelegen als Hraunhafnartangi.

Middernachtzon op Langanes

Tijdens de zomermaanden (vanaf juni t/m eind augustus) daalt de zon amper af tot onder de horizon. De middernachtzon laat zich zien. Je kunt dit spektakel overal in IJsland bewonderen, maar in het noorden van IJsland is het effect het sterkste, omdat je hier dichterbij de poolcirkel bent. Sommige plekken lenen zich perfect om te genieten van de middernachtzon, zoals op Langanes. Dit schiereiland in het noordoosten van IJsland biedt prachtig uitzicht op de middernachtzon. En dat vinden veel papegaaiduikers ook. Langs de kust vechten duizenden kwetterende druktemakers om een plek op de eerste rij. Daar hoef je je bovenop de klif geen zorgen over te maken: je zult één van de enige zijn die hier de oranje bol de horizon aan ziet raken.

Het eiland Grímsey – Noord-IJsland

Krijg je geen genoeg van papegaaiduikers? Vlieg of vaar naar het eiland Grímsey. Dit is het meest noordelijke punt van IJsland en ligt 40 kilometer ten noorden van het vasteland. Het is een paradijs voor papegaaiduikers vanwege de ligging, de natuur, de ruige kust en het vele voedsel in zee. Hoe kun je de papegaaiduikers het beste bewonderen? Juist, ook vanuit zee! Op Grímsey kun je namelijk met ze snorkelen. Terwijl je door het water flippert en rustig door je snorkel ademt, zie je deze bijzondere schepsels druk in de weer met het vangen van vis en het duiken in de diepte.

Wil je Noord-IJsland ontdekken? Van 27 mei t/m 9 september 2019 kun je rechtstreeks naar het noorden van IJsland vliegen met Transavia via Pure Noorden specialist Voigt Travel. Laat je naar de onontdekte plekken leiden, ontmoet pure locals en doe inspirerende belevenissen op tijdens een individuele fly & driverondreis, een camperreis of een groepsreis. Bekijk alle reizen van Voigt Travel naar IJsland hier.

Disclaimer: Alle afbeeldingen in deze gastblog zijn van Voigt Travel. Dit blogbericht bevat gesponsorde onderdelen. Ik deel echter niks anders dan mijn persoonlijke mening.

Waar in Noord-IJsland zou jij graag naartoe willen? Ben je hier wel eens geweest? Laat het ons weten in de reacties!

Meer IJsland?

~ De Gouden Cirkel

– Ultieme route door Zuid-IJsland

~ Blue Lagoon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge