De Klakkur wandeling is echt een must als je op het eiland Borðoy bent. Je hebt namelijk vanaf de berg een prachtig uitzicht over een groot gedeelte van het eiland. Vanuit de plaats Klaksvik kun je de wandeling beginnen, naar de top van Klakkur met zijn 413 meter. Hierdoor heb je bovenaan een fantastisch uitzicht. Alles over de wandeling en mijn ervaring lees je hier. En geniet natuurlijk van de foto’s van de Faeröer eilanden hebben amper uitleg nodig als je kijkt naar deze foto’s.

Klakkur beklimmen Faeroer

Klaksvik en parkeren

De berg bevindt zich aan de top van het dorp Klaksvik, wat overigens ook een leuke plaats is om te bezoeken. Om naar het beginpunt van de wandeling te gaan moet je dit adres invoeren in Google maps. Hier kun je namelijk goed parkeren en kun je eenvoudig aan de wandeling beginnen. Je kunt hier gratis parkeren, zorg wel dat je de auto goed aan de kant zet. Soms komen er bussen langs om naar het helikopterplatform te gaan.

Klakkur beklimmen Faeroer
Klakkur beklimmen Faeroer

Wandel naar het beginpunt

Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer 2 kilometer wandelen naar het beginpunt van de wandeling. Echter kun je dit ook met de auto doen en helemaal bij het startpunt de auto parkeren. Dit zou ik niet aanraden omdat ook de eerste 2 kilometer een mooi gedeelte is. Hier kun je namelijk prachtig over Klaksvik heen kijken. Daarnaast heb je een 4×4 auto nodig om naar het beginpunt te rijden. Onderweg vind je een mooi bankje, waar wij even van onze meegenomen lunch genoten.

Klakkur beklimmen Faeroer

De wandeling omhoog naar Klakkur

Vanaf het officiële beginpunt is er een pad en wandel je dus niet meer over de weg naar boven. Belangrijk is dat je het pad niet mag verlaten, toen wij hier in 2021 waren was het pad nog niet helemaal af. En werd er dus gevraagd of iedereen één emmer met grind mee naar boven kon nemen, zodat het pad langzaam meer vorm kon krijgen. Ik weet niet hoe dit inmiddels is. Het eerste gedeelte van de wandeling is vrij vlak en loop over een mooie heuvel. Vervolgens wordt het al snel steiler en komen er af en toe traptreden om de steilheid te overbruggen. Het laatste gedeelte van de wandeling is steil omhoog en kost het meeste tijd. Belangrijk is dat je voldoende tijd neem en niet overhaast naar boven loopt. Onderweg liggen veel stenen en geen enkel stukje van het pad is hetzelfde. Kijk dus goed naar de route en het dragen van goede wandelschoenen is ook een must.

Toen wij hier waren, zijn we onderweg twee andere wandelaars tegen gekomen. De wandeling is populair onder toeristen maar op de Faeröer eilanden blijft alles rustig.

Klakkur beklimmen Faeroer

Het uitzicht

Het laatste stuk richting en bovenop de top is smal en bevat veel ongelijkheden, het is daarom belangrijk om ontzettend goed op te letten. Mensen met hoogtevrees kunnen dit als spannend ervaren. Helaas was het helemaal dichtgetrokken toen wij bovenaan kwamen. Het uitzicht was mooi maar niet zo spectaculair als op andere foto’s die ik op internet had gezien. Desondanks was het uitzicht wijds en uniek. Verder ga ik weinig zeggen over het uitzicht en laat ik de foto’s het werk doen.

Vervolgens is het een eitje om weer naar beneden te wandelen en heb je fantastische dag gehad op het eiland Borðoy. En kun je in Klaksvik nog genieten van een lekkere fika zoals de Scandinaviers goed kunnen.

Klakkur beklimmen Faeroer

Praktische informatie tijdens de Klakkur wandeling

  • De wandeling is totaal ongeveer 7 kilometer. Dit betekent 3,5 kilometer naar de top en weer 3,5 kilometer terug naar het beginpunt. Reken op ongeveer drie uur wandelen.
  • Mount Klakkur is 413 meter hoog.
  • Je kunt de wandeling geheel gratis doen.
  • Neem voldoende eten en drinken mee, dit kun je onderweg niet kopen.
  • Heb respect voor de flora en fauna en zorg dat je alle hekken goed sluit.
  • Honden zijn niet toegestaan omdat er schapen en geiten in het gebied rondlopen.

Zou jij de Klakkur wandeling ook graag wandelen? Ben jij dol op hikes op reis? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Faeröer eilanden?

~ Budget Faeröer

~ Tips

Bewaren op Pinterest?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge